fbpx
Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára 2021. februárban.

Jogerős: pert nyert a 24.hu az Emberi Erőforrások Minisztériuma gyermekvédelmi intézménye ellen

Jogszerűen írta meg a 24.hu, hogy gyerekeket bántalmaztak egy kalocsai gyermekotthonban.

Másodfokon, jogerősen is elutasította az azóta megszűnt Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) gyermekvédelmi intézményének a 24.hu ellen indított keresetét a Fővárosi Ítélőtábladerül ki a lap néhány nappal ezelőtti beszámolójából.

Tavaly februárban Fülöp Attila, az EMMI szociális ügyekért felelős államtitkára azzal lépett a nyilvánosság elé, hogy „megelégelték” 24.hu a kalocsai gyermekotthonban folyó súlyos visszaélésekről szóló cikksorozatát, és jogi elégtételt követelnek az EMMI Speciális Gyermekotthoni Központ, Általános Iskola és Szakiskola kalocsai gyermekotthona számára.

A felperes – a gyermekotthon – keresetében 25 állítást sérelmezett, és a jóhírnévhez fűződő személyiségi jogának megsértése miatt e közlések eltávolítását, elégtételt, bocsánatkérő közlemény közzétételét, valamint egymillió forintos sérelemdíj megfizetését kérte.

Első- és másodfokon is nyert a 24.hu

A törvényszék az elsőfokú ítéletében elutasította az EMMI intézményének keresetét.

A bíró az indoklásban megállapította, a 24.hu részéről „nem történt valótlan tényközlés, illetve valótlan tények híresztelése sem”.

Az ítélet kimondta továbbá:

„Az érintett gyermekek a társadalom hátrányos helyzetű tagjaiként a felmerülő problémákat nehezebben tudják megfogalmazni és közvetíteni a nyilvánosság felé. Ebből eredően a sajtónak a megszokottnál fontosabb szerepe van abban, hogy a hozzá eljutott és a lehetséges mértékig kontrollált információkat követően tájékoztassa a közvéleményt a társadalom egyik legkiszolgáltatottabb csoportját érintő problémás esetekről. A gyermekotthonokban zajló bármilyen ügy, atrocitás, rendszerhiba a közügyek közé tartozik, azok megvitatását pedig magasabb szinten védi a szólás- és véleménynyilvánítás szabadsága”

A felperes azonban fellebbezett, de az elsőfokú ítéletet ezután a Fővárosi Ítélőtábla helyben hagyta, így az jogerőre emelkedett; fellebbezésnek helye nincs.

A 24.hu címlapja 2022. szeptember 2-án.
A 24.hu címlapja 2022. szeptember 2-án.

„Az újságírónak jogában áll eltitkolni a forrásai kilétét, és ez a jog az újságíró és az információforrás között fennálló bizalmi viszonyt védi” – húzta alá a Fővárosi Ítélőtábla.

A másodfokú ítélet indokolása alapján bár a médiának számos esetben nincs vagy erősen korlátozott a lehetősége az információforrás jóhiszeműségének, a kiszivárogtatott információ valóságtartalmának az ellenőrzésére, „az adott esetben azonban erre sor került”, ezt igazolta a szerző az oknyomozást részletező tanúvallomása és az azzal összhangban álló okirati bizonyítékok sora.

A bíróság szerint lényeges az is, hogy a portál „eleget tett annak az alapvető sajtóetikai elvárásnak is, hogy megkereste a »másik felet«, lehetővé téve az ellentétes állítások kölcsönös ütköztetését, az eltérő vélemények egyidejű közlését”. A táblabíróság még azt is megjegyezte: a téma fontossága – annak tisztázása, hogy az állami ellátórendszerbe kényszerült gyermekek testi, szellemi, erkölcsi fejlődéséhez, egészséges felnőtté válásához szükséges feltételek mennyiben biztosítottak – „kritikus hangvételnek, éles bírálatnak is teret enged, ettől azonban az alperes tartózkodott”.

Az ügy valamennyi részlete megismerhető a 24.hu cikkéből.

Mint arról a Media1 beszámolt, tegnap, csütörtökön Kubatov Gáborral szemben nyert pert a Central Médiacsoport lapja.

Ha feliratkozik a Media1 Telegram-csatornájára, sosem marad le a híreinkről!

További híreket talál a Media1-en! Csatlakozhat hozzánk a Facebookon és a Twitteren, valamint feliratkozhat a hírlevelünkre is!

Borító: Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára 2021. februárban. Fotó: Facebook
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások