fbpx
Vera Jourová, az Európai Bizottság értékekért és átláthatóságért felelős alelnöke

Elismerték, az Európai Bizottság tehetetlen a KESMA ügyében

Věra Jourová, az Európai Bizottság átláthatóságért és értékekért felelős bizottsági alelnöke szerint a Közép-európai Sajtó és Média Alapítvány (KESMA) és a benne zajló tranzakciók pénzügyi értéke „túl kicsi” ahhoz, hogy lépni tudjon az Európai Bizottság.

Věra Jourová az átláthatóságért és értékekért felelős bizottsági alelnök az Euronewsnak adott válaszában elismerte, hogy a testület tehetetlen a magyarországi Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány (KESMA) ügyében. Az európai hírtelevízió arra volt kíváncsi, hogy áll a kormánypárti médiakonglomerátum ügyében indított versenyjogi eljárás, illetve miért nem használja az Európai Bizottság aktívan a versenyjogi szabályokat a kormányzati befolyás ellen.

„Természetesen lenne kedvem ahhoz, hogy fellépjek. De a mostani versenyjogi szabályokat úgy alakították ki, hogy ennél jóval nagyobb ügyeket kapjanak el. És pénzügyi értelemben a KESMA ügye Magyarországon túl kicsi, vagyis az összeolvadás értéke túl kicsi ehhez. A versenyjogi szabályokat az ennél nagyobb ügyekre tervezték”

– válaszolta Věra Jourová.

Az alelnök hozzátette, a KESMA Magyarországon mentességet kapott a nemzeti versenyjogi szabályok alól, ez is nehezíti a fellépést.

„Ez a frusztráció, hogy tehetetlenek vagyunk ebben az ügyben a versenyjogi szabályok alkalmazására, elvezet ahhoz, hogy jobb szabályok meghozatalán gondolkozzunk a jövőben.”

A kormánypárti médiakonglomerátum ügyében 2019-ben indult bizottsági vizsgálat, tiltott állami támogatás gyanúja miatt, miután közel ötszáz kormánybarát sajtóterméket ajánlottak fel tulajdonosaik ingyen az alapítványnak. Věra Jourová többször is aggályosnak nevezte a magyar médiahelyzetet.

Věra Jourová egyébként a sajtótájékoztatón bejelentette, hogy jövőre javaslatot tesznek az uniós médiapiac jogi szabályozására. Eddig az EU ugyanis kizárólag gazdasági szereplőként kezelte a sajtót, a demokráciához való hozzájárulást jogi értelemben nem vették figyelembe. A jövőre bemutatandó új szabályok ajánlásokat fogalmaznak majd meg az ügyben a tagállamok felé.

További hírek találhatók a Media1-en!

Borítókép: Vera Jourová, az Európai Bizottság értékekért és átláthatóságért felelős alelnöke

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások