fbpx
A reklámadó 2014-es magyarországi bevezetése elleni tiltakozás

Újra bevezeti a reklámadót a kormány

Visszatér a kommunikációs ágazatot 2014 és 2019 között sújtó adó.

Egy mai, csütörtöki Kormányinfón részletezték, hogy pontosan mit is takar az Orbán Viktor által tegnap bejelentett különadó, mely a bankokat és a multinacionális vállalatokat érinti oly módon, hogy az extraprofitjuk nagy részét két alapba (rezsivédelmi és honvédelmi) kell befizetniük.

A Telex tudósítása szerint a Kormányinfón Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter azt is bejelentette, hogy ismét bevezetik a reklámadót, mely 2023. január 1-jétől lép életbe.

Az intézkedéstől 15 milliárd forint bevételt remél a kormány.

Kiderült az is, hogy a telekommunikációs cégeket érintő különadóval összefüggésben a szektortól 40 milliárdot vonna el a kormány.

Az uniós jogot nem sértette a magyar reklámadó, de 2019-ben a magyar kormány felfüggesztette azt

Magyarország 2014-ben fogadta el a reklámadó törvényt, amelynek értelmében a vállalatokat reklámbevételüktől függő mértékű adó megfizetésére kötelezték. A magas reklámbevétellel rendelkező vállalatok lényegesen magasabb, 0-tól 50 százalékig terjedő progresszív adókulcsok alá tartoztak. A reklámadó ellen egységesen tiltakozott a teljes médiaszakma.

Ezt – a hasonló lengyel szabályozással egyetemben – az Európai Bizottság a közös piaccal összeegyeztethetetlennek nyilvánította, a határozatot pedig megtámadták az Európai Unió Törvényszéke előtt, akik később semmisnek nyilvánították az uniós bizottság határozatait. A bizottság ezt követően fellebbezést nyújtott be a bírósághoz.

Az uniós bíróság egy tavaly márciusi ítéletében ugyanakkor az állt, hogy a tagállamok szabadon határozhatják meg az adóztatási rendszert, így nem sért uniós jogot a reklámadó – számolt be a Media1 korábban.

A reklámadót ugyanakkor a magyar kormány 2019-ben 2022-ig felfüggesztette. A korábbi írásaink a témában ide kattintva érhetőek el.

A reklámadóval kapcsolatban korábban a Magyar Reklámszövetség jelezte, hogy az súlyos károkat okoz a kommunikációs iparnak.

Frissítés 2022.05.27.

Közös közleményben tiltakozik a magyar reklám- és médiaszakma a reklámadó visszahozatala miatt, mivel az komoly károkat okoz a teljes magyar gazdaságnak.

Ha feliratkozik a Media1 Telegram-csatornájára, sosem marad le a híreinkről!

További híreket talál a Media1-en! Csatlakozhat hozzánk a Facebookon és a Twitteren, valamint feliratkozhat a hírlevelünkre is!

Borító: A reklámadó 2014-es magyarországi bevezetése elleni tiltakozás
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások