fbpx
A Magyar Hang szerkesztősége.

Magyar Hang főszerkesztő: már kulturális fesztiválokról is kitiltottak minket, elvesztettük első fokon a pedofilvád miatti pert

György Zsombor arról beszélt egy csütörtöki interjúban, hogy már a kulturális fesztiválokra sem engedik be a lapjukat, mivel az egyik fesztiváltól több millió forint támogatást vont el korábban Kásler Miklós stábja, miután a Magyar Hang is jelen volt azon. Az interjúban szó esett még a „G-napról”, hogy árulónak tekintik őket a kormánypárti médiában, és arról is, hogy hogy áll az a per, amit ők indítottak, amiért az egyik újságírójukat pedofíliával vádolta meg egy kormánypárti lap.

Hosszú interjút adott a 444-nek György Zsombor, a Magyar Hang főszerkesztője.

Mint arról a Media1 is beszámolt, a lap nemrég komoly bajba került, és a nyár végéig legalább 1.000 új előfizetőre van szükségük a túléléshez az infláció és a forint gyengülése miatt.

György Zsombor ennek kapcsán az interjúban elmondta: hiába működnek négy éve, és hiába jelentős a példányszámuk, a magyar piacon, ez messze nem elegendő ahhoz, hogy egy kormánykritikus hetilap stabilan működhessen. A mostani krízis elsődleges okaként azt jelölte meg a főszerkesztő, hogy gyakorlatilag egyáltalán nincs hirdetés az újságban – az online felületükön pedig csak a Google által generált reklámok futnak.

„Ha a bevételeinknek legalább 20-30 százalékát be tudnánk hozni a reklámpiacról, már nem lennének filléres gondjaink”

hangsúlyozta. Mindössze egy könyvkiadóval vagy egy színházzal tudnak néha valamilyen együttműködést létesíteni, de a nagyvállalati szektorból egyáltalán nincsenek hirdetéseik – erről egy korábbi beszélgetésen is szót ejtett már a főszerkesztő, amiről a Media1 részletesen is írt akkoriban.

„Soha nem is hirdettek nálunk. Az érintettek nem is feltétlenül titkolják, hogy ennek politikai okai vannak. Szűkebb körben, szemlesütve többször elmondták nekünk, hogy még ha helyesnek is gondolják, egyszerűen nem vásárolhatnak helyet az újságban, mert azzal fekete pontokat szereznek a hatalomnál. Folyamatosan próbálkoztunk a nagy autóipari vállalatoknál és egyéb, nyugati tulajdonosi körök által működtetett társaságoknál, de rendre lepattantunk. Udvariasan közölték, hogy nekünk nem adhatnak”

– mondta György Zsombor.

 

György Zsombor, a Magyar Hang főszerkesztője.
György Zsombor, a Magyar Hang főszerkesztője. Fotó: Magyar Hang / YouTube

Már a fesztiválokra sem engedik be őket

György Zsombor a 444-nek adott interjúban elmondta: újabban már a kulturális fesztiválokra sem engedik be őket, noha korábban néhány ilyen eseményre kimentek egy sörsátorral. Felidézett egy olyan esetet is, amikor

az egyik fesztivál megbízottja írásban közölte velük, hogy Kásler Miklós stábja elvont tőlük több millió forint támogatást, amiért a Magyar Hang jelen volt a fesztiválon.

Egy másik fesztiváligazgatónak is szóltak, hogy ne engedjék be őket, mert bajba kerülhetnek.

Magyar Hang.
Fotó: Facebook

Árulónak tekintik őket a kormánypárti médiában

A Magyar Hangot – melyet a 2018 áprilisában bezárt Magyar Nemzet napilap szerkesztősége hozott létre – a kormánypárti médiában mai napig visszatérően árulózzák, „ami nonszensz, hacsak nem az a bűnünk, hogy mi soha nem egy pártot követtünk, hanem egy értékrendet” – szögezte le György Zsombor, aki ennek kapcsán azt is elmondta, hogy eközben azt sem mondják meg nekik, miért nézik levegőnek őket.

„A 2018-as választás után kifejezett divatja volt annak, hogy a Hír TV és a Pesti TV különböző propagandaműsoraiban rajtunk köszörüljék nyelvüket az egykori kollégák. Egész estéket áldoztak a pocskondiázásunkra, és ez az árulózás szépen le is szivárgott az olvasóközönségig. A kommentszekciókban pedig mai napig megkapjuk, hogy mi tagadtuk meg azt, ahonnan jöttünk. Mintha az a Fidesz lett volna. A liberálisok és a baloldal a kormány főellensége, de a szemükben mi rosszabbak vagyunk: minket egyenesen árulónak tekintenek. Háborúban márpedig az ellenséget »csak« hadifogolytáborba zárják, az árulókat viszont agyonlövik”

– fogalmazott a főszerkesztő.

Volt előzménye a „G-napnak”

György Zsombor szerint a „G-napnak” (amikor 2015. február 6-án a Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó médiumok számos vezetője mondott le „lelkiismereti okokra” hivatkozva) már volt előzménye, ugyanis már fokozatosan érett a folyamat 2013 óta: „a Magyar Nemzetben és a Hír TV műsoraiban egyre sűrűsödtek a beszólások a hatalomnak, és a szerkesztőségen, illetve a stábon belül a feszültségek már a 2014-es választások előtt kibékíthetetlennek látszottak”. Felidézett egy konkrét esetet is, amikor egy Magyar Nemzet-cikk Orbán Viktor tudta nélkül a köztársasági elnök távozását követelte (Schmitt Pál plágiumbotránya kapcsán).

„(A G-napot) valóságos felszabadulásként éltük meg. Addigra mind a Magyar Nemzetben, mind a Hír TV-ben egyértelmű törésvonal húzódott azok között, akik feltétel nélkül ki akarták szolgálni a rendszert, és akik nem érezték ezt feladatuknak. A többség úgy élte meg, hogy az éveken keresztül elnyomott feszültségek végre felszakadhatnak, és végre mindenki folytathatja úgy a munkát, ahogy azt a meggyőződése diktálta. Nem véletlen, hogy ma a Magyar Hangnál gyakorlatilag mindenki volt nemzetes”

– mondta a főszerkesztő a 444-nek adott interjúban.

A Simicska Lajos tulajdonában lévő Magyar Nemzet utolsó, 2018. április 11-én megjelent lapszáma.
A Simicska Lajos tulajdonában lévő Magyar Nemzet utolsó, 2018. április 11-én megjelent lapszáma. Fotó: Kasza János / Media1

Első fokon elvesztették a pedofilozással kapcsolatos pert

2020 őszén, nem sokkal a Szájer-ügy kirobbanása után Bayer Zsolt kormánypárti újságíró pedofíliával gyanúsította meg egy kollégájukat, és bár név szerint nem nevezte meg, később a PestiSrácok jóvoltából az illető beazonosíthatóvá vált.

Ennek kapcsán György elmondta: a Szájer-ügy számukra lapzárta szempontjából jó tempóban történt, és épp ki tudtak jönni egy jó címlappal, ami komoly példányszámot hozott. „Az ócska pedofilozás pitiáner bosszú volt Bayertől, aki ráadásul rettenetesen gyáván járt el, mert miközben egy privát beszélgetésre hivatkozott – azaz nagyon is személyes volt az üzenet a részéről –, a PestiSrácokra hagyta a piszkos munkát, és ők tették végül egyértelművé, hogy kiről is van szó” – mondta, hozzátéve, hogy ennek kapcsán pert indítottak, amit első fokon elveszítettek, és jelenleg a másodfokra várnak az úgymond „teljesen életszerűtlen bírói érvelés miatt”.

„A törvényszék szerint legalábbis közéleti lapként kötelesek vagyunk tűrni a »kritikát«, azaz hogy minden alap nélkül bűncselekménnyel rágalmazzák meg egy kollégánkat. Azt a kollégánkat, aki aztán magánszemélyként egyébként megnyerte a pert első fokon a PestiSrácok ellen, és a bíróság egyértelműen kimondta, hogy az ellene felhozott állítás bizonyítatlan és valótlan”

– tette hozzá.

A Magyar Hang 2020. december 4-én megjelent példánya, rajta Szájer Józseffel.
A Magyar Hang 2020. december 4-én megjelent példánya, rajta Szájer Józseffel.

Egy perben nem is vizsgálták a cikkük valóságtartalmát

A főszerkesztő elmondása szerint az elmúlt négy évben több mint húsz perük volt, és ebből összesen kettő akadt, amiben nem ők nyertek:

„Az egyik Tiborcz István és Szíjj László visegrádi üzlete volt, ahol bár nyertünk első- és másodfokon is, a Kúria szerint »nem lett volna jogunk foglalkozni« a témával, így elmeszeltek. Azért ítéltek el, mert a bíróság szerint Orbán Viktor veje vagyonosodásának nem volt közpénzzel kapcsolatos érintettsége, sem »a közszférával összekapcsolható eleme«. A cikk valóságtartalmát nem is vizsgálták, azaz a Kúria lényegében attól tiltott el egy szerkesztőséget, hogy valamely témával egyáltalán foglalkozzon. Ezt sajtótörténeti jelentőségű fordulatnak értelmeztük, ezért az Alkotmánybírósághoz fordultunk, kérve az ítélet megsemmisítését”.

A teljes interjú a 444-en olvasható el.

Ha feliratkozik a Media1 Telegram-csatornájára, sosem marad le a híreinkről!

További híreket talál a Media1-en! Csatlakozhat hozzánk a Facebookon és a Twitteren, valamint feliratkozhat a hírlevelünkre is!

Borító: A Magyar Hang szerkesztősége. Fotó: Magyar Hang / YouTube
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások