fbpx
Tényi István, még a Fidesz-tagjaként a HírTV-ben korábban

Tényi István a Médiatanácshoz fordul az ATV műsora körüli botrány kapcsán

A folyamatos feljelentgetéseiről elhíresült volt Fidesz-tag a Médiatanácsnak küldött panaszában úgy véli, hogy Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere az ATV műsorának vendégeként megsértette a médiatörvényt, amikor abbéli véleményének adott hangot, hogy a sajtóperek százainak elvesztése miatt a PestiSrácok egy ócska propagandalap, majd erre hivatkozva a politikus csak a két műsorvezető, Kárász Róbert és Krug Emília közvetítésével volt hajlandó válaszolni Szalai Szilárdnak, a PestiSrácok a televíziós műsorvezetők által újságíróként bemutatott munkatársának a kérdéseire.

Tényi István az ügyben érintett PestiSrácok weblapja szerint (és ezt Tényi is megerősítette a Facebook-oldalán) az NMHH Médiatanácsának küldött panaszbeadványában úgy véli, hogy az ATV Start című műsorának Szigorlat című műsorrészletében (lásd ITT) Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármester úgymond gyűlöletkeltésre alkalmas és kirekesztő kijelentést tett, ezért ezzel megsérthette a médiatörvény (Smtv) vonatkozó szakaszát.

Tényi az Alkotmánybíróság korábbi egyik határozatára hivatkozva azt állítja, hogy a médiatartalom „gyűlöletre izgat”, „gyűlöletre uszít”, „gyűlöletet kelt” akkor, ha a közlő véleménye alkalmas az adott közösséggel szembeni gyűlölet – nagyfokú ellenséges indulat – felkeltésére.

Az ismert feljelentő szerint azért volt gyűlöletkeltő és kirekesztő a műsorszámban Baranyi kijelentése, mivel alkalmas egy adott közösség elszigeteltségét elérni és ezen keresztül alkotmányos jogainak érvényesülését korlátozni.

Tényi István Orbán Viktort is beidézte

Tényi István ezután (a korábban egyébként a régi Indexet fake news gyárnak tituláló, és számos kritikus médiumot hosszú évek óta bojkottáló) Orbán Viktor kormányfő azon kijelentését is idézte a bejelentésében, hogy „kifejezetten károsnak és értelmetlennek tartom a harcot, illetve ahogy Orbán Viktor miniszterelnök úr fogalmazott a »csinn-bumm cirkuszt«, mely a médiában, a nyilvánosság előtt régóta tart”, és hogy szerinte egy polgári országban nem lehet pusztán sértettségből megfosztani a tájékozódáshoz való jogtól az embereket.

Mint arról a Media1 beszámolt, Baranyi Krisztina az ATV műsorában tett kijelentései megosztotta az embereket. Molnár Áron NoÁr, Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke és Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő is kiálltak Baranyi mellett, mivel szerintük az nem újságírás,hogy a PestiSrácok folyamatosan hazugságokat közöl, és ezt több tucat sajtóper is igazolja, ugyanakkor a kormánypárti KESMA-hoz szorosan kötődő Magyar Nemzeti Médiaszövetség, valamint Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség államtitkára Baranyit ostorozta, és úgy vélték, hogy Baranyi megsértette a sajtószabadságot az ATV Startban. Baranyi vasárnap nyílt levélben reagált az őt ért bírálatokra, és leszögezte, hogy szerinte Fürjesnek a „szennymédia” helyett a tisztességes sajtó mellett kellene kiállnia. Ezzel kapcsolatban részletes indoklást is adott.

Baranyi Krisztina szerint Fürjes Balázs államtitkárnak a „szennymédia” helyett inkább a sajtó mellett kellene kiállna

A feljelentgetéseiről elhíresült Tényi István egyébként ma egy másik, médiás vonatkozású ügyben rendőrségi feljelentést tett.

Feljelentést tett Tényi István, a Fidesz volt tagja az MTVA elleni tüntetés után Hadházy Ákosék ellen

További hírek érhetők el a Media1-en.

Borító: Tényi István, még a Fidesz-tagjaként a HírTV-ben korábban
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások