fbpx
RT, Russia Today.

Jóváhagyta az Európai Unió Bírósága az orosz RT tévécsatorna uniós betiltását

Az orosz állami propagandacsatorna EU-s médiaszolgáltatási jogosultságával kapcsolatos döntésekre válaszul az oroszok a nyugati sajtó munkáját nehezítenék meg.

Az Európai Unió Általános Bírósága megerősítette az Európai Tanács korábbi döntését, amellyel betiltották az orosz RT (korábbi nevén Russia Today) televízió adását – számolt be az Euronews.

A bíróság szerint indokolt és jogszerű volt az RT tévécsatorna betiltása, továbbá a törvényszék szerint az sem aggályos, hogy a sürgős helyzetben a csatorna álláspontját nem hallgatták meg.

Márciusban, közvetlenül az ukrajnai háború megindítása után az EU azért tiltotta be az orosz csatornákat, az RT-t és a Szputnyikot, mert azok háborús propagandát terjesztettek és az európai társadalmat támadták.

A pert az RT franciaországi leánycége indította: szerintük az Európai Tanácsnak nem volt hatásköre a tiltásra és az súlyos sértette a sajtószabadságot.

„Támogatom a sajtószabadságot és a szólásszabadságot. De az RT és a Szputnyik csatornák nem sajtótermékek, hanem a hibrid hadviselés eszközei. És ezt nem én mondom, hanem hanem az RT igazgatója fogalmazott úgy, hogy ők a demokrácia elleni harc eszközei. Mi pedig szeretnénk megvédeni a demokráciánkat”

– nyilatkozta Nathalie Loiseau francia liberális EP-képviselő.

A Russia Today (RT) honlapja.
A Russia Today (RT) honlapja. Fotó: Kasza János / Media1

Az Euronews idézte Vlagyimir Putyin szóvivőjét, Dmitrij Peszkovot is, aki elítélte a bírósági ítéletet, ami szerinte a sajtószabadság elleni támadással ér fel. A szóvivő figyelmeztetett arra, hogy válaszlépésként Oroszország megnehezítheti a területén dolgozó nyugati sajtó munkáját.

Ha feliratkozik a Media1 Telegram-csatornájára, sosem marad le a híreinkről!

További híreket talál a Media1-en! Csatlakozhat hozzánk a Facebookon és a Twitteren, valamint feliratkozhat a hírlevelünkre is!

Borító: stock / Depositphotos
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások