fbpx
Orbán Viktor kormányfő a Vodafone autóját vezérli távvezérléssel, egy szimulátorral. A háttérben Mészáros Lőrinc is felsejlik

Ismételten súlyosan veszteséges lett a Vodafone Magyarország, amelyet a Magyar Állam a 4iG-vel közösen felvásárol

Megjelent a Vodafone Magyarország legújabb pénzügyi jelentése, ami alapján úgy tűnik, 2020 után 2021-ben is veszteségesen működött a távközlési óriás. A 4iG és a Magyar Állam a Vodafone megvásárlására irányuló felvásárlási tranzakcióját azonban vélhetően ez nem akasztja meg.

7,4 milliárd forint veszteséggel zárta a 2021-es évet a Vodafone Magyarország, melynek felvásárlási szándékát kicsivel több mint egy hete jelentette be a 4iG és a Magyar Állam – számolt be a most megjelent pénzügyi adatokról a Portfolio.

A magyar leányvállalat már 2020-ban is veszteséget termelt, igaz, akkor a mostanihoz képest még lényegesen kisebbet, 1,3 milliárd forintot.

A 2021-es veszteség úgy jöhetett össze, hogy bár az árbevétel emelkedett, de az egyéb bevételek csökkentek, a költségek viszont emelkedtek, így az üzemi eredmény közel 40 százalékkal 4,3 milliárd forintra csökkent, és mivel pénzügyi soron is nőtt a veszteség, adózás előtti eredmény soron már több mint 7 milliárd forint volt a mínusz

– magyarázta a portál, hozzátéve, hogy ez a felvásárlásban vélhetően nem játszhat szerepet. A magyarországi Vodafone átvilágításakor sok dolog kiderülhet még, ám önmagában a veszteséges működés még nem akadályozhatja a felvásárlást.

A kormány sem tudja, mikorra térülhet meg a felvásárlás

A felvásárlási szándék bejelentését követő napon tartott Kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter újságírói kérdésre reagált a 715 milliárd forintos vételárra, mely egyes számítások szerint igencsak túlzó, bár vannak ezzel ellentétes elemzések is. Gulyás a tranzakciót hosszú távon is fontos stratégiai célnak nevezte, és azt is elmondta, hogy a finanszírozást addig kell megteremteni, amíg a tranzakció le nem zárul.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2022. június 17-én.
Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2022. június 17-én. Fotó: MTI/Soós Lajos

A miniszter kiemelte: a Vodafone Magyarország megvásárlása a későbbiekben profitot hoz majd. Szerinte a cég bevételeiből a pedagógusok bérére is sokat lehet majd fordítani. A miniszter azt mondta, szerinte populista az a kérdés, hogy a jelenlegi környezetben indokolt volt-e elköltenie az államnak 350 milliárd forintot a Vodafone 49 százalékos tulajdonrészének megvásárlására. Azt nem tudta megmondani, hogy hány év alatt térülhet meg a tranzakció.

A napokban egyébként a 4iG-t irányító Jászai Gellért vezérigazgató azt mondta az Indexnek adott interjúban, konzervatív számítások szerint 10-12 éven belül megtérülhet a tranzakció.

Szintén mai hír, hogy Írországban folytatja Amanda Nelson, a Vodafone Magyarország vezérigazgatója, de az eladásig még ellátja magyarországi vezérigazgatói feladatait is.

Írországban folytatja a Vodafone Magyarország vezérigazgatója, de egy darabig még ellátja az itteni cég irányítását is

Ha feliratkozik a Media1 Telegram-csatornájára, sosem marad le a híreinkről!

További híreket talál a Media1-en! Csatlakozhat hozzánk a Facebookon és a Twitteren, valamint feliratkozhat a hírlevelünkre is!

Borító: Orbán Viktor kormányfő a Vodafone autóját vezérli távvezérléssel, egy szimulátorral. A háttérben Mészáros Lőrinc is felsejlik. Fotó: Vodafone
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások