fbpx
Novák András, az ATV Heti Naplóját tudósítja Oroszországból

A Telex csúsztatott az ATV-s oroszországi riportok kapcsán, de a csatorna is hibázott

Megnéztük, mi az igazság abban, amit a Telex írt Novák András, az ATV tudósítójának Oroszországban készült, a Heti Naplóban sugárzott riportjai kapcsán.

„A Roszatom elvitte az ATV-t Moszkvába, ahol megállapították: nem működnek a szankciók.” Ezzel a címmel jelent meg tegnap, kedden este a Telex.hu portálon Fábián Tamástól egy cikk, melynek leglényegesebb állítása az, hogy

  • diplomáciai forrásokból kellett kiderítenie, hogy Novák Andrást, az ATV tudósítóját az orosz atomenergiás cég, a Roszatom által szervezett sajtóút keretében vitték ki Szocsiba, illetve Moszkáva, mivel ez úgymond nem hangzott el Novák a Heti Naplóban sugárzott oroszországi riportjában. (Novákon kívül a kormánypárti KESMA-hoz tartozó Világgazdaság és az MTVA munkatársa vett részt az úton a lap szerint.)
  • A cikk kiemelte, hogy a riportban Nováknak tetszett az Oroszországból kivonult McDonald’s helyét átvevő gyorsétteremben a fagyi íze, és felrótta a cikk Nováknak, hogy beszélt arról, hogy továbbra is olcsó az üzemanyag, valamint a gáz, amivel a Telex szerint az ATV megkérdőjelezte, hogy működnek-e az Oroszország elleni EU-s szankciók. A Telex írása szerint az ATV munkatársa úgy állította be a televíziós riportjában, hogy „minden szép és jó Oroszországban.”

Az ATV YouTube csatornáján megtaláltuk Novák a Heti Napló című műsorban sugárzott mindkét tudósítását és ez alapján elmondható: két bejelentkezésre is sor került, amiből az első alkalommal a műsorvezető, Sváby András kérdésére Novák András viszonylag hosszasan elmesélte, hogy hogyan jutott ki Oroszországba, ahová mostanában magyar tudósító nem nagyon tehette be a lábát. Elmondása szerint úgy jutott ki, hogy a Roszatom segítette az út létrejöttét, az atomenergiás cég konferenciájára vitték, és ha már ott volt, illetve vízumot intéztek neki, szétnézett Szocsin kívül Moszkvában is. A Telex a cikk egy pontján egyébként elismeri, hogy volt ilyen riport is, ahol Novák beszélt a roszatomos segítségről, de megkérdőjeleződik ezzel a Telex állítása, hogy diplomáciai források segítségével kellett kideríteni az utazás körülményeit, hiszen ez már ismert volt magától Nováktól a műsorból.

Ráadásul Novák nem csak a Heti Naplóban, de például az egyik leghallgatottabb reggeli rádióműsor, a Rádió 1 Balázsék című műsorában és a Spirit FM műsorában is beszélt már a kiutazása körülményeiről, így az széles nyilvánosságban ismert volt.

Íme az első riport a Heti Naplóból, ahol rögtön az elején tisztázták az utazás körülményeit:

Amiben az ATV hibázott

Kétségtelen tény ugyanakkor (a Telex cikke ebben tehát jogos kritikát fogalmaz meg), hogy a második hetinaplós bejelentkezéskor a korábban már ismertetett információt, hogy a Roszatom volt az utazás elősegítője, már nem emelték ki újra, ez nem került szóba.

Vagyis úgy tekintették, hogy a nézők ezzel már tisztában vannak, és elfeledkeztek a műsorkészítők az újonnan a Heti Naplóra kapcsoló emberek figyelmét erre külön is felhívni, ami a YouTube esetében is problémát okoz, hiszen ott nem biztos, hogy találkozik a néző mindkét riporttal. Az ATV / Heti Napló tehát kétségkívül hibát követett el ezzel.

Íme a második riport:

Nyilván lehetne arról is vitatkozni, hogy helyénvaló dolog-e a Roszatom közreműködésével utazni bárhová is. Novák több éve megszállottan keresi azokat az országokat, ahová átlag halandó nem juthat be. Nem nagyon tudott volna eljutni Oroszországba sem a jelenlegi körülmények között másképp, ha az atomexpó ürügyén nem hívják el. Dönthetett volna persze úgyis, hogy nem fogadja el a meghívást, és akkor nem ő, hanem valaki más, egy másik médium munkatársa utazik ki tudósítani.

És amiben a Telex nagyot csúsztat

Az ugyanakkor egyáltalán nem tűnik sem az első, sem a második riport alapján valósnak, amit a Telex ugyancsak állít, hogy Novák azt a látszatot keltette a riportjával, hogy „minden szép és jó Oroszországban.”

A McDonald’s kivonulása után felszabaduló helyet átvevő orosz gyorsétterem meglátogatásáról szóló riportból sem ez jön le. Novák ugyanis több gyorséttermi ételről is elmondta, hogy az nem finom, illetve nem olyan, mint a Mekinél. A hamburgert és a sajtburgert, valamint a sültkrumplit gyakorlatilag méla undorral tolta odébb a riportban, és azt mondta, hogy nem sikerült jól leklónozni a Mekit.

A riporter egyedül a fagyival volt elégedett, úgy ahogy.

Emellett ízlésbeli dolgokról kár lenne vitatkozni: ha mondjuk minden ízlett volna neki, tehát mondjuk a McDonald’s orosz utódja jobb ételt nyújtana mint az amerikai cég, és erről őszintén beszámolna, akkor ezzel már rögtön az orosz propagandát szolgálná?

Novák rengeteg bírálatot is elmondott Oroszországról

Később egy másik helyszínen Novák egyébként beszélt ugyan arról, hogy továbbra is olcsó maradt a gáz és az üzemanyag, de egyáltalán nem keltette azt a hatást, hogy amúgy minden rendben lenne Oroszországban, ugyanakkor megmutatta azt is, hogy az uniós szankciók bőven okoznak nehézségeket, előfordulnak áruhiányok stb. Aki pedig visszanézi az első riportot, abban Novák olyanokat is mondott, hogy például Oroszországban cenzúra van, korlátozták a közösségimédia-platformok jelentős részét, és Észak-Koreához hasonlította azt, hogy a televíziókban alig esik szó a háborúról, nem kezelik a témát a súlyához mérten, illetve nem is szabad háborúnak nevezni az Ukrajna elleni inváziót, hanem csak különleges hadműveletnek, mert aki megteszi, azt börtönnel sújtják.

Megemlítette Novák azt is, hogy elvette tőle az orosz titkosszolgálat a memóriakártyáját és egy bizottság vizsgálta át az összes képkockát, majd kiválogatták, hogy mit adhatnak le az ATV-n. Novák hosszasan sorolta az Oroszországból távozó nagyobb márkákat, és megmutatta például azt is, hogy Moszkva főterén milyen kevés az ember, turista nem nagyon van most Oroszországban.

Novák a Heti Naplóban bemutatott riportjaiban tehát egyáltalán nem nélkülözte a kritikus információkat Oroszországgal szemben, ahogy azt a Telex állítja, bár kétségkívül nem próbálja sikeresebbnek sem láttatni a szankciókat a valóságosnál, hiszen egyelőre elmaradt az óriási nagy összeomlás, amit néhány magyar portál már idén tavaszra prognosztizált. Novák két riportja inkább azt mutatta meg, hogy nem fekete vagy fehér a helyzet, hanem az igazság valahol félúton van a kettő között: nem igaz, hogy minden rendben lenne Oroszországban, de például sok amerikai cég végül ott maradt.

Az ATV tehát elkövetett egy hibát azzal, hogy másodjára már nem emelte ki, hogy a második tudósítás létrejöttét a Roszatom segítette elő, a Telex azonban azt már megalapozatlanul, a valótlanságot kiforgatva rója fel Nováknak, hogy igyekezett mindent úgy feltüntetni, hogy minden rendben az országban, ugyanis egyáltalán nem tett ilyet, sőt kifejezetten kemény bírálatokat fogalmazott meg például a cenzúra és több más téma kapcsán.

A háború elleni EU-s szankciók miatt nem tudott folytatást rendelni az RTL Magyarország A Séf meg a többiek című sorozatból

 

Gyűjtemény készült arról, milyen módszerekkel tolja az Origo Vlagyimir Putyint és az orosz propagandát

 

Nem indít eljárást a kormány bombás plakátjai miatt a Magyar Reklámszövetség

Újabb brit újságírókat tiltott ki a területéről Oroszország

További hírek érhetők el a Media1-en. Megtalál minket a Facebookon is.

Borító: Novák András, az ATV Heti Naplóját tudósítja Oroszországból. Fotó: adáskép / YouTube
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások