fbpx
Miniszterelnökség.

Pert indított a Miniszterelnökség ellen az Átlátszó

A pereskedés oka, hogy a Miniszterelnökség korlátozta az Átlátszó információszabadsághoz fűződő jogait, vagyis nem adott ki egy tanulmányt, amit a Tungsramtól vásárolt.

A Tungsram Operations Kft.-től 2021 májusban rendelt egy tanulmányt a Miniszterelnökség, mely azt vizsgálja, hol és milyen feltételekkel lehetne nukleáris fűtőelemgyárat létrehozni Magyarországon. Az Átlátszó.hu-hoz eljutott szerződés szerint a tanulmánynak 2021 júniusában el kellett készülnie, és a Miniszterelnökség köteles lett volna odaadni a közpénzből készíttetett dokumentumot, hiszen a jogszabályok értelmében az közérdekűnek minősül. De a Miniszterelnökség nem így járt el, ezért az Átlátszó pert indított – számolt be az oknyomozó portál.

Mint azt felidézték, a birtokukba került szerződést 2021. május végén írta alá Jörg Bauer, a Tungsram Operations Kft. ügyvezetője és Janó Márk Ádám közigazgatási államtitkár, a szakmai ellenjegyző pedig Kovács Pál, a paksi atomerőmű kapacitásának fenntartásáért felelős államtitkár volt.

Az Átlátszó leszögezte: a „Nukleáris üzemanyag kazettagyártó üzem számára alkalmas telephely vizsgálata” tárgyú tanulmány elkészítése az indoklás szerint feltétlenül szükséges volt ahhoz, hogy az államtitkár el tudja látni a jogszabályban meghatározott feladatait.

Az Átlátszó szerint a Miniszterelnökség több ponton is megsértette a jogszabályokat

A szerződés szerint a Tungsramnak az aláírás után 30 nap állt rendelkezésére a tanulmány elkészítésére, aminek keretében részletesen meg kellett vizsgálniuk négy lehetséges telephely infrastrukturális követelményeit, a gyár telepítésének egyéb szempontjait, a telephelyek előnyeit és hátrányait és a leginkább javasolt telephely mellett szóló érveket, legalább 50 oldal terjedelemben. A határidő tehát 2021. június végén lejárt, vagyis – elméletileg – a tanulmány elkészült, ennek ellenére nem kapta meg azt az Átlátszó.

A dokumentumot 2022. március 10-én közérdekű adatigénylésben kérték ki. A kérés teljesítésére a Miniszterelnökségnek a jogszabályok szerint 15 nap állt rendelkezésére, ennek leteltével írásban jelezték az oknyomozó portálnak, hogy 45 napra hosszabbították a válaszadási határidőt, mert az adatkérés teljesítése veszélyeztette volna a Miniszterelnökségnek a veszélyhelyzettel kapcsolatos közfeladatai ellátását (hogy pontosan melyeket, arra nem tértek ki).

A 45 nap lejártával ezután közölték, hogy nem áll módjukban kiadni a tanulmányt. Nem utaltak azonban sem a megtagadás okát megalapozó tényekre, sem pedig a pontos jogszabályi hivatkozásra.

Az Átlátszó szerint ezzel a Miniszterelnökség több ponton is megsértette a magyar törvényeket.

Fel is sorolták, szerintük melyeket:

  • Az Alaptörvény szerint a közpénzekkel gazdálkodó minden szervezet köteles a nyilvánosság előtt elszámolni a közpénzekre vonatkozó gazdálkodásával. A közpénzekre és a nemzeti vagyonra vonatkozó adatok pedig közérdekű adatok.
  • Az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló törvény értelmében közérdekű adat „az állami vagy helyi önkormányzati feladatot, valamint jogszabályban meghatározott egyéb közfeladatot ellátó szerv vagy személy kezelésében lévő és tevékenységére vonatkozó vagy közfeladatának ellátásával összefüggésben keletkezett, a személyes adat fogalma alá nem eső, bármilyen módon vagy formában rögzített információ vagy ismeret”.
  • Mivel a Miniszterelnökség a vonatkozó jogszabály szerint minisztériumi jogállással rendelkezik, ezért az általa kezelt, személyes adatnak nem minősülő adatok általánosságban is az infótörvény szerinti közérdekű adatnak minősülnek. Továbbá a törvény szerint a megtagadás jogszerűségét és a megtagadás indokait az adatkezelőnek kell bizonyítania, amit a Miniszterelnökség eddig nem tett meg. Természetesen lehetséges, hogy a kért tanulmány esetleg tartalmaz olyan döntés előkészítő adatokat, amelyek esetében indokolt a nyilvánosság korlátozása, ez ugyanakkor még nem elégséges, illetve jogszerű indok arra, hogy a tanulmány egészének kiadását megtagadják: ilyen esetben egyes részeknél kitakarással kellett volna kiadni a dokumentumot.

Az Átlátszó a beadott keresetében arra kérte a bíróságot, hogy kötelezze a Miniszterelnökséget a dokumentum megküldésére.

Ha feliratkozik a Media1 Telegram-csatornájára, sosem marad le a híreinkről!

További híreket talál a Media1-en! Csatlakozhat hozzánk a Facebookon és a Twitteren, valamint feliratkozhat a hírlevelünkre is!

Borító: kormany.hu
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások