V4NA, v4 hírügynökség, v4 agency

A fideszes médiaholding nemzetközi vizekre evezett

Tulajdonos lett a londoni V4 Agency-ben Habony Árpád cége és a fideszes médiaalapítvány New Wave Médiája, az Origo kiadója is.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email

V4 News Agency (V4NA) néven új, angol és magyar nyelvű tartalmakat kibocsátó hírügynökség indult az Egyesült Királyságban. A V4 Hírügynökség  láthatóan anyagilag is jól van eresztve, hiszen 50 fős gárdával indult, és központja Londonban található. A hírügynökség startjáról a Válasz Online – a tavaly bezárt Heti Válasz munkatársai által létrehozott oldal – számolt be.

Kiderítették, hogy a V4NA kiadójának tulajdonosai 57–40–3 arányban a New Wave Media Group Kft. (melynek legismertebb terméke az Origo), a Habony Árpád-féle Danube Business Consulting és Magyarország rendkívüli és meghatalmazott londoni nagykövete, Szalay-Bobrovniczky Kristóf. (A V4NA-t tulajdonló New Wave Media Group tulajdonosa a fideszes médiaalapítvány, a Közép-európai Sajtó és Média Alapítvány, más néven a KESMA.)

A portál azt írja, hogy a cél a magyar kormányzati üzenetek és világmagyarázatok hatékonyabb terítése lehet angol nyelvű környezetben.

A V4NA honlapján ugyanakkor kiválasztható a magyar nyelv is, a legfrissebb hír jelenleg épp az, hogy Magyarországgal példálózik a szlovák külügyminiszter, vagyis rögtön egy olyan hír, ami pozitív színben igyekszik feltüntetni az Orbán-kormányt.

Máris átveszi híreiket az Origo

A V4NA hétfőn kezdett életjelet adni magáról, elindult Twitter-csatornája, hírei megjelentek az Origo és más kormányközeli lapok hírei között. (Az első, bombasztikusra hangolt, a testvérsajtón körbefutott saját értesülés címe: Itt a kapcsolat az Európai Néppárt és Soros között.)

A V4NA leírása szerint európai ügyekről szeretnének írni a visegrádi négyek (Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Magyarország) szempontjai alapján, így lesz tudósítójuk Pozsonyban, Varsóban, Prágában de még Párizsban, Berlinben és Brüsszelben is.

Kormányközeli árvákat is felvettek

A Válasz Online információi szerint az 50 fős újságírói gárda egy része a Figyelő, valamint a Habony Árpádtól a KESMA ölébe hullott Modern Media Group (MMG) Zrt. „árváiból” verbuválódik, és a stábból sokan ki is költöznek emiatt. Úgy tudják, hogy vezetői feladatot kapott és Londonban folytatja például Leitner Attila, a Lokál című MMG-s kiadvány főszerkesztője.

A londoni cégpapírok alapján egyébként a V4NA-t 2018. december 31-én jegyezték be Londonban, egyszemélyi tulajdonosa kezdetben csak Szalay-Bobrovniczky Kristóf londoni magyar nagykövet volt, igazgatója pedig a közmédia csúcsvezetőjeként ismertté vált Medveczky Balázs.

Idén március 13-án jelent meg a többségi tulajdonos 60 százaléka mellett ekkor 40 százalékkal a Danube Business Consulting Ltd., amelyet Habony Árpád, a Fidesz és Orbán Viktor nem hivatalos tanácsadója alapított Arthur J. Finkelsteinnel, a negatív kampányairól ismert amerikai kampányszakemberrel még 2015-ben, de Habony Finkelstein halála után átvette a céget.

Ám ez a felállás sem maradt sokáig: szintén angol cégpapírokból tudható, hogy március 29-én megjelent a KESMA-körbe tartozó New Wave Media Group Kft. is, mely rögtön 57 százalékos, többségi tulajdonos lett, és ekkortól Habony cégének 40, Szalay-Bobrovniczky Kristófnak mindössze 3 százaléka maradt.

A V4 Agency főszerkesztője Tóth Tamás lett.

Nemrég egyébként kormányközeli vállalkozók a szlovén médiapiacon terjeszkedtek. De történtek hasonló lépések más országok piacain is.

Szóljon hozzá!