fbpx
Budapest, 2022. december 21. Orbán Viktor miniszterelnök évzáró nemzetközi sajtótájékoztatót tart a Kormányinfó keretében a Karmelita kolostorban 2022. december 21-én.

OCCRP: A magyar kormány foglyul ejtette a szabad sajtót

Egy, az OCCPR nevű, bűnözésről és korrupcióról beszámoló, oknyomozó cikkeket is publikáló weblapon napokban megjelent cikk részletesen bemutatja, hogyan próbálják Magyarországon például külföldi ügynökként bemutatni azokat, akik a kormány gyanús ügyeiről írnak.

Hosszú elemzést közölt a magyar médiahelyzetről az OCCRP (Organized Crime and Corruption Reporting Project), ezúttal a szabad sajtó maradékát érintő újfajta lejárató technikák kerültek középpontba: kiemelik például, hogy kissé oroszos technikával az Átlátszót külföldről pénzelt ügynökszervezetként kezdték emlegetni Magyarországon, amiért az cikkeket közölt többek közt a határon túli magyaroknak szánt állami pénzek eltűnéséről. A cikkben megszólaló Bodoky Tamás főszerkesztő szerint az a cél, hogy keretek közé szorítsák a nem kormányzati célokat szolgáló sajtót.

Az Átlátszó főszerkesztője a Media1-nek: „A putyini Oroszország módszereivel összehangolt kampányt indítottak ellenünk kormányközelből”

A másik fontos szempontról lapunk, a Media1 – a Kormányinfótól távol tartott – főszerkesztője, Szalay Dániel beszélt: mivel az EU-ban bebörtönözni újságírókat nehezebb, mint Oroszországban, a magyar médiapiacot változtatták valamiféle karikatúrává, ahol bár papíron bárki érvényesülhet, valahogy főleg azok tudnak, akik a kormánynak kedves üzeneteket közvetítenek. Ehhez jó módszer például a hatóságok teleültetése káderekkel.

„Ha rádiót akarunk, akkor rádiófrekvenciák az országos médiahatóság alá tartoznak, a hatóság elnökét és a médiatanács tagjait a Fidesz választja meg”

– mondta Szalay, aki szerint a magyar helyzet kezd egyre inkább az oroszra hasonlítani.

Nem engedték be Orbán Viktor Kormányinfójára a Media1 két munkatársát és több más médiumot (VIDEÓ)

 

A média 70-80 százaléka Magyarországon már a kormányzat befolyása alatt áll, a regionális lapok azonban teljes mértékben, ott az arány száz százalék. Ennek tudható be például, hogy 19 azonos című, szövegű cikk egyszerre állította – egy civilnek mondott, kormánypárti irányultságú szervezet szóvivőjét idézve –, hogy az Átlátszó külföldi ügynökként tevékenykedik. Ugyanennek a szervezetnek az elnöke erre még rátett egy lapáttal, mondván, a kérdést nemzetbiztonsági szempontból kellene megvizsgálni.

A cikk megemlíti még az Origo propagandává züllesztésének történetét, a KESMA megszületését és a hirdetési piac torzítását, a végén pedig megemlíti azt a problémát, hogy bár az Európai Unió pénzvisszatartással épp el tud érni jogállamisági kérdésekben ezt-azt Orbán Viktor miniszterelnöknél, a médiahelyzet egyáltalán nem része még említésszinten sem ennek a csomagnak.

„Brüsszel pattogatott kukoricát rágva nézi ezt, mintha egy mozi lenne” – fogalmazott kritikusan a brüsszeli sok éve tartó tétlenkedésről Szalay Dániel.

Konkrét megoldást nem javasol az újságcikk, de megemlíti, hogy izgalmas kezdeményezés az európai médiaszabályozásról szóló törvényjavaslat, aminek segítségével a politikai beavatkozások elleni küzdelem és a tulajdoni viszonyok átláthatósága lenne könnyebb. Első ránézésre ez akár meg is oldhatná a magyar bajokat, de Urbán Ágnes, a Mérték Médiaelemző Műhely kommentárja szerint ez nem lenne elég, ugyanis ez főleg azoknak az országoknak segítene, amelyek még nem tolódtak el illiberális irányba.

Beterjesztette az Európai Bizottság az európai médiaszabadságról szóló jogszabályt – íme a részletek

„A problémák széles skáláját látjuk Magyarországon“ – Vera Jourovát, az Európai Bizottság alelnökét kérdezte a Media1

Uniós küldöttség: a KESMA az egyik bizonyíték, hogy felszámolják Magyarországon a független médiát

Fideszes képviselő: akié a sajtó, annak az értékeit közvetíti

Német nagykövet: Ne a kormány ellenőrizze a médiát!

Magyarországon a legrosszabb az uniós országok között a médiaszabadság helyzete

Nagyon másképp bánnak a kritikus sajtóval Európában, mint Orbán Viktor

További hírek érhetők el a Media1-en. Követhet minket Facebookon is.

borító: Orbán Viktor miniszterelnök évzáró nemzetközi sajtótájékoztatót tart a Kormányinfó keretében a Karmelita kolostorban 2022. december 21-én. MTI/Koszticsák Szilárd
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások