fbpx
Orbán Viktor miniszterelnök, a médiaszabadság rambóinak listájának új szereplője egy újságosnak bizonygatja, hogy rendben van a sajtószabadság

Ezentúl nem kell közterület-használati engedély a háborús információkat tartalmazó újságok terjesztéséhez

Nem kell többé közterület-használati engedélyt kiváltani azon sajtótermékek utcai vagy árushelyi terjesztéséhez, amelyek Ukrajnával kapcsolatos „közérdekű közleményt” tartalmaznak. Az egyéb lapok árusainak azonban erre továbbra is szükségük van.

„A sajtótermékek terjesztésének veszélyhelyzeti szabályairól” címmel jelent meg a Kormány 210/2022-es számú kormányrendelete kedd este a Magyar Közlönyben (a rendelet szövege a linken a 17. oldalon található).

A témával szintén foglalkozó Magyar Narancs úgy értelmezte a rendeletet, hogy az úgymond „kedvezménnyel próbálja rávenni az újságosokat arra, hogy ne forgalmazzanak olyan lapokat, melyekben nem szerepel kormányzati tájékoztatás”, a Media1 értelmezése szerint azonban egyszerűen arról van szó, hogy aki csak a jelenleg is zajló ukrajnai háborúval kapcsolatos információkat közlő lapokat terjesztene, annak ezentúl nem kell beszereznie az egyébként rendkívül körülményes engedélyezési procedúrával közterület-használati engedélyt a helyi önkormányzattól. Aki viszont más típusú terméket árul, arra továbbra is vonatkozik, hogy szüksége van területhasználati engedélyre.

Relay újságos
Relay újságos. Mivel nem csak háborús információkat tartalmazó újságot árul, nekik továbbra is szükségük van engedélyre.
Fotó: Ladányi András / Media1 (archív)

Korábban egyébként többen azt is kétségbe vonták, hogy a sajtótermékek területhasználati engedélyhez kötése nem sérti-e a sajtószabadságot. Ha ugyanis valamelyik önkormányzatnak épp konfliktusa van valamelyik lappal (mint ahogy Budapesten a Fővárosi Önkormányzatnak a kormánypárti Metropollal, vagy még korábban a Pesti Hírlappal), a területhasználati engedély  olyan bürokratikus eszköz lehet az adott önkormányzat kezében, amivel hosszú időre korlátozhatja, akadályozhatja az ellenségesnek vélt lap terjesztését.

Az új rendelet mindenesetre úgy szól, hogy az újságárusnak nem kell közterület-használati hozzájárulást beszereznie, amennyiben

„(…) kizárólag olyan sajtóterméket árusít vagy terjeszt, amely az Ukrajna területén fennálló fegyveres konfliktussal, illetve humanitárius katasztrófával, valamint ezek magyarországi következményeinek az elhárításával kapcsolatos közérdekű közleményt, tájékoztatást tartalmaz.”

Hozzáteszi a rendelet, hogy az alkalmi és mozgóárusra, tehát a pavilon nélkül árusukra is vonatkozik a lehetőség, hogy nem kell kiváltaniuk az engedélyt, de esetükben is csak akkor, ha a terjesztett lapban az ukrajnai háborúról is szerepel információ.

Kormányrendelet a sajtótermékek terjesztésének veszélyhelyzeti szabályairól a Magyar Közlöny 2022. június 14-én megjelent számában.
Kormányrendelet-részlet a sajtótermékek terjesztésének veszélyhelyzeti szabályairól a Magyar Közlöny 2022. június 14-én megjelent számából. Fotó: magyarkozlony.hu
Metropol újságot olvas egy utas a metrón
Metropol újságot olvas egy utas a metrón. Fotó: Ladányi András / Media1-archívum

A Media1 feltételezése szerint a kormány az új rendelettel a Metropol és a kormánypárti Mediaworks azon egyéb kiadványainak szeretne kedvezni, amelyek terjesztését az elmúlt időszakban Budapest vezetése jelentősen megnehezítette. Mint ismert (lapunk is többször beszámolt róla), a fővárosi városvezetés közterület-felügyelőkkel próbálta ellehetetleníteni a lap terjesztését arra való hivatkozással, hogy a terjesztője nem rendelkezik terjesztési engedéllyel. Az ügyből bírósági eljárás is lett: tavaly januárban a Kúria azonnali jogvédelem keretében függesztette fel a Fővárosi Közgyűlés rendelkezését, amely előírta, hogy csak akkor kaphat valaki közterület-használati engedélyt, ha az önkormányzat cserébe tartalmakat közölhet az újságban. Az is elképzelhetőnek tűnik, hogy egy új, kormányzati információkat közlő kiadványt fognak terjeszteni az új rendeletnek köszönhetően területhasználati engedély nélkül.

Szalay Dániel, Kasza János

Ha feliratkozik a Media1 Telegram-csatornájára, sosem marad le a híreinkről!

További híreket talál a Media1-en! Csatlakozhat hozzánk a Facebookon és a Twitteren, valamint feliratkozhat a hírlevelünkre is!

Borító: Orbán Viktor egy újságárusnál korábban. Fotó: Facebook / Orbán Viktor
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások