fbpx
A BBC History magazin legutóbbi kiadása

11 év után megszünteti a Kossuth Kiadó a BBC History-t, de még van, aki reménykedik, hogy egy másik kiadónál újra megjelenhet az újság

A Media1 megtudta, hogy a gazdasági körülmények miatt bezárja a BBC History című magazint a Kossuth Kiadó. Eközben azonban felmerült, hogy egy másik kiadóhoz átkerülhet az újság.

A Media1.hu két olvasója is szomorúan jelezte részünkre, mit találtak a BBC History magazin legújabb lapszámának elején, illetve milyen e-mailt kaptak a szerkesztőségből.

Az utolsó számban a BBC History magazint mostanáig megjelentető Kossuth Kiadó a kiadás költségeinek nagy mértékű megugrására, a lap veszteséges működésére hivatkozva tudatja, hogy megszünteti a 2011 áprilisa, azaz immáron több mint 11 éve megjelenő újság kiadását.

Az ismeretterjesztő magazin tájékoztatása szerint a kiadás költségeinek nagymértékű emelkedését az sem tudta ellensúlyozni, hogy a közelmúltban áremelést hajtottak végre.

Bár a kiadó ezt nem részletezte, a kiadás költségeinek megugrásához feltehetőleg nagy mértékben hozzájárult, hogy a gyengélkedő forint miatt és a papírhiány miatt megnőttek a nyomdai költségek, drasztikusan megdrágult a papír, illetve a nyomtatás ára.

Frissítés 08:42

Érdekes adalék, hogy eközben Kocsis Sándor András, a Kocsis Kiadó Zrt. vezetője a Facebookon arról posztol, hogy mindenki drukkoljon, mert szeretnék átvenni a lapot júliustól:

„Drukkoljatok!!!! Nagyon közel a megállapodás az angolokkal!!! Júliustól remélhetőleg, a Kocsis kiadó Zrt. jelenteti meg a BBC Historyt! Az előző kiadó nem adta át még pénzért sem a 2800 előfizető címjegyzékét, ezért elölről kell kezdeni mindent!! Remélem Ti is az olvasóink lesztek!”

Kompenzálja a BBC History előfizetőit a Kossuth Kiadó

A BBC History az elmúlt 11 évben összesen 135 rendes és speciális különszámmal jelentkezett. A szerkesztőség búcsúüzenetében felidézte, hogy a lap életében több strukturális és személyi változás is történt korábban, majd megköszönte a konstruktív olvasói visszajelzéseket,  megjegyzéseket, és az olvasók 11 éves kitüntető figyelmét.

„Bízunk benne, hogy önöknek is sok érdekes információval és összefüggéssel szolgálhattunk” – zárul a búcsúközlemény.

A Media1 megtudta azt is, hogy a BBC History kiadója levélben keresi meg azokat az előfizetőket, akiknek még hátramaradt az előfizetéséből valamennyi. Számukra a kiadó jelezte, hogy a Kossuth Kiadó Zrt. az adott előfizetés időtartamára vonatkozó – a ki nem adott lapszámok miatti – veszteségekért helyt áll, a különbözetet rendezni kívánja. Ennek mikéntjéről részleteiről írásban tájékoztatják az érintetteket.

A BBC utolsó főszerkesztője 2020 novemberétől Romsics Ignác történész volt, aki a nem sokkal korábban elhunyt alapító-főszerkesztő, Papp Gábor halála után vette át a lap irányítását.

A BBC History utolsó lapszáma
A BBC History utolsó lapszáma

Néhány hét alatt megsokasodtak a bezárások és elbocsátások a magyar médiapiacon

Az elmúlt hónapokban egymás után kerülnek médiumok nagyon nehéz helyzetbe Magyarországon, vagy akár meg is szűnnek.

Mint azt a Media1 megírta, a Michaeli, Schwartz & Brit Media napilapból hetilappá alakította a Pesti Hírlapot a megugró nyomdai költségek (a papírhiány és a hanyatló forint miatt megdráguló papír- és nyomdai költségek) miatt és elbocsátotta a 168 Óra teljes belsős stábját.

A KESMA alá tartozó Mediaworks megszüntette a City7 című lapot, valamint a FourFourTwo című sportmagazint, és a Media1 információi szerint épp most bocsátotta el a Mediaworks a Zalai Hírlap stábjának túlnyomó részét. Továbbá elbocsátásra került sor a Délmagyarország című lapnál is.

Megírtuk azt is, hogy megszűnik a Pesti TV – utóbbi azért, mert olyan alacsony volt a nézettsége, hogy fenntartása nem volt rentábilis.

Épp tegnap derült ki az is, hogy a nehéz helyzetben lévő médiaipar megint reklámadót kap a nyakába, azonban a Kossuth Kiadó még a reklámadó bejelentése előtt jelentette meg a BBC History utolsó lapszámát, benne a megszűnésről szóló bejelentéssel.

További híreket talál a Media1-en.

Ott vagyunk Facebookon is, és már kérheti híreinket Telegram segítségével is.

Borító: A BBC History magazin egy korábbi lapszámának részlete.

Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

/** * andre clever */