fbpx
V4NA, v4 hírügynökség, v4 agency

A fideszes médiaholding nemzetközi vizekre evezett

Tulajdonos lett a londoni V4 Agency-ben Habony Árpád cége és a fideszes médiaalapítvány New Wave Médiája, az Origo kiadója is.

V4 News Agency (V4NA) néven új, angol és magyar nyelvű tartalmakat kibocsátó hírügynökség indult az Egyesült Királyságban. A V4 Hírügynökség  láthatóan anyagilag is jól van eresztve, hiszen 50 fős gárdával indult, és központja Londonban található. A hírügynökség startjáról a Válasz Online – a tavaly bezárt Heti Válasz munkatársai által létrehozott oldal – számolt be.

Kiderítették, hogy a V4NA kiadójának tulajdonosai 57–40–3 arányban a New Wave Media Group Kft. (melynek legismertebb terméke az Origo), a Habony Árpád-féle Danube Business Consulting és Magyarország rendkívüli és meghatalmazott londoni nagykövete, Szalay-Bobrovniczky Kristóf. (A V4NA-t tulajdonló New Wave Media Group tulajdonosa a fideszes médiaalapítvány, a Közép-európai Sajtó és Média Alapítvány, más néven a KESMA.)

A portál azt írja, hogy a cél a magyar kormányzati üzenetek és világmagyarázatok hatékonyabb terítése lehet angol nyelvű környezetben.

A V4NA honlapján ugyanakkor kiválasztható a magyar nyelv is, a legfrissebb hír jelenleg épp az, hogy Magyarországgal példálózik a szlovák külügyminiszter, vagyis rögtön egy olyan hír, ami pozitív színben igyekszik feltüntetni az Orbán-kormányt.

Máris átveszi híreiket az Origo

A V4NA hétfőn kezdett életjelet adni magáról, elindult Twitter-csatornája, hírei megjelentek az Origo és más kormányközeli lapok hírei között. (Az első, bombasztikusra hangolt, a testvérsajtón körbefutott saját értesülés címe: Itt a kapcsolat az Európai Néppárt és Soros között.)

A V4NA leírása szerint európai ügyekről szeretnének írni a visegrádi négyek (Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Magyarország) szempontjai alapján, így lesz tudósítójuk Pozsonyban, Varsóban, Prágában de még Párizsban, Berlinben és Brüsszelben is.

Kormányközeli árvákat is felvettek

A Válasz Online információi szerint az 50 fős újságírói gárda egy része a Figyelő, valamint a Habony Árpádtól a KESMA ölébe hullott Modern Media Group (MMG) Zrt. „árváiból” verbuválódik, és a stábból sokan ki is költöznek emiatt. Úgy tudják, hogy vezetői feladatot kapott és Londonban folytatja például Leitner Attila, a Lokál című MMG-s kiadvány főszerkesztője.

A londoni cégpapírok alapján egyébként a V4NA-t 2018. december 31-én jegyezték be Londonban, egyszemélyi tulajdonosa kezdetben csak Szalay-Bobrovniczky Kristóf londoni magyar nagykövet volt, igazgatója pedig a közmédia csúcsvezetőjeként ismertté vált Medveczky Balázs.

Idén március 13-án jelent meg a többségi tulajdonos 60 százaléka mellett ekkor 40 százalékkal a Danube Business Consulting Ltd., amelyet Habony Árpád, a Fidesz és Orbán Viktor nem hivatalos tanácsadója alapított Arthur J. Finkelsteinnel, a negatív kampányairól ismert amerikai kampányszakemberrel még 2015-ben, de Habony Finkelstein halála után átvette a céget.

Ám ez a felállás sem maradt sokáig: szintén angol cégpapírokból tudható, hogy március 29-én megjelent a KESMA-körbe tartozó New Wave Media Group Kft. is, mely rögtön 57 százalékos, többségi tulajdonos lett, és ekkortól Habony cégének 40, Szalay-Bobrovniczky Kristófnak mindössze 3 százaléka maradt.

A V4 Agency főszerkesztője Tóth Tamás lett.

Nemrég egyébként kormányközeli vállalkozók a szlovén médiapiacon terjeszkedtek. De történtek hasonló lépések más országok piacain is.

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások