fbpx
Koltay András, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnöke interjút ad a közmédia stábjának a hatóság új hírközlési mérőkomplexumának bokrétaünnepségén Budapesten, a XIII. kerületben 2022. április 27-én.

A médiahatóság elnöke a globális techcégek cenzúrájától félti a szólásszabadságot

Koltay András, az NMHH és a Médiatanács elnöke szerint a globális techplatformok manipulálhatják a közéleti diskurzust, és a felhasználókat véleménybuborékokba zárhatják.

Koltay András, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) és annak Médiatanácsának tavaly decemberben megválasztott elnöke a Magyar Nemzetben most megjelent interjúban beszélt a nagy online platformok közéleti diskurzusra gyakorolt hatásairól.

Koltay kijelentette:

a nagy techcégek (például a Google és a Facebook) a médiapiacra gyakorolt hatása „joggal nevezhető katasztrofálisnak”, miután a hazai hirdetési bevételek nagyobbik része náluk landol, nem pedig a magyar médiavállalkozásokhoz, ezt pedig a magyar nyelvű tartalom-előállítás meg fogja szenvedni.

Facebook és Google
Fotó: stock / Depositphotos

A médiahatóság elnöke szerint a techcégek demokráciára gyakorolt hatása is felvet komoly kétségeket.

„Személyre szabott szolgáltatásaikon keresztül az egyes felhasználókat bezárják saját véleményük buborékjába, ahová más vélemények nem férkőzhetnek be”

– vélte Koltay, hozzátéve, hogy szerinte a platformok a saját üzleti érdekeiknek megfelelően könnyedén képesek manipulálni a felhasználóik által folytatott közéleti diskurzust.

A média kulturális szolgáltatás?

Az NMHH elnöke elmondta: korlátozottak a hatóság eszközei a piaci működés befolyásolására, főleg, hogy ezek a vállalatok nem is a magyar jogrendszer hatálya alatt működnek.

Annak kapcsán, hogy a platformoknak a jövőben fizetniük kell a médiumok híreinek átvételéért, Koltay azt mondta, ezek a szabályok nem fogják megvédeni teljes egészében a magyar médiapiacot.

„Hosszabb távon vélhetően az állami szerepvállalásnak nyílik tere, hasonlóan a kultúra területéhez. Elvégre a hagyományos felfogás szerint a média kulturális szolgáltatás”

– mondta.

Koltay András, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnöke interjút ad az MTI-nek Budapesten, az NMHH Ostrom utcai épületében 2022. február 21-én.
Koltay András, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnöke interjút ad az MTI-nek Budapesten, az NMHH Ostrom utcai épületében 2022. február 21-én. Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Cenzúra az online térben

Az interjúban szóba került a Google és a Facebook egyre nagyobb befolyása kapcsán a cenzúra kérdése is, mégpedig abban a viszonylatban, hogy megakadályozható-e, hogy ezek a cégek cenzúrázzanak.

„Kérdés, mit értünk cenzúra alatt. Azt a jelenséget, hogy e platformok sok olyan tartalmat törölnek, amely egyébként nem jogellenes? Vagy csak azt, amikor politikai-közéleti vitákba avatkoznak be ily módon? Akárhogy is, ezek a jelenségek veszélyesek a szólás szabadságára”

– vélekedett Koltay András a Magyar Nemzetnek adott interjúban.

Ha feliratkozik a Media1 Telegram-csatornájára, sosem marad le a híreinkről!

További híreket talál a Media1-en! Csatlakozhat hozzánk a Facebookon és a Twitteren, valamint feliratkozhat a hírlevelünkre is!

Borító: Koltay András, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnöke interjút ad a közmédia stábjának a hatóság új hírközlési mérőkomplexumának bokrétaünnepségén Budapesten, a XIII. kerületben 2022. április 27-én. Fotó: MTI / Kovács Attila
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások