fbpx
v4na, v4 agency, v4 hírügynökség

Óbudáról működött a V4NA, Habonyék „londoni nemzetközi hírügynöksége” az Átlátszó szerint

Egy terjedelmes oknyomozó cikkben eredt a V4NA nyomába a lap.

A KESMA nevű kormánypárti médiaholding, a nemhivatalos miniszterelnöki főtanácsadó Habony Árpád, és a honvédelmi miniszter Szalay-Bobrovniczky Kristóf érdekeltségébe tartozó V4NA (V4 News Agency) szerkesztősége az Átlátszó több, egymástól független forrásból származó információi szerint valójában nem Londonban, hanem Óbudán üzemelt.

Az oknyomozó portál egyik forrása, aki korábban a V4NA-nál dolgozott, arról számolt be, hogy az óbudai Globe 3 irodaházban kellett megkezdenie a munkát reggelente – pedig a hírügynökség korábban úgy állította be, mint aminek a londoni központjában egy Európa-szerte félszáz fővel dolgozó tudósítói hálózattól beérkező híreket dolgoznak fel és értékesítenek.

A Mediaworks székházában dolgozik a V4NA főszerkesztője

A V4NA volt dolgozója szerint a kormánypárti sajtóban gyakran hivatkozott V4NA magyar központján kívül nem volt nyoma más, európai tudósítói hálózatnak.

A volt dolgozó szerint az óbudai Globe 3 irodaházban található szerkesztőségben 20-30 számítógép volt, melyek java azonban üresen állt.

Az Átlátszó Londonban és több budapesti címen sem találta a V4NA-t – végül arról szereztek információt, hogy a hírügynökség főszerkesztője, Tóth Tamás Antal a Mediaworks Üllői úti székházában található tartalomfejlesztési igazgatóságon szokta a munkanapjait tölteni, azonban az átlátszósok érkezésekor nem volt az épületben.

Tóth Tamás Antal, még az MTVA színeiben
Tóth Tamás Antal, még az MTVA színeiben (archív)

Nem is hírügynökségi munka, amit a V4NA csinál?

Urbán Ágnes, a Mérték Médiaelemző Műhely kutatója szerint elképzelhető, hogy a Habony-csapatnak vannak kapcsolatai itt-ott a világban, akik küldözgetnek ezt-azt, amit a V4NA felhasznál, „csak ettől ez még nem tekinthető szerkesztőségnek vagy újságírói munkának. Valószínűleg nem az az igazi hazugság, hogy külföldön is van emberük, hanem az, hogy (amit csinálnak, azt) hírügynökségi munkának mondják”.

„Ha valaki internetről összeollózott anyagokat hírügynökségi szolgáltatásként ad el, az szakmailag nem megalapozott”

– ezt már Kövesdi Péter, a Független Hírügynökség korábbi főszerkesztője (jelenleg az Érd Médiacentrum ügyvezetője) mondta az Átlátszó érdeklődésére. A volt főszerkesztő szerint kulcskérdés, hogy a hírügynökségi szolgáltatásra előfizető ügyfelek tudják-e, hogy nem önálló, saját anyagokat kapnak a pénzükért.

A V4NA.com címlapja 2022. szeptember 7-én.
A V4NA.com címlapja 2022. szeptember 7-én.

Kövesdi szerint az igazi hírügynökségi munkavégzés lényege, hogy elsődleges hírforrásként szolgáltatnak információkat, amiket mások fel tudnak használni.

„Egy hírügynökség hírei hivatkozási alapok, amiket idézni lehet egy újságnak anélkül, hogy az ember azt kockáztatná, hogy nem ellenőrzött információkat közöl. Ezért is nagyon fontos, hogy a hírügynökség információi helytállóak legyenek. Ha én egy újság vagyok, akkor a pénzemért, amit kifizettem a hírügynökségnek rossz hírt vagy hamis hírt kapok, az már egy büntetőjogi kategória”

– mondta Kövesdi.

Az Átlátszó teljes írása ide kattintva olvasható el.

Ha feliratkozik a Media1 Telegram-csatornájára, sosem marad le a híreinkről!

További híreket talál a Media1-en! Csatlakozhat hozzánk a Facebookon és a Twitteren, valamint feliratkozhat a hírlevelünkre is!

Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások