fbpx
Věra Jourová, az Európai Bizottság értékekért és átláthatóságért felelős alelnöke.

Beterjesztette az Európai Bizottság az európai médiaszabadságról szóló jogszabályt – íme a részletek

A rendeletjavaslat számos témakört tartalmaz, és a magyar KESMA-hoz (Közép-európai Sajtó és Média Alapítvány) hasonló médiakonglomerátumokkal szemben is fellép.

Az Európai Bizottság (EB) ma előterjesztette az európai médiaszabadságról szóló jogszabályt, amely az EU-n belüli médiapluralizmus és -függetlenség védelmét szolgáló új szabályrendszert alkot – közölte a brüsszeli testület tájékoztató irodája egy mai, pénteki közleményben a Media1.hu-val.

A rendeletjavaslat többek között biztosítékokat tartalmaz a szerkesztői döntésekbe való politikai beavatkozással és az újságírók megfigyelésével szemben. Külön hangsúlyt helyez a közszolgálati média függetlenségére és stabil finanszírozására, valamint a médiatulajdon és az állami hirdetések elosztásának átláthatóságára. Tartalmaz intézkedéseket a szerkesztői függetlenség védelmére és az összeférhetetlenségi helyzetek közlésére vonatkozóan is. A jogszabály foglalkozni fog emellett a médiakoncentráció kérdésével is, és új, független szervezetként létre fogja hozni a Médiaszolgáltatásokat Felügyelő Európai Testületet. A Bizottság elfogadott egy kiegészítő ajánlást is, amely ösztönzi a szerkesztői függetlenséget szavatoló belső biztosítékok kialakítását.

A kezdeményezés mögött álló Věra Jourová, az Európai Bizottság alelnöke elmondta:

„A médiára nehezedő nyomás különböző formáit láttuk az elmúlt években. Itt az ideje a cselekvésnek. Világos elveket kell alkotni: egyetlen újságírót sem figyelhetnek meg a munkája miatt, és egyetlen közszolgálati médiumot sem lehet propagandacsatornává alakítani. Ezeket javasoljuk ma: közös biztosítékokat a médiaszabadság- és pluralizmus védelmében az EU-ban”.

Ezek állnak a javaslatban

A javaslat biztosítja, hogy a köz- és magántulajdonú média nyomás nélkül, a média digitális átalakulását figyelembe véve könnyebben, az EU határain átnyúlóan működhessen az unió piacán. Az Európai Bizottság már közölte is a részleteket:

  • A szerkesztői függetlenség védelme: a rendelet előírja a tagállamok számára, hogy tartsák tiszteletben a médiumok szerkesztői szabadságát, és fejlesszék az újságírói források védelmét. A médiaszolgáltatóknak emellett biztosítaniuk kell a tulajdonosi szerkezet átláthatóságát az erre vonatkozó információk publikálásával. Intézkedéseket is hozniuk kell a szerkesztői döntések függetlenségének garantálásaképp.
  • Kémprogramok média elleni bevetésének tilalma: a javaslat szigorú biztosítékokat tartalmaz a médiával, az újságírókkal és a családtagjaikkal szemben bevetett kémprogramok használata ellen.
  • Közszolgálati médiumok függetlensége: a közmédiumok finanszírozása stabil és átlátható kell legyen, annak érdekében, hogy a szerkesztői függetlenség biztosított legyen. Ezen médiumok vezetőségét transzparens módon kell megválasztani. Ezen túl a küldetésüknek megfelelően, pártatlanul kell működjenek.
  • Médiapluralizmus-teszt: a javaslat előírja a tagállamoknak, hogy értékeljék a médiapiaci koncentrációk médiapluralizusra és szerkesztői függetlenségére gyakorolt hatását. A javaslat azt is megköveteli, hogy a tagállamok médiát érintő intézkedései indokoltak és arányosak legyenek.
  • Állami reklámok átláthatósága: a leendő törvény új követelményeket fogalmaz meg az állami reklámok médiához való elosztása kapcsán annak érdekében, hogy ezek átláthatóak legyenek, és az elosztásuk megkülönböztetéstől mentes legyen.
  • Online médiatartalmak védelme: a javaslat biztosítékokat tartalmaz a szakmai követelményeknek megfelelő médiatartalmak indoklás nélküli eltávolítása ellen. A nagy online platformoknak az eltávolítani kívánt, félretájékoztatónak ítélt tartalmakat jelenteniük kell a médiaszolgáltatónak még a törlés előtt. A médiaszolgáltatók panaszaival ezen platformoknak kiemelten kell foglalkozniuk.
  • Médiaajánlat testreszabása: az új törvény bevezetné a médiaajánlat testreszabásának jogát az eszközökön és az interfészeken – mint például a csatlakoztatott TV-ken – annak érdekében, hogy a felhasználók saját preferenciáik szerint módosítsák az alapértelmezett beállításokat.
  • A Bizottság emellett egy új, nemzeti médiahatósági tagokból álló, Európai Médiatanács felállítását is javasolja – ez véleményt nyilváníthatna a médiapiacokat, médiapiaci koncentrációkat érintő nemzeti intézkedésekről, döntésekről.

Ha feliratkozik a Media1 Telegram-csatornájára, sosem marad le a híreinkről!

További híreket talál a Media1-en! Csatlakozhat hozzánk a Facebookon és a Twitteren, valamint feliratkozhat a hírlevelünkre is!

Borító: Věra Jourová. Fotó: Európai Bizottság sajtószoba / Abdesslam Mirdass
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások