fbpx
Átlátszó.

Pert nyert a MÁV ellen az Átlátszó a Fővárosi Ítélőtáblán

A bíróság ítélete szerint megsértette az információszabadságról szóló törvényt a Magyar Államvasutak.

Köteles kiadni a MÁV a Szegedet Hódmezővásárhellyel összekötő tram-train megvalósíthatósági tanulmányát, amit 10 évig el akartak titkolni – döntött a Fővárosi Ítélőtábla az Átlátszó által indított perben.

A vasút-villamos több mint 80 milliárd forintba került, úgyhogy jelentős közpénzről van szó. A MÁV nem talált semmi nyomós érvet arra, milyen információ az, ami miatt titkolni kellene a vasúti beruházással összefüggő megvalósíthatósági tanulmányt – írta meg a pernyertes lap.

A tanulmányban az Átlátszó szerint csupa olyan érdekes adat lehet mint például a tervezett utasszám vagy az, hogy honnan csábítanának át a vasút-villamosra utasokat, illetve milyen megtérüléssel számoltak. A MÁV szerint ezek döntéselőkészítő adatok, holott a vasútvillamos már rég üzemel. A bíróság első- és másodfokon is az Átlátszónak adott igazat.

A megvalósíthatósági tanulmány azért is érdekes lehet, hiszen az utazásszám másképp alakult, mint azt tervezték, így Lázár János, a vasútberuházásért felelős politikus 2 hónappal az átadás után arról írt a közösségi médiában, hogy növelni kell a járatsűréséget.

További részletek olvashatók az ügyről az Átlátszón.

Elégedetlen a magyar médiahelyzettel az EBESZ médiaszabadság-képviselője a budapesti látogatása után

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások