fbpx
Tanulók mobiltelefon-használata.

Állami iskolák perelik a techóriásokat a közösségi média által okozott károk miatt

Seattle-i állami iskolák pert indítottak a technológiai óriáscégek ellen a közösségi média által okozott károk miatt. Az iskolák szerint a cégek felelősek a diákok körében egyre súlyosabb, a mentális egészséget sújtó válságért, ami közvetlenül befolyásolja az intézmények oktatási feladatainak teljesítését.

A kereset szerint, amelyet pénteken nyújtottak be az Alphabet (Google), a Meta (Facebook), a Snap Inc. (Snapchat) és a TikTok-tulajdonos ByteDance ellen az illetékes amerikai járásbíróságon, a cégek úgymond célzottan úgy tervezték termékeiket, hogy a fiatalokat rászoktassák a platformjaik használatára, és ezzel mentálhigiénés válságot idéztek elő – írja az MTI.

A Facebook tulajdonosa, a Meta erre reagálva egy e-mailes állásfoglalásban kijelentette:

több mint 30 eszközt fejlesztett ki a tizenévesek és családtagjaik támogatására, és továbbra is szorosan együttműködik a szakértőkkel, a politikai döntéshozókkal és a szülőkkel.

A Google is hasonló nyilatkozatot tett. A  keresőóriás közölte, hogy jelentős összegeket fektetett be a gyerekek biztonságos élményeinek megteremtésébe a platformjain, és erős védelmet és célzott funkciókat vezetett be az érdekükben.

A Snapchat üzemeltetője, a Snap állásfoglalása szerint szorosan együttműködik számos mentálhigiénés szervezettel, hogy alkalmazáson belüli eszközöket és erőforrásokat biztosítson a felhasználók számára, és hogy a „közösség jóléte a legfontosabb prioritás”.

A Tiktok nem válaszolt azonnal a Reuters megkeresésére. Korábban a cégek azt állították, hogy élvezetes élményt teremtenek a felhasználók számára, kizárják a káros tartalmat és a befektetnek a tartalomellenőrzésbe és moderálásba.

A kereset szerint az alperes technológiai óriások sikeresen kihasználták a fiatalok sérülékeny, sebezhető agyát, országszerte diákok tízmillióit ejtették a vádlottak közösségimédia-platformjainak túlzott használatából fakadó pozitív visszacsatolás csapdájába.

A mentálhigiénés problémákkal küzdő diákok rosszabbul teljesítenek az iskolákban, és az intézmények, a tanárok képzésével kell lépéseket tenni a tünetek azonosítására és kezelésére, képzett szakemberek felvételére, valamint forrást kell előteremteni, hogy felhívják a hallgatók figyelmét a szociális média veszélyeire – áll a felperesi a dokumentumban. A perben az iskolák pénzbeli kártérítést és egyéb büntetőszankciókat kérnek a cégek ellen.

Sokat javultak a közösségi médiás platformok a legújabb Media Responsibility Index szerint

Komoly Tiktok-függőség alakult ki a fiatalok jelentős részében

A magyar férfiak közel tizede vezetés közben is mobilozik, derül ki egy friss mobilfüggőségi kutatásból

További hírek érhetők el a Media1-en. Követhet minket Facebookon is.

Borítókép: Tanulók mobiltelefon-használata. Fotó: Depositphotos.com / stock.

 

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások