fbpx
Google News.

300 lapnak, köztük magyar portáloknak fizet ezután a Google a tartalmaiért

Az Alphabethez tartozó Google több mint 300 kiadóval írt alá megállapodást több uniós tagállamban arról, hogy ezentúl fizetni fog a tartalmaikért. A 300 lap között van a Media1 is.

A 300 céggel kötött megállapodásról a Google illetékese a Reuters hírügynökségnek nyilatkozott ma, szerdán.

A lépés, amit szerdán hoztak nyilvánosságra, az Európai Unió három évvel ezelőtti, a szerzői jogokra vonatkozó megállapodás (Digital Act) alapján hozták meg. Ennek értelmében a Google-nek – és több más online platformnak – fizetniük kell a zenészeknek, az előadóknak, a szerzőknek, a hírkiadóknak és az újságíróknak a tartalmaik felhasználásáért.

„Mindeddig több mint 300 országos, helyi és szaksajtóval kötöttünk megállapodást Németországban, Magyarországon, Franciaországban, Ausztriában, Hollandiában és Írországban, de még sok megbeszélés folyamatban van”

– mondta Sulina Connal, a Google hír- és kiadói partnerségekért felelős igazgatója egy, a Reuters által látott blogbejegyzésben.

Google.
Fotó: stock / Depositphotos

Magyarországon és Németországban indul el első körben a fizetés, a Media1-nek is fizet az internetes óriás

A hírügynökség közölte: az első körös megállapodások kétharmadát német kiadók alkotják, például a Der Spiegel, a Die Zeit és a Frankfurter Allgemeine Zeitung.

„Bejelentjük egy új eszköz elindítását, mellyel több ezer kiadónak teszünk ajánlatot, Németországban és Magyarországon kezdve, de a következő hónapokban más uniós országokban is elérhető lesz”

– fogalmazott Connal a blogbejegyzésben.

Az eszköz a kiadóknak egy kiterjesztett hír-előnézeti szerződést kínál, mely lehetővé teszi a Google számára, hogy kivonatokat és miniatűröket jelenítsen meg, licencdíj ellenében.

A magyarországi tartalomszolgáltatók közül egyébként a Google portálunk, a Media1 számára is fizet mostantól a tartalmaiért.

(Reuters / Media1)

Frissítés 2022.05.18
Megkérdezte a Media1 a Google-től, kiknek fizetnek még Magyarországon, de válaszuk alapján a cég titokzatoskodik.

Ha feliratkozik a Media1 Telegram-csatornájára, sosem marad le a híreinkről!

További híreket talál a Media1-en! Csatlakozhat hozzánk a Facebookon és a Twitteren, valamint feliratkozhat a hírlevelünkre is!

Borító: stock / Depositphotos
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások