fbpx
Sváby András, az ATV Heti Napló című műsorának műsorvezetője

Sváby András elnézést kér, mert valószínűleg egy számítógépes játékból származnak a Heti Naplóban vasárnap bemutatott harcászati drónfelvételek

A műsorvezető-szerkesztő a Media1-nek azt mondta, hogy a műsorban is tettek arra való utalást, hogy nem teljesen biztosak a felvételek hitelességében, ugyanakkor most, a friss információk birtokában elnézést kérnek mindenkitől. Egyébként a műsorban a videót elemző harcászati és Oroszország-szakértőnek, a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen dolgozó Rácz Andrásnak sem voltak kételyei a felvételek hitelessége kapcsán.

Minden bizonnyal az ARMA 3 nevű számítógépes játékból származik az a videórészlet, amelyet az ATV Heti Napló című műsorában mutattak be két héttel ezelőtt vasárnap az orosz-ukrán háború kapcsán, azt szemléltetve, hogyan védekeznek támadó, úgynevezett Bayraktar TB2 drónokkal az ukránok és találják el az orosz tankokat nagy sikerességgel. A műsorban bemutatott részletek megegyeznek azokkal a felvételekkel, amelyeket az említett katonai szoftver alapján készített valaki – derül ki a Mandiner egy cikkéből.

A műsorban egy hosszabb blokkban, ahol négy TikTok videó is látható volt, Rácz Andrást, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem harcászati és Oroszország-szakértőjét kérdezték meg, aki a videókon látottakat elemezte. A négy videóból egy származik a játékszoftverből.

A Media1 a Mandiner cikkének megjelenése után azonnal megkereste az ügyben Sváby Andrást telefonon, aki azt mondta, hogy a műsorban is tett arra való utalást, hogy nagyon gyakran keveredik a valóság a videókon, ezért szinte lehetetlen ezeket megkülönböztetni, könnyű őket „benézni”, nem véletlenül kérdeztek meg szakértőt is a témáról. A műsorban is úgy fogalmazott, hogy ezek nagy valószínűséggel hiteles videók, de nyitva hagyta annak lehetőségét, hogy előfordulhat, hogy nem. Sváby hangsúlyozta, hogy bár igyekeztek meggyőződni a felvétel hitelességéről, a friss információk birtokában elnézést kérnek, ha valaki most megtévesztve érzi magát, de jóhiszeműen jártak el.

A szakértő előzetesen megnézte a felvételeket

A Mandiner egyébként a Nemzeti Közszolgálati Egyetem már említett szakértőjét kereste meg, aki elmondta, hogy már az adást megelőzően láthatta az ATV-ben bemutatott felvételeket, és azt teljesen korrektnek találta, illetve nem ismerte fel, hogy ezek a részletek egy számítógépes játékból származnak. Rácz András hozzátette:

„Egyrészt sajnos semmiféle tapasztalatom nincs ilyen játékokkal, másrészt a négy vizsgált felvételből leginkább a harmadikat és a negyediket találtam érdekesnek. Harmadrészt, őszintén szólva eszembe sem jutott, hogy ilyen gond lehet a videóval. Ilyen szempontból kétségtelen tény, hogy sajnos felületes voltam, mert nem vettem észre, hogy az első videó nem valódi, hanem – amint arra utólag kommentelők hívták fel a figyelmemet – egy számítógépes játékból származik. A saját hibámat tehát természetesen elismerem. Azt nem tudom, hogy az ATV-nél ez a videó hogyan kerülhetett be a válogatásba; erről őket lehet érdemes megkérdezni. A tanulságokat mindenesetre levontam.”

A Media1 egyébként megkereste az ATV sajtósát is, aki a csatorna nevében szintén elnézést kért. Hangsúlyozta, hogy nem állt szándékukban senkit sem megtéveszteni.

Még több hír érhető el a Media1.hu oldalon. Kérheti híreinket Telegramra is. Megtalál minket Facebookon is.

Borító: Sváby András, az ATV Heti Napló című műsorának műsorvezetője
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

/** * andre clever */