fbpx
Az ATV rendkívüli logója a koronavírus járvány miatt

Megbírságolja az ATV-t a Médiatanács Niedermüller Péter DK-s polgármester szavai miatt, a csatorna perel

A Médiatanács a politikus szavai miatt a pénzbírságon túl egy közlemény felolvasására is kötelezné a tévécsatornát. Az ATV vezérigazgatója a Media1-nek azt mondta, bíróságon támadják meg a szerinte hibás médiatanácsi döntést.

100 ezer forint összegű bírságot szabott ki az ATV szolgáltatójára e heti ülésén a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa, valamint egy  közlemény közzétételére kötelezte a grémium a tévétársaságot.

A kizárólag Fidesz-támogatta tagokból álló Médiatanács állampolgári bejelentés után vizsgálta meg A nap híre című műsor egy januári adását, amelyben Niedermüller Péter VII. kerületi polgármester a fehér bőrszínű, keresztény, heteroszexuális emberek közösségére tett a médiahatóság közleménye szerint úgymond „megbélyegző kijelentést”.

Az eljárásban a testület azután azt állapította meg, hogy a politikus szájából elhangzott kifejezés kirekesztő tartalmúak voltak, és ezeket a műsorvezető mint a médiaszolgáltató képviselője nem utasította el, azokat ellenvéleményével nem ellenpontozta.

A Médiatanács a bírság megfizetésén túl az ATV-t az alábbi közlemény beolvasására kötelezi:

„A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa megállapította, hogy a Médiaszolgáltató a Magyar ATV csatornán 2020. január 23-án sugárzott A nap híre című műsorszámában megsértette a kirekesztésre alkalmas médiatartalmak közzétételét tiltó törvényi rendelkezést azáltal, hogy a műsorvezető a műsorszám vendégétől a fehér bőrszínű, keresztény, heteroszexuális emberek közössége vonatkozásában elhangzott általánosító, megbélyegző kijelentést nem moderálta, azt nem utasította el.”

A médiahatóság hozzátette: a döntéssel szemben a médiaszolgáltató jogorvoslattal élhet bíróság előtt.

Az ATV perre megy a Médiatanáccsal

A Media1 érdeklődésére Németh S. Szilárd, az ATV vezérigazgatója közölte: Nem értenek egyet a döntéssel, ezért bíróságon támadják meg a Médiatanács döntését. Hozzátette: a Médiatanács határozatáról közleményből értesültek, arról határozatot nem kaptak. Németh S. Szilárd hozzátette: nincs is A Hét című műsoruk (az NMHH az MTI-n közölt közleményében ez szerepelt egy helyen), az az állami tévé egyik műsora volt korábban. Németh S. Szilárd reméli, hogy a bíróság végül a csatornának ad majd igazat.

(Az ATV egyébként épp tegnap nyert Strasbourgban az Emberi Jogok Európai Bíróságán pert a Magyar Állammal szemben egy közel 8 évvel ezelőtti hibás médiatanácsi döntés  kapcsán, lásd erről külön hírünket.)

Arról, hogy pontosan mit mondott Niedermüller Péter VII. kerületi polgármester, még januárban beszámolt a Media1 is. A DK politikusa az ATV-ben a kormány családpolitikájának kirekesztő jellegét elemezve így fogalmazott A nap híre című műsorban:

„Hogyha megnézzük azt, hogy mi marad, ha lehántod ezeket a gyűlöletvalamiket, ugye fölsoroltuk: a nem magyarok, a mások, a migránsok, a romák, a nem tudom én, mik, akkor ott marad egy »rémisztő képződmény« középen: ezek a fehér, keresztény, heteroszexuális férfiak – meg azért nők is vannak közöttük, bocsánatot kérek. Ez a családelképzelés. Ez azért borzalmas, mert ha megnézzük, hogy a világon mindenütt az úgynevezett fehér nacionalisták miből állnak össze: ebből – mondom csöndesen nektek.”

A DK-politikus szerint egyébként a műsorban elhangzó szavait szándékosan félreértelmezték, ő ugyanis éppen arról beszélt, hogy a kormány különböző csoportok ellen gyűlöletet szít.

A műsorvezető, Rónai Egon pedig utóbb az Egyenes beszéd című műsor január 28-i adásában azt mondta, ha bárkit megbántottak volna a műsorban elhangzottak, akkor elnézést kér.

A jobboldal több prominense, köztük Bayer Zsolt, a radikális megnyilvánulásairól ismert jobboldali publicista, a HírTV műsorvezetője január végén „béketüntetést” szervezett Niedermüller szavai miatt, ahol a hvg.hu jelenlévő tudósítóját Bede Zsolt ultraradikális blogger, a Vadhajtások alapítója inzultálta, a tudósító szemüvegét  elvették. Az ügy miatt rendőrségi eljárás indult a Vadhajtások alapítója ellen.

A Médiatanács e heti ülésének további döntéseiről IDE kattintva olvashatja el kapcsolódó híreinket.

További hírek találhatók a Media1.hu-n.

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások