fbpx
Vodafone sim-kártyák mérlegen.

Gigahitelt nyújt a magyar állam a 4iG-leánynak a Vodafone megvásárlásához

A 4iG és a magyar állam már nagyon közel járhat a deal megkötéséhez, és akár napokon belül megtörténhetnek az ezzel kapcsolatos bejelentések is.

Jelentős, 425 millió eurós, azaz csaknem 170 milliárd forintos hitelkeret biztosítását hagyta jóvá a kormány a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) számára, a tőkekövetelés 80 százalékának állami kezességvállalása mellett – vette észre a Portfolio. A Magyar Közlönyben vasárnap délután megjelent kormányhatározat értelmében az MFB a hitelkeretet a Vodafone Magyarország 51 százalékos tulajdonrészének megvásárlásához biztosíthatja a 4iG leányvállalata, az Antenna Hungária (AH) számára. Ez azt jelenti, hogy a 4iG többségi tulajdonában lévő vállalat is szerepet kap majd a tranzakcióban, amiről eddig még nem esett szó. A 4iG pénteki felminősítését követően az online gazdasági újság mindezekből arra következtet, hogy napokon belül lezárulhat a Vodafone Magyarország felvásárlása.

A bejelentés

A 4iG és a magyar állam augusztus végén jelentette be, hogy megvásárolnák a Vodafone Magyarország 100 százalékát, a tranzakcióval a 4iG többségi 51, a magyar állam pedig 49 százalékos tulajdonosa lenne Magyarország második legnagyobb távközlési cégének. A tranzakció kapcsán közzétett cégérték (EV) 715 milliárd forint – amelyből a 4iG csoportra eső rész 364,65 milliárd.

Jászai Gellért, a 4iG elnöke és többségi tulajdonosa későbbi nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy a cégérték nem azonos a vételárral, amit a végleges megállapodásban, az átvilágítás során esetlegesen felmerülő tételek mellett a Vodafone adósságállományának törlesztése, tőkésítése is befolyásolhat majd. Mindettől függetlenül biztosak lehetünk abban, hogy gigantikus vállalatfelvásárlásról van szó, és nem csupán a tranzakció volumene miatt, hanem azért is, mert a Vodafone eladása alapvetően formálhatja át a teljes hazai távközlési piacot.

Augusztus óta csend, majd felminősítés

Az augusztusi bejelentések és nyilatkozatok óta a felek elzárkóztak attól, hogy kommentálják a tranzakcióval kapcsolatos sajtóértesüléseket. A 4iG előzetesen annyit közölt, 2022 év végéig tervezi a Vodafone Magyarország átvilágítását és a teljes tranzakció lezárását. Ugyan a befektetők által várt év végi bejelentés elmaradt, a Scope Ratings hitelminősítő péntek este tőzsdezárás után fontos bejelentést tett, és egy-egy osztályzattal felminősítette a 4iG kibocsátói- és kibocsátott kötvényeinek adóságbesorolását is (előbbit ’BB-’ stabil, utóbbit pedig ’BB-’ pozitív kilátással).

A 4iG korábbi és a Vodafone felvásárlásából adódó jelentős hitelállománya ellenére a Scope úgy látja, hogy „A vállalat adósság/eredményesség mutatója a következő években javulhat, amely a 4iG ismételt felminősítését eredményezheti”. A 4iG felminősítése és a Scope narratívája, valamint a hitelszerződés megkötéséhez szükséges kormányzati hozzájárulás vasárnap délutáni publikálása mind-mind abba az irányba mutatnak, hogy a 4iG és a magyar állam már nagyon közel járhat a deal megkötéséhez, és akár napokon belül megtörténhetnek az ezzel kapcsolatos bejelentések is.

Szindikált hitelkonstrukció, az AH szerephez jut

A társaság előzetes kommunikációja alapján a Portfolio arra tippel, hogy a 4iG valamilyen szindikált hitelkonstrukcióban juthat forráshoz, amelyben a Magyar Fejlesztési Bank lehet az egyik résztvevő.

Új információ a korábbi bejelentésekhez képest, hogy az MFB a Vodafone megvásárlásához szükséges forrást az Antenna Hungáriának biztosítja, így részben, vagy egészben a 4iG leányvállalata is szerepet kap majd a tranzakcióban, amiről eddig még nem esett szó. Arra a szaklap is felhívja a figyelmet, hogy ameddig a felek nem tesznek konkrét bejelentést az akvizícióval kapcsolatban, ennél pontosabbat nem láthatunk.

A vasárnap megjelent kormányhatározat alapján csak annyi mondható biztosan, hogy a Vodafone átvilágítása sikeres volt, jelenleg pedig már a vállalatfelvásárlás finanszírozásának előkészítése zajlik. Az ilyen jelentős tranzakcióknál ez azt jelentheti, hogy napokon belül megszólalhatnak az érintett felek, amiből megtudhatjuk majd a fontosabb részleteket is.

Közérdekből nemzetstratégiai jelentőségű?

Ugyanakkor még mindig nem lehet tudni biztosan, hogy a pénzügyi feltételek előteremtése mellett a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) szerepet kap-e, azaz az ügyletnek lesz-e egyáltalán versenyjogi vizsgálata. Erre vélhetően kevés az esély, hiszen Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter már a felvásárlási tervek tavaly augusztusi bejelentéskor közölte, „hogy a tranzakció közérdekből nemzetstratégiai jelentőségűnek minősíthető, ebből adódóan indítványozza a kormány erre vonatkozó döntését”.

Ha a GVH nem vizsgál(hat)ja a tranzakciót, a Vodafone a vételár megfizetését követően azonnal a 4iG csoport és a magyar állam tulajdonába kerül majd.

Frissítés hétfő délután:
A 4iG rendkívüli tájékoztatást adott ki leányvállalati hitelszerződésről a Budapesti Értéktőzsde honlapján keresztül. Azt írják, az Antenna Hungária – amelynek minősített többségi tulajdonosa a 4iG – hitelszerződéseket kötött a Magyar Fejlesztési Bankkal és „más hitelintézetekkel” (kiemelés tőlünk – Media1) január 8-án, a Vodafone Magyarország 51%-os tulajdonrésze megszerzésének finanszírozása érdekében. Hogy melyek ezek a „más hitelintézetek”, azt nem részletezték.

Vodafone-felvásárlás: Tiltott állami finanszírozás miatt a DK az Európai Bizottsághoz és a Gazdasági Versenyhivatalhoz fordul

Távozik Király István, az Antenna Hungária júliusban kinevezett vezérigazgatója és elhagyja a 4iG csoportot is

Felvásárolhatja a Vodafone Magyarországot a 4iG és a Magyar Állam

A 4iG és a Rheinmetall közös leánycéget alapít Budapesten

Már a GVH előtt, hogy a 4iG megvenné a honvédelmi miniszter médiatechnológiai cégét

További hírek érhetők el a Media1-en. Követhet minket Facebookon is.

Borítókép: Vodafone sim-kártyák mérlegen. Fotó: stock / Depositphotos.
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások