Egy béketüntető megpróbálja kicsavarni Ács Dániel, a 444.hu újságírójának kezéből a mikrofonját

A rendőrség nyomoz, a médiaszakma együtt tiltakozik a tegnapi fideszes tüntetésen történtek miatt

A Magyar Lapkiadók Egyesülete, a Magyar Újságírók Országos Szövetsége és a Főszerkesztők Fóruma elfogadhatatlannak tartja az újságírók elleni egyre gyakoribb erőszakot. A rendőrség eközben nyomozást indított garázdaság miatt.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email

Egyre több támadás éri a munkájukat végző újságírókat, nem válhat normává az újságírók megfélemlítése, bántalmazása – ne hagyjuk magukra a média munkatársait! – így indul az a közlemény, amit a magyarországi lapkiadókat tömörítő Magyar Lapkiadók Egyesülete, valamint a Főszerkesztők Fóruma és a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ)közösen adott ki és juttatott el pénteken délután a Media1-hez, nem sokkal ezelőtt.

A sajtószakma reprezentatív ágazati szervezetei jelezték: a leghatározottabban tiltakoznak és példás büntetést várnak el a tegnapi demonstráción az újságírókat ért atrocitások miatt.

Ez nem maradhat így!

Közleményükben azt írják: a szakma felháborítónak és jogsértőnek tartja azt a támadást, amelynek ismét újságírók voltak az áldozatai. Az utóbbi években egyre több inzultus éri az újságírókat, akik különösen kiszolgáltatott helyzetben vannak, hiszen sokszor már a felületes szemlélő is látja rajtuk, hogy újságírók, így ők válnak leggyakrabban célponttá.

Az MLE, a Főszerkesztők Fóruma és a MÚOSZ szerint elfogadhatatlan, hogy 2020. Magyarországán felheccelt és magukból kivetkőzött „provokátorok” a munkájukat végző sajtótudósítókat garázda módon megtámadják, testi épségüket veszélyeztetik.

A rendőröknek meg kell védeniük a sajtó munkatársait és a járókelőket

A Magyar Lapkiadók Egyesülete, a MÚOSZ és a Főszerkesztők Fóruma figyelmeztetett: állampolgári jog a gyülekezési jog, ennek a jognak a gyakorlása azonban nem hatalmazza  fel semmilyen gyűlés résztvevőit garázda cselekedetre, mások testi épségének veszélyeztetésére, vagy  vagyontárgyainak a rongálására. Az elmúlt időszakban egyre több példát látunk arra, hogy a sajtó képviselőit munkájukban akadályozzák. Nyilvános eseményekről zárják ki őket, kérdéseiket állami intézmények bojkottálják. Ez mind elfogadhatatlan, hiszen mindannyiunknak rosszabb lesz attól, ha a sajtó nem végezheti a feladatát szabadon és félelemmentesen. Az erőszak ugyanakkor az egyénen és az újságírószakmán keresztül a széles körű, hiteles tájékoztatás és tájékozódás lehetőségét veszélyezteti, a társadalom működését támadja.

A gyűléseket biztosító rendőrök kötelessége megvédeni mind a résztvevők, mind a sajtótudósítók, mind a járókelők biztonságát, írja az MLE, a MÚOSZ és a Főszerkesztők Fóruma.

A közlemény azzal zárul, hogy a szakmai szervezetek felszólítják az illetékeseket, hogy tegyenek eleget a gyülekezési jogról szóló 2018. évi LV. törvény által előírt kötelezettségeiknek, biztosítsák a törvény által előírtakat, egyebek között azt a rendelkezést, miszerint a „gyűlés vezetője felel a gyűlés békés jellegének megőrzéséért”.

Garázdaság gyanúja miatt nyomoz a rendőrség

Szinte az MLE, a MÚOSZ és a Főszerkesztők Fórumának közös közleményével egyszerre érkezett az a hír is, hogy a rendőrség nyomozást indít a tegnapi Fidesz-demonstráción miatt történtek miatt. Az eljárást garázdaság gyanújával, ismeretlen tettesek ellen folytatja a VII. kerületi rendőrkapitányság.

Mint arról beszámoltunk, a Bayer Zsolt jobboldali publicista által szervezett, Niedermüller Péter erzsébetvárosi polgármester elleni „békedemonstráción” Hont Andrást, a hvg.hu újságíróját és Ács Dánielt, a 444.hu videós újságíróját érte atrocitás. Hont Andrásról levették a szemüvegét, többször megpróbálták megütni, szidalmazták, Ács Dániel kezéből pedig megpróbálták kicsavarni a mikrofonját, valamint körbeállták és őt is szidták a „béketüntetők”.

A hvg.hu arról ír, hogy munkatársukat már tanúként ki is hallgatták.

A Hont András elleni atrocitásról a cselekmény egyik aktív részese, Bede Zsolt, a Vadhajtások nevű ultradikális jobboldali honlap tulajdonosa tett közzé videót a Facebookon. A 444.hu stábja elleni atrocitásról a 444 tett közzé videót, ezeket a Media1-en a történtekről szóló korábbi írásunkban is láthatják.

Frissítés

Kiderült, hogy a rendőrség gyanúsítottként hallgatta ki pénteken B. Zsoltot.

Borító: Egy „béketüntető” megpróbálja kicsavarni Ács Dániel, a 444.hu újságírójának kezéből a mikrofonját a 444 által közzétett videó egyik pillanatában

Szóljon hozzá!