fbpx
Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ).

Beperelte a közmédiát a Magyar Újságírók Országos Szövetsége

MTI-s cenzúra miatt fordult a bírósághoz a legnagyobb hazai újságírói szervezet.

Az újságíró-szervezet beperelte a Magyar Távirati Irodát (MTI) működtető Duna Médiaszolgáltatót – írja a Szabad Európa. Az ügy előzménye, hogy mint arról a Media1 már eszámolt, az MTI többször is megtagadta a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) különféle közleményeinek továbbítását az Országos Szolgálaton (OS) keresztül.

„Eddig három közleményünk kiadását tagadta meg az MTI, mindhárom a közmédia működésével volt kapcsolatos”

– mondta a portálnak Kocsi Ilona, a MÚOSZ elnöke.

Szeptemberben a Szabad Európa egyik cikkére reagált egy olyan állásfoglalásban a MÚOSZ, amelyet nem volt hajlandó leközölni az MTI OS. A portál cikkéről a Media1 is írt; ebben arról volt szó, hogy senki nem vállalja a felelősséget a közmédia tartalmaiért, és a médiatörvényben megfogalmazott követelmények megsértését sem lehet senkin számonkérni.

A médiatörvényt betartani köteles Duna Médiaszolgáltató ugyanis teljesen szabad kezet ad az MTVA-nak a műsorgyártásban, az MTVA viszont nem köteles betartani a közszolgálati médiára vonatkozó szabályokat. A MÚOSZ ezért felszólította az illetékes hatóságokat „a törvényesség helyreállítására, illetve betartására, a Duna Műsorszolgáltatón és az MTVA-n belül az ellenőrizetlen és átláthatatlan viszonyok megszüntetésére”.

cenzúra
Fotó: stock / Depositphotos

Nem az első eset

Mint arról már ugyancsak beszámoltunk, az MTI februárban egy olyan közlemény kiadását tagadta meg amelyben a MÚOSZ Koltay Andrásnak, a Médiatanács akkor megválasztott elnökének kijelentéseire reagált. Ezt megelőzően tavaly novemberben arról adott ki egy állásfoglalást a MÚOSZ, hogy a Kossuth Rádió Jó napot, Magyarország! című műsorában a műsorvezető tényként közölte az Elkxrtuk című film egyik állítását Dobrev Klárával kapcsolatban.

A Media1 beszámolt arról is, amikor még 2019 márciusában az MTI egy másik, a szabad sajtó napja alkalmából kiadott MÚOSZ-os közlemény közlését is megtagadta.

Erre hivatkozik a Duna Médiaszolgáltató

Az MTI rendre a saját szabályzatának két pontjára hivatkozik a közlések megtagadásakor. Az egyik szerint „a közlemény nem sértheti a közmédia szervezeteinek jó hírét és üzleti érdekeit, nem irányulhat a közmédia bármely szervezete vagy annak munkavállalója ellen”. A másik eset, mikor valakit az MTI nem tart közszereplőnek, így a vele kapcsolatos közlemények kiadását megtagadja. Ugyanis szerepel az MTI szabályzatában, hogy a kiadott közlés „nem vonatkozhat közéleti szereplőnek nem minősülő természetes személyre, kivéve a személyében érintett reagálását”.

Kocsi Ilona szerint hibás az MTI érvelése, hogy közleményeik sértenék a közmédia jó hírnevét: „Nem az állásfoglalás sérti a közmédia jóhírnevét, hanem azok a történések, amikről a közleményeink szólnak”.

Kocsi Ilona, a MÚOSZ elnöke.
Kocsi Ilona, a MÚOSZ elnöke.

A MÚOSZ által indított perben a Duna Médiaszolgáltató a jó hírnevet sértő közlemények megtagadására vonatkozó szabályokon túl arra is hivatkozik, hogy a Duna Médiaszolgáltató „az általa kiadott közlemények tekintetében teljes szerkesztői felelősséggel tartozik helytállni”.

A MÚOSZ szerint viszont ez az OS keretében kiadott közleményekre nem igaz, az OS szabályzata kifejezetten a felhasználókra teszi át a szerkesztői felelősséget. Az MTI Országos Sajtószolgálatának felhasználási szabálya szerint ugyanis az „OS-közlemények tartalmáért harmadik személy felé Felhasználót terheli a jogi felelősség”.

Egy másik pont szerint pedig „az OS felhasználására jogosult felhasználó tartozik mentesíteni a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt.-t minden anyagi helytállási kötelezettség vagy jogi felelősségre vonás alól olyan jogsértés, veszteség vagy kár miatt, amelyek az OS-közleményben szereplő tévedés, hiányosság vagy pontatlanság, jogsértés, különösen a személyhez fűződő jogok esetleges megsértése következtében harmadik felet érik”.

A MÚOSZ a Szabad Európának hozzátette: az OS célja saját szabályzata szerint is a felhasználók közérdekű, a közélet eseményeivel összefüggő közleményeinek a sajtó részére történő továbbítása. Ha viszont az MTI megtagadhatja bizonyos közlemények kiadását a szerkesztői felelősségre hivatkozva „lényegében kiüresedne” az MTI vállalása.

Az MTI-vel kapcsolatos korábbi híreinket ide kattintva tudja elolvasni.

Ha feliratkozik a Media1 Telegram-csatornájára, sosem marad le a híreinkről!

További híreket talál a Media1-en! Csatlakozhat hozzánk a Facebookon és a Twitteren, valamint feliratkozhat a hírlevelünkre is!

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások