fbpx
Katsyaryna Andreyeva és Darya Chultsova a bebörtönzéskor.

Újabb 8 év börtönbüntetésre ítéltek egy tüntetésről tudósító belarusz újságírót

Nem tűri a Lukasenka-kormány a kritikus hangokat, folyamatos támadás alatt áll a sajtószabadság Belaruszban.

Hazaárulásért további 8 év börtönbüntetésre ítélték egy zárt tárgyaláson Kacjarina Andrejeva belarusz újságírót – írta a CPJ nevű újságírói szervezet nyomán a 444.

Az újságíró két év után idén ősszel szabadult volna. Andrejeva a Belsat nevű független belarusz tévénél dolgozott, és 2020-ban folyamatosan tudósított az országban zajló tüntetésekről.

Egy demonstráción épp egy, a rendőrök által halálra vert tiltakozóra emlékeztek; Kacjarina és operatőr munkatársa, Darja Csulcova egy lakásból közvetítették élőben az eseményeket, amikor értük mentek a rendőrök.

Mint arról a Media1 is beszámolt, a „közrendet súlyosan sértő cselekmények szervezése miatt” bíróság elé állított újságírók perét belarusz jogvédők politikainak minősítették, és a lengyel elnök is tiltakozott az ítélet ellen, melyben két év börtönnel sújtották az újságírókat.

Idén tavasszal azonban Kacjarina ellen újabb vádat emeltek, melynek most született meg az eredménye. Az Újságírók Védelmével foglalkozó Bizottság közleményben ítélte el a döntést, emellett felszólította a belarusz hatóságokat arra is, hogy engedjék szabadon az összes bebörtönzött újságírót.

Ha feliratkozik a Media1 Telegram-csatornájára, sosem marad le a híreinkről!

További híreket talál a Media1-en! Csatlakozhat hozzánk a Facebookon és a Twitteren, valamint feliratkozhat a hírlevelünkre is!

Borító: Kacjarina Andrejeva és Darja Csulcova a bebörtönzéskor. Fotó: Belsat
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások