fbpx
cenzúra

Újabb cenzúra az MTI OS-nél: nem hajlandók közölni a Magyar Újságírók Országos Szövetsége elmarasztaló közleményét

A Magyar Távirati Iroda Országos Sajtószolgálata (MTI OS) visszautasította csütörtökön a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) azon közleményének közzétételét, melyben a közmédiában a múlt héten történt hamisítási botránnyal foglalkozott.

Az MTI OS arra hivatkozva tagadta meg a legnagyobb hazai újságírói szakmai szervezet, a MÚOSZ a múlt héten a Kossuth Rádióban történtek miatt a közmédiát elmarasztaló közleményének közzétételét, hogy az Országos Sajtószolgálat csak olyan közleményt hozhat nyilvánosságra, mely  „…nem sértheti a közmédia szervezeteinek jó hírét és üzleti érdekeit, nem irányulhat a közmédia bármely szervezete vagy annak munkavállalója, a közszolgálati médiaszolgáltató, a Médiaszolgáltatás-Támogató és Vagyonkezelő Alap, vagy a közszolgálati médiaszolgáltatásnak törvényben meghatározott más szervezetei ellen.”

A MÚOSZ szerint ez azért különös, hiszen az Országos Sajtószabályzat szabályzata így rögzíti alapvető feladatát:

„… továbbítja a nyomtatott és elektronikus sajtó részére a szolgáltatás igénybevételére jogosult felhasználók olyan közleményeit, amelyek a magyar nemzet tagjai és a magyar állampolgárok számára közérdeklődésre számot tartók, a helyi, országos vagy európai közélet eseményével összefüggők, Magyarország polgárai és a magyar nemzet tagjai számára jelentőséggel bíró valamely eseménnyel kapcsolatosak. ”

Eközben a Magyar Újságírók Országos Szövetsége szerint a szabályzatot a közmédia saját magára nézve nem tarja érvényesnek arra az esetre, hogy amennyiben az vét az alapvető szólás- és véleményszabadság, a sajtóetika ellen, az azzal kapcsolatos közleményeket nyilvánosságra hozza.

A MÚOSZ szerint ez is bizonyítja, hogy a Fidesz kormányzat körülbástyázta magát olyan jogszabályokkal, amelyek  mögé elbújhat, és jogsértéseket követhet el minden következmény nélkül.

Az MTI-nél nem először történik cenzúra. Nemrég gyakorlatilag a teljes előválasztást elhallgatták: nem közöltek fotókat, nem számoltak be a nagy nézettségű előválasztási miniszterelnökjelölt-jelöltek vitájáról sem, abban az ügyben egyébként a Media1 a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság eljárását kezdeményezte a médiatörvény vélt megsértése miatt: a törvény ugyanis előírja, hogy a közérdeklődésre számot tartó eseményekről az MTI köteles hírt adni. Az állami hírügynökség egyébként korábban is cenzúrázta már  a MÚOSZ közleményeit, az is előfordult, hogy ezt a szabad sajtó napja előtt tették meg.

A MÚOSZ a közmédiát elmarasztaló állásfoglalása egyébként IDE KATTINTVA olvasható.

Még több hír érhető el a Media1-en

Borító: stock / depositphotos.com

 

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások