fbpx
Katsyaryna Andreyeva és Darya Chultsova a bebörtönzéskor.

Tiltakozik a lengyel elnök, amiért két év börtönre ítélték a Belsat TV két újságíróját Fehéroroszországban

A Belsat lengyel tévécsatornának dolgozó két huszonéves éveiben járó újságíróit azután sújtották két év börtönnel, hogy tudósítottak egy tavalyi, a Lukasenka-kormány elleni tüntetésről Fehéroroszországban.

Határozottan tiltakozik Andrzej Duda lengyel elnök az állampolgári jogok fehéroroszországi megsértése ellen – közölte csütörtökön a varsói elnöki hivatal külügyi megbízottja annak kapcsán, hogy Minszkben két év börtönbüntetésre ítélték a Belsat lengyel tévécsatorna két helyi újságírónőjét.

Az MTI Krzysztof Szczerski miniszteri rangú külügyi megbízott Twitter-bejegyzése nyomán arról ír, hogy Andrzej Duda arra utasította a Fehéroroszországban akkreditált lengyel diplomatákat, hogy

adják át a fehérorosz félnek a „határozott tiltakozását a szólásszabadság és az állampolgári jogok megsértése ellen”, valamint hívják fel Minszket az üldöztetések azonnali beszüntetésére, a foglyok szabadon bocsátására.

A lengyel jog szerint az államfő  bizonyos külpolitikai hatáskörrel is rendelkezik.

Szczerski aláhúzta: Lengyelország egyúttal arra hívja fel az európai uniós partnereit, hogy „szolidáris, következetes és határozott választ” adjanak az alapjogok és alapszabadságok újabb megsértésére.

A 28 éves Kacjarina Andrejava és a 24 esztendős Darja Csulcava, a lengyel közszolgálati televízió által működtetett, Belsat nevű, Fehéroroszországban sugárzó csatorna két riporterét tavaly november 15-én vették őrizetbe, miután élőben közvetítettek a Raman Bandarenka 31 éves festőművész  korábbi, feltehetőleg a rendőrök okozta halála kapcsán rendezett Lukasenka-ellenes tüntetésről.

A „közrendet súlyosan sértő cselekmények szervezése miatt” bíróság elé állított újságírónők perét fehérorosz jogvédők politikainak minősítették.

A megvádolt újságírók elmondták, hogy csak a munkájukat végezték, amikor tudósítottak a tüntetésről. A belarusz jogvédő szervezetek az újságírókat politikai foglyokként tartják számon és követelik a szabadon engedésüket, valamint a vádak ejtését.

Az augusztus 9-én tartott elnökválasztás után kezdődött Lukasenka elleni tömeges tüntetések kapcsán korábban a Szabad Európa újságíróit is fogva tartották, ők végül távozhattak.

A tüntetések azután kezdődtek, hogy sok belarusz polgár úgy vélekedett, a választást elcsalták.

A letartóztatások kapcsán a Belsat TV honlapján azt írták: sötét nap ez a Belsat TV és Fehéroroszország történetében. Megjegyezték: a bírósági tárgyalásra a független sajtó több képviselőjét nem engedték be tudósítani.

További hírek olvashatók a Media1.hu-n!

(MTI/Media1)

Borító: Katsyaryna Andreyeva és Darya Chultsova a bebörtönzéshez vezető bírósági tárgyaláson. Minsk, 2021. február 18. Fotó: Belsat
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

/** * andre clever */