fbpx
A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) budapesti, Ostrom utcában található épületének homlokzata

Kiosztott 90 milliót a Médiatanács, több nyertes is Mészáros Lőrinchez köthető

Az ország egyik leggazdagabb vállalkozójához köthető Rádió 1 hálózat egy hét alatt egyszerre 6 pénzügyi támogatást is elnyert a Médiatanácstól műsorgyártásra, és a szintén Mészáros Lőrinc-közeli KESMA több rádiójának ugyancsak megítélt támogatást a grémium a héten. Mások mellett a Milkovics Pál és Schabi Michaeli által nemrégiben felvásárolt Klasszik Rádió is kért és kapott a közel 90 milliós keretből.

Összesen 28 pályázat nyert több mint 89 millió forintot a Médiatanács hírműsorok, tematikus és szolgáltató magazinműsorok készítését ösztönző 2022-es pályázatának első fordulójában – erről is döntött a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa e heti ülésén. Elfogadtak ezenkívül egy felmérést a televíziózást segítő szolgáltatásokról, derül ki a Media1-nek megküldött péntek esti NMHH-s sajtóközleményből.

Pályázati győztesként hírműsorokat készíthet a kecskeméti Gong Rádió, a budapesti, a pécsi, a salgótarjáni, a kiskunfélegyházi, a szegedi és a debreceni Rádió 1-cégek, továbbá a székesfehérvári Vörösmarty Rádió, a 88,9 Best FM Zalaegerszeg és a budapesti Klasszik Rádió 92.1. (Utóbbit, a Klasszik Rádiót december végén vásárolta fel a Michaeli, Schwartz & Brit Media, Milkovics Pál és Schabi Michaeli közös cége, míg a Rádió 1 és  Best FM hálózat Mészáros Lőrinchez köthető, a Gong Rádió pedig a kormánypárti, szintén Mészáros-kötődésű KESMA hálózathoz tartozik.)

Mészáros Lőrinc, Felcsút polgármestereként a sajtónak nyilatkozik
Mészáros Lőrinc korábban a HírTV riporterének válaszol

A szolgáltató magazinműsorok kategóriájában sikeresen pályázott a szolnoki Aktív Rádió, a veszprémi Mária Rádió, a Sárvár Rádió, a Rádió Törökszentmiklós, az egri 100,7 Best FM, a székesfehérvári Alpha Rádió, a miskolci és a nyíregyházi Európa Rádió, a Bajai Rádió, a kalocsai KORONAfm100, a tatabányai Forrás Rádió, a békéscsabai 104,0 Rádió 1, a 98.4 Mega Rádió és a Csaba Rádió, valamint a fővárosi Karc FM és a Rádió M. (A Rádió M esetében ugyancsak vannak arra utaló jelek, hogy Mészáros-közeli lett nemrégiben.) Tematikus magazint készíthet a támogatásból a székesfehérvári Táska Rádió és a fővárosi Trend FM.

Elfogadtak egy látás- és hallássérült emberekkel kapcsolatos tanulmányt

A médiahatóság látás- és hallásérült emberek civil szervezeteinek bevonásával mérte fel, hogy a törvényben előírt, a vakok és gyengénlátók, illetve a siketek és nagyothallók  médiabefogadását segítő műszaki megoldásokat (a feliratozást, a jelnyelvi tolmácsolást, valamint az audionarrációt) mennyire ismerik és tartják jónak az érintettek. Egy ezerfős mintán pedig azt vizsgálták, hogy mennyire népszerű a külföldi filmek eredeti nyelvű vetítésének lehetősége, valamint a gyermekvédelmi funkciók.

Az RTL Klub egyik feliratozást tartalmazó műsora előtti felhívás
Az RTL Klub egyik feliratozást tartalmazó műsora előtti felhívás

A lakossági mintán alapuló kutatás résztvevőinek 88 százaléka tud a kiskorúak védelméhez kapcsolódó korhatár-besorolásról. Jóval kevesebben vannak azok, akik az audionarrációról vagy a külföldi filmek eredeti nyelvű sugárzásának szabályozásáról hallottak (39, illetve 30 százalék). Az ezerfős kutatás válaszadóinak közel fele úgy élte meg, hogy az elmúlt néhány évben nőtt a feliratos műsorok száma, de csak 32 százalékuk érzi úgy, hogy javult a minőségük. Szinkronizált filmeket a nézők 63 százaléka nézne, 37 százalékuk pedig szeretné, ha eredeti nyelven is elérhetőek lennének az alkotások, elsősorban azok, akik idegen nyelven beszélnek vagy épp tanulnak. A vizsgált gyermekvédelmi műszaki lehetőségeket csak a szülők 28 százaléka használja, bár 82 százalékuk jelezte, hogy valamilyen formában ellenőrzi, milyen műsort néz a gyermeke – állapította meg az NMHH-s felmérés.

A látás- és hallásérültek körében végzett felmérésből az is kiderül, hogy a szolgáltatók betartják ugyan az előírásokat és elérhetővé teszik a feliratozást, a jelnyelvi tolmácsolást, vagy az audiónarrációt, az érintettek jelentős része azonban nem tud ezekről, vagy nem elégedett a megvalósítás minőségével.  Az audionarrációt a látássérültek 66 százaléka használta már, de 92 százalékuk szerint túl bonyolult a beállítása.

A tanulmány rámutat arra, hogy fontos cél lehet a műszaki opciók használhatóságának, ismeretének és elterjedésének javítása, és meghatározza a főbb, orvosolandó pontokat is. Az eredményeket a hatóság a törvényi kötelezettségek alá tartozó televíziós csatornáknak is elküldte azzal a céllal, hogy javíthassák szolgáltatásaikat. A teljes dokumentum a hatóság honlapján olvasható.

Még több hír érhető el a Media1-en. Ott vagyunk Facebookon és kérheti tartalmainkat Telegramra is.

Borító: A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) budapesti, Ostrom utcában található épületének homlokzata. Fotó: Szalay Dániel / Media1
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások