fbpx
Újságos stand

Vizsgálatot indított az Európai Bizottság az Orbán-kormány újabb, a médiaszabadságot érintő lépése miatt

Molnár Csaba, a DK EP-képviselője és ügyvezető alelnöke közölte, hogy az Európai Bizottság hivatalos levélben arról tájékoztatja pártját, hogy a brüsszeli testület vizsgálatot indított egy, a médiapiacot érintő ügyben.

A Demokratikus Koalíció (DK) uniós képviselői idén júniusban azután fordultak az Európai Bizottsághoz, hogy Molnár Csaba, a párt EP-képviselőjének szavai szerint egy

„trükkös megoldással újabb támadást indított az Orbán-kormány a magyar sajtószabadság megmaradt szigetei, a független újságok ellen. Megszüntették a kormánypropagandát – vagyis a szankciós hazugságokat terjesztő állami hirdetéseket – tartalmazó lapok árusítóinak területhasználati engedély-kötelezettségét. Így az újságárusok bürokratikus eljárás nélkül árusíthatják a propagandasajtót, míg az állami hirdetéseket nem kapó, ellenzéki és független lapok eltűnhetnek az utcáról.”

A Demokratikus Koalíció szerint ezzel a rendeletével az Orbán-kormány tovább rombolja az elmúlt 12 évben megtépázott sajtószabadságot Magyarországon.

Ezentúl nem kell közterület-használati engedély a háborús információkat tartalmazó újságok terjesztéséhez

A DK  most ezzel kapcsolatban közölte:

hivatalos válaszában a brüsszeli testület azt írta, hogy vizsgálja az ügyet annak érdekében, hogy biztosítsa az uniós jog, illetve az Európai Unió Alapjogi Chartájába foglalt véleménynyilvánítás és tájékozódás szabadságának tiszteletben tartását.

A DK közleménye szerint az Orbán-kormány 12 év után is folytatja a sajtó- és véleményszabadság eltörlését, majd arról írnak, hogy „az Árnyékkormány lenne az egyetlen remény arra, hogy olyan Európai Magyarországon éljünk, ahol a sajtó szabadon működik és minden egyes emberhez eljuthatnak az igaz hírek.”

Beterjesztette az Európai Bizottság az európai médiaszabadságról szóló jogszabályt – íme a részletek

Elismerték, az Európai Bizottság tehetetlen a KESMA ügyében

További hírek érhetők el a Media1-en. Megtalál minket Facebookon is.

Borító: Újságos stand egy benzinkúton / Fotó Ladányi András Media1
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások