fbpx
DIGI.

Nem ússza meg a DIGI a rekord összegű bírságát

A DIGI számára kedvezőtlen ítéletet hozott az Európai Unió Bírósága a napokban a DIGI kontra NAIH (Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság) perben, így nem tudja elkerülni a 100 millió forintos adatvédelmi bírságát.

Az ítéletről, ami alapján a DIGI-nek be kell fizetnie a rá korábban kiszabott 100 millió forintos bírságot, a HWSW számolt be.

Az ügy előzménye, hogy mint arról a Media1 is beszámolt, a NAIH egy 2019 őszén bejelentett adatvédelmi incidenssel összefüggésben megállapította, hogy az akkor még az RCS&RDS tulajdonában lévő (ma már a 4iG-hez tartozó) DIGI Távközlési és Szolgáltató Kft. megsértette az általános adatvédelmi rendelet célhoz kötöttség és korlátozott tárolhatóság pontjait,

amikor egy eredetileg hibaelhárítási célból létrehozott tesztadatbázis tartalmát a szükséges tesztek lefuttatása és a hiba kijavítása után nem törölte, így az abban tárolt nagy számú ügyféladatot a következő időszakban cél nélkül és azonosításra alkalmas módon tárolta a használt rendszerekben.

Egy sérülékenységnek köszönhetően hozzá is lehetett férni a nyilvánosan elérhető digi.hu weboldalon keresztül az incidenssel érintett adatbázisokhoz.

A DIGI túlzónak tartotta a bírságot

A DIGI-re a NAIH akkor 100 millió forintos bírságot szabott ki, de ezt a vállalat nem fogadta el, perre ment az adatvédelmi hatósággal, mivel úgy vélte, hogy a NAIH által megállapított bírság rendkívül túlzó, precedens nélküli. Az ügyet tavaly januárban terjesztette a Fővárosi Törvényszék az Európai Unió Bírósága elé előzetes döntéshozatali kérelemmel, melyben a napokban hozott ítéletet a testület.

DIGI
A cég egyik üzlete. Fotó:DIGI-sajtószoba

A DIGI szerint figyelmetlenségből nem töröltek

Az ellenőrzés során a NAIH feltárta, hogy az incidens létrejöttéhez a DIGI többszörös mulasztása vezethetett. Így többek közt a szolgáltató nem tudta egyértelműen beazonosítani, rekonstruálni, hogy pontosan milyen okból és célból hozta létre a tesztadatbázist, melyet egyébként törölnie kellett volna a cégnek, miután a hibaelhárítási folyamatot lezárta.

A napokban meghozott ítéletében az Európai Unió Bírásága a NAIH-hoz hasonlóan kimondta, hogy

„a 2016/679 rendelet 5. cikke (1) bekezdésének e) pontjában előírt, »korlátozott tárolhatóság« elvével ellentétes, ha az adatkezelő a korábban más célból gyűjtött személyes adatokat egy tesztek elvégzése és a hibák kijavítása céljából létrehozott adatbázisban az e tesztek elvégzéséhez és e hibák kijavításához szükségesnél hosszabb ideig tárolja”.

Az eljárás során a DIGI azzal érvelt, hogy a tesztadatbázist figyelmetlenségből nem törölték – ezt az érvet a Bíróság nem tekintette relevánsnak annak értékelése szempontjából, hogy az adatokat a további kezelésük céljainak megvalósításához szükségesnél hosszabb ideig tárolták-e.

A HWSW szerint az uniós bíróság kimondta azt is:

önmagában nem jogellenes, ha az adatkezelő egy tesztek elvégzése és hibák kijavítása céljából létrehozott adatbázisban rögzíti és tárolja a korábban más adatbázisban gyűjtött és tárolt személyes adatokat, amennyiben az ilyen további adatkezelés megfelel azon konkrét céloknak, amely célokból a személyes adatokat eredetileg gyűjtötték (az érintett esetben a tesztek elvégzése és az előfizetői adatbázist érintő hibák kijavítása konkrét kapcsolatban áll a lakossági ügyfelek előfizetési szerződéseinek teljesítésével, mivel e hibák káros hatással lehetnek a szerződésben előírt szolgáltatás nyújtására).

Ha feliratkozik a Media1 Telegram-csatornájára, sosem marad le a híreinkről!

További híreket talál a Media1-en! Csatlakozhat hozzánk a Facebookon és a Twitteren, valamint feliratkozhat a hírlevelünkre is!

Borító: DIGI sajtószoba.
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások