fbpx
Áder János (b.) a Kék bolygó podcast stúdiójában Böszörményi-Nagy Gergellyel.

Legfeljebb napi hat órát töltsünk a képernyő előtt – üzente három képernyő mellől Áder János

Az internet, a közösségi média, a digitalizáció volt a témája Áder János volt államfő Kék bolygó című podcastja hétfőn megjelent adásának.

A beszélgetőtársak: Áder János és műsorának vendége, Böszörményi-Nagy Gergely, a Brain Bar jövőfesztivál alapítója, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemért Alapítvány elnöke az MTI összefoglalója szerint a függőség kialakulása ellen azt javasolták, hogy

  • ötéves kor alatt ne adjunk „kütyüt” a gyerek kezébe,
  • ne töltsünk hat óránál többet képernyő előtt,
  • és a könyvolvasás is maradjon életünk része.

A YouTube videómegosztón is elérhető műsor vendége, Böszörményi-Nagy Gergely Nonkonform című könyve adta a beszélgetés alapját. Böszörményi-Nagy azt mondta, ellentétben a „technooptimistákkal” – akik a technológiai fejlődésben szükségszerűen kedvező folyamatot látnak – ő szkeptikus azzal kapcsolatban, hogy a mostani digitális technológiák életünkre gyakorolt hatása kizárólag pozitív lenne.

Áder János, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány elnöke megjegyezte: az internet megjelenésével egyfajta hurráoptimista hangulat uralkodott a technológiával összefüggésben, amely egyben komoly információrobbanást is hozott.

Böszörményi-Nagy erre reflektálva azt mondta, „komoly kérdőjelek vannak a körül”, hogy az emberi agy képes-e befogadni ennyi információt. Sokan feltették már a kérdést, hogy a technológia szolgál-e minket, vagy mi szolgáljuk a technológiát – jegyezte meg, hozzátéve: egyfajta digitális szolgaság az, amikor önkéntelenül pörgetjük a hírfolyamot.

Áder János szerint mindenkinek fel kellene mérnie, mennyi időt tölt a képernyő előtt, és mennyi ebből a hasznos tevékenység. A korábbi köztársasági elnök a Nonkonform című könyvből idézve arra hívta fel a figyelmet, hogy a digitális olvasás a papíralapúhoz képest jelentősen „roncsolja” a figyelem képességét.

Böszörményi-Nagy Gergely szerint az ő generációja az utolsó, amely még emlékszik az internet nélküli világra. A digitális világ drámai hatást váltott ki a 2000-es évek után születetteknél – mondta.

Kitért arra, hogy gyakran nem tesznek különbséget az interneten egy értékteremtő tudós és egy TikTok-sztár elérése, népszerűsége között. Sok esetben a „trash” tartalom lesz populáris, míg elitistának tartják az oktatási célúakat – fűzte hozzá. Böszörményi-Nagy Gergely szerint központi szabályozási megoldás nem létezik, azt az otthoni szokások körül kell keresni, valamint a természetben töltött idő és egyéb „analóg elfoglaltságok”, mint például a társasjátékok is segítenek frissen tartani a tudatot és az érzékszerveket.

A „Digitális rabságban élünk” című beszélgetés, melyet készítői sok különböző megosztóra is feltöltöttek, a Youtube-on cikkünk írásakor 58 (!) megtekintésnél tart.

Kinevezték a Duna Médiaszolgáltató új vezérigazgatójának Áder János volt sajtóigazgatóját

Aggasztónak találja a magyar médiahatóság, hogy sok gyerek használja a TikTokot

A médiahatóság elárulta, mire panaszkodnak a legtöbben a tévézés kapcsán

Kinevezte Karas Monika utódját a médiahatóság élére Áder János

Galla Miklós ezúttal Áder János köztársasági elnökhöz fordult a közmédiás Karinthy-gyűrűjéért

A bíróság nemrég elsőfokon bűnösnek találta, most a köztársasági elnök kitüntette az Origo újságíróját

További hírek érhetők el a Media1-en. Követhet minket Facebookon is.

Borítókép: Áder János (b.) a Kék bolygó podcast stúdiójában Böszörményi-Nagy Gergellyel. Forrás: YouTube.
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások