Az ATV rendkívüli logója a koronavírus járvány miatt

Megbírságolja az ATV-t a Médiatanács Niedermüller Péter DK-s polgármester szavai miatt, a csatorna perel

A Médiatanács a politikus szavai miatt a pénzbírságon túl egy közlemény felolvasására is kötelezné a tévécsatornát. Az ATV vezérigazgatója a Media1-nek azt mondta, bíróságon támadják meg a szerinte hibás médiatanácsi döntést.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email

100 ezer forint összegű bírságot szabott ki az ATV szolgáltatójára e heti ülésén a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa, valamint egy  közlemény közzétételére kötelezte a grémium a tévétársaságot.

A kizárólag Fidesz-támogatta tagokból álló Médiatanács állampolgári bejelentés után vizsgálta meg A nap híre című műsor egy januári adását, amelyben Niedermüller Péter VII. kerületi polgármester a fehér bőrszínű, keresztény, heteroszexuális emberek közösségére tett a médiahatóság közleménye szerint úgymond „megbélyegző kijelentést”.

Az eljárásban a testület azután azt állapította meg, hogy a politikus szájából elhangzott kifejezés kirekesztő tartalmúak voltak, és ezeket a műsorvezető mint a médiaszolgáltató képviselője nem utasította el, azokat ellenvéleményével nem ellenpontozta.

A Médiatanács a bírság megfizetésén túl az ATV-t az alábbi közlemény beolvasására kötelezi:

„A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa megállapította, hogy a Médiaszolgáltató a Magyar ATV csatornán 2020. január 23-án sugárzott A nap híre című műsorszámában megsértette a kirekesztésre alkalmas médiatartalmak közzétételét tiltó törvényi rendelkezést azáltal, hogy a műsorvezető a műsorszám vendégétől a fehér bőrszínű, keresztény, heteroszexuális emberek közössége vonatkozásában elhangzott általánosító, megbélyegző kijelentést nem moderálta, azt nem utasította el.”

A médiahatóság hozzátette: a döntéssel szemben a médiaszolgáltató jogorvoslattal élhet bíróság előtt.

Az ATV perre megy a Médiatanáccsal

A Media1 érdeklődésére Németh S. Szilárd, az ATV vezérigazgatója közölte: Nem értenek egyet a döntéssel, ezért bíróságon támadják meg a Médiatanács döntését. Hozzátette: a Médiatanács határozatáról közleményből értesültek, arról határozatot nem kaptak. Németh S. Szilárd hozzátette: nincs is A Hét című műsoruk (az NMHH az MTI-n közölt közleményében ez szerepelt egy helyen), az az állami tévé egyik műsora volt korábban. Németh S. Szilárd reméli, hogy a bíróság végül a csatornának ad majd igazat.

(Az ATV egyébként épp tegnap nyert Strasbourgban az Emberi Jogok Európai Bíróságán pert a Magyar Állammal szemben egy közel 8 évvel ezelőtti hibás médiatanácsi döntés  kapcsán, lásd erről külön hírünket.)

Arról, hogy pontosan mit mondott Niedermüller Péter VII. kerületi polgármester, még januárban beszámolt a Media1 is. A DK politikusa az ATV-ben a kormány családpolitikájának kirekesztő jellegét elemezve így fogalmazott A nap híre című műsorban:

„Hogyha megnézzük azt, hogy mi marad, ha lehántod ezeket a gyűlöletvalamiket, ugye fölsoroltuk: a nem magyarok, a mások, a migránsok, a romák, a nem tudom én, mik, akkor ott marad egy »rémisztő képződmény« középen: ezek a fehér, keresztény, heteroszexuális férfiak – meg azért nők is vannak közöttük, bocsánatot kérek. Ez a családelképzelés. Ez azért borzalmas, mert ha megnézzük, hogy a világon mindenütt az úgynevezett fehér nacionalisták miből állnak össze: ebből – mondom csöndesen nektek.”

A DK-politikus szerint egyébként a műsorban elhangzó szavait szándékosan félreértelmezték, ő ugyanis éppen arról beszélt, hogy a kormány különböző csoportok ellen gyűlöletet szít.

A műsorvezető, Rónai Egon pedig utóbb az Egyenes beszéd című műsor január 28-i adásában azt mondta, ha bárkit megbántottak volna a műsorban elhangzottak, akkor elnézést kér.

A jobboldal több prominense, köztük Bayer Zsolt, a radikális megnyilvánulásairól ismert jobboldali publicista, a HírTV műsorvezetője január végén „béketüntetést” szervezett Niedermüller szavai miatt, ahol a hvg.hu jelenlévő tudósítóját Bede Zsolt ultraradikális blogger, a Vadhajtások alapítója inzultálta, a tudósító szemüvegét  elvették. Az ügy miatt rendőrségi eljárás indult a Vadhajtások alapítója ellen.

A Médiatanács e heti ülésének további döntéseiről IDE kattintva olvashatja el kapcsolódó híreinket.

További hírek találhatók a Media1.hu-n.

Szóljon hozzá!