fbpx
TikTok.

Komoly Tiktok-függőség alakult ki a fiatalok jelentős részében

Egy nemrég elkészült, az iFaktor által készített kutatás szerint a „Z” generáció TikTok-függő: minden tizedik 13 és 25 év közötti fiatal napi 5 óránál többet tiktokozik.

A HG Média Csoporthoz tartozó iFaktor Agency a kutatást összefoglaló közleményében úgy fogalmazott: a Z generációs (1995 és 2010 között született) fiatalok fele a hagyományos média, a TV, rádió, újságok, illetve a weboldalak helyett sokkal szívesebben tölti az idejét az elsősorban képmegosztó Instagramon vagy a rövid videókra specializálódott TikTok alkalmazásban.

Méghozzá sok időről van szó. A felmérés alapján tízből négy Z generációs legalább napi 2 órát tiktokozik. A „TikTok függőséget” bizonyítja, hogy minden tizedik, ebbe a korcsoportba tartozó fiatal napi 5 óránál is többet tölt a platformon – így a tinédzserek és fiatal felnőttek elérésének ez ma a legfontosabb és leghatékonyabb platformja.

A második és harmadik legnépszerűbb felület egyébként a szintén videómegosztó YouTube és az Instagram, ám ebben a korosztályban csak minden ötödik fiatal tölt el rajtuk legalább napi 2 órát. A tiktokozás gyakran közösségi program, a Z generációs fiatalok 71 százaléka szokott barátokkal közösen TikTok videókat és Instagram tartalmakat nézni.

Mennyit használják a fiatalok a különböző platformokat?
Mennyit használják a fiatalok a különböző platformokat? Fotó: HG Média Csoport

A Z generáció egyharmada saját bevallása szerint egy napot sem bírna ki TikTok vagy Instagram használat nélkül. A kiskamaszok a leginkább veszélyeztetettek: a 13-15 évesek között a „függők” aránya, mind a TikTok (42 százalék), mind az Instagram (37 százalék) esetében magasabb az átlagnál.

Mennyit bírának ki a fiatalok közösségi média nélkül?
Mennyit bírának ki a fiatalok közösségi média nélkül? Fotó: HG Média Csoport

Médiasztár vagy „self-made”?

A közösségi médiában egyre nagyobb az influenszerek  hatása, népszerűségük azonban jelentős mértékben függ pályaívüktől.  TikTok vagy Instagram influenszerré jellemzően két módon válhat valaki: vagy a „nulláról indulva” felépíti magát a közösségi médiában, vagy már korábbi, média ismertségének köszönhetően válik a közösségi médiában is véleményvezérré. Az iFaktor kutatása arra mutat rá, hogy a Z generáció háromnegyede jobban kedveli az első körbe tartozó, a TikTokon vagy Instagramon önerőből népszerűvé vált „self-made” influenszereket, mint a médiasztárokat.

Mennyire fontos a „szépség”?

A kutatás úgy fogalmazott: elterjedt vélekedés, hogy a szépség, jó külső fontos tényező, abban, hogy valaki sikeres influenszer legyen a TikTokon vagy az Instagramon. Azzal az állítással, hogy a „szép emberek könnyebben lesznek sikeresek a TikTokon és az Instagramon”, a Z generáció tagjainak több mint fele (56 százalék) egyetért – ezzel az állítással a lányok (61 százalék) és a 19-21 évesek (63 százalék) az átlagosnál nagyobb arányban azonosulnak.

Az influenszerek követésében a vonzalom is szerepet játszik. A Z generációs fiatalok több mint fele ismer olyan influenszert, akivel szívesen elmenne randizni.

Az influenszer-marketing hatékonysága

Az influenszerek márka kampányokban való részvételét meglepően jól fogadják a fiatalok, hiszen háromnegyedüket nem zavarja, ha egy influenszer terméket vagy szolgáltatást népszerűsít a TikTokon vagy az Instagramon. Sőt, a Z generáció kétharmadának ízlésére komoly befolyást gyakorolnak az influenszerek: 68 százalékuk nyilatkozott ugyanis úgy, hogy a TikTokkerek, influenszerek ajánlásai alapján új trendekre szokott felfigyelni.

A vásárlási döntésekre is hat a TikTok és az Instagram. 10-ből 8 fiatal meglátogatta már egy márka honlapját vagy webshopját influenszer ajánlása alapján, ráadásul 49 százalékuk vásárolt is már legalább egyszer ilyen promóciónak köszönhetően.

Az influenszer marketing hatékonysága.
Az influenszer marketing hatékonysága. Fotó: HG Média Csoport

Ki lehet influenszer?

Az influenszerek világába való betörést a Z generáció nem tartja elérhetetlen álomnak: 85 százalékuk szerint bárkiből lehet TikTok vagy Instagram sztár, ha a közönség számára képes érdekes tartalmakat előállítani. Minden második Z generációs fiatal pedig magát is alkalmasnak tartja arra, hogy sikeres influenszer legyen – egyharmaduk szerint a TikTok vagy Instagram influenszerek többsége amúgy sem érdemli meg a rájuk irányuló figyelmet.

További híreket talál a Media1-en!

Kiemelt fotó: stock / Depositphotos
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások