fbpx
Donáth Anna, a Momentum EP-képviselője

Donáth Anna uniós jogszabállyal akadályozná a propaganda állami finanszírozását

A képviselő célja, hogy a jogszabályt még a 2024-es EP-választás előtt elfogadják az uniós szervek.

A javaslat uniós szintű kidolgozása jelenleg is zajlik az Európai Parlamentben, Donáth Annának a médiaszabadságról szóló európai jogszabályhoz beadott módosítóját a LIBE-bizottságnak nyújtotta be, amely az európai parlamenti képviselő pártja, a Momentum szerint jó eséllyel a végleges, egységes javaslatba is bekerül.

Az ellenzéki EP-képviselő a módosító kapcsán elmondta:

„Egyetlen médium se szerezhesse reklámbevételeinek több mint 20 százalékát állami szereplőktől – ez az egyik legfontosabb javaslatom, amely bekerülhet a készülő, médiaszabadságról szóló európai jogszabályba. Egy ilyen korlátra az uniós médiaszabályozáson belül azért van szükség, mert Magyarországon a kormánypropagandát az állam közpénzből fizetett hirdetéseken keresztül tartja fenn. Egyeseknél akár a reklámbevételeik 90 százalékát is elérhetik az állami, vagy államhoz közeli szereplők hirdetései. Lényegében a mi pénzünkből tartják fenn a saját propaganda-hálózatukat! Nemcsak a pénzt vennénk el tőlük: a végső javaslatba az a módosítóm is bekerülhet, hogy politikusok ne lehessenek tényleges tulajdonosai médiacégeknek. Emellett teljes átláthatóságot követelnénk meg az egész uniós médiapiacon, ezzel is csökkentve az aktív politikusok befolyását és azt átláthatatlan médiatulajdonlást.”

Donáth célja, hogy ezt az európai jogszabályt még a 2024-es Európai Parlamenti választás előtt elfogadják az Európai Unióban – megnehezítve a magyar propaganda finanszírozását a választási kampányban. A politikus úgy látja, a magyar kormány „ámokfutásának” csak egy erős EU és annak erős jogszabályai szabhatnak gátat.

Szakértők: az uniós médiaszabadság törvény sem csodafegyver a magyar sajtószabadság számára

Így támogatta a svájci Stadler a magyar kormányközeli lapokat – Négy magyar lap perli a magyar államot az állami hirdetésekkel való torzítás miatt

A kormánymédia kapta az állam társadalmi célú reklámjaiból származó 20 milliárd forint 85 százalékát

Bár a kormány olyan médiumokban is hirdet, amelyek olvasottsága nincs auditálva, Gulyás Gergely állítja, hogy az állam olvasottság alapján dönt a hirdetésekről

„A problémák széles skáláját látjuk Magyarországon“ – Vera Jourovát, az Európai Bizottság alelnökét kérdezte a Media1

További hírek érhetők el a Media1-en. Követhet minket Facebookon is.

Borítókép: Donáth Anna, a Momentum EP-képviselője.
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások