fbpx
Liszkay Gábor az RTL Híradóban

Mészáros Lőrinc ügyvédjéhez került a Fidesz-közeli médiabirodalom alapítócége Liszkay Gábortól

Liszkay Gábortól egy Kertész József Tamás nevű ügyvédhez került a Media Fundamentum Nonprofit Zrt. 100 százalékos tulajdonrésze. Ez a részvénytársaság gyakorolja a Közép-európai Sajtó és Média Alapítvány, a KESMA fölötti alapítói jogokat, és ezzel Kertész József Tamás a magyar médiapiac egyik meghatározó figurája lett.

A Közép-Európai Sajtó és Média Alapítványt (KESMA) létrehozó és az alapítvány feletti alapítói jogokkal rendelkező cég tulajdonosváltásáról az Átlátszó.hu számolt be elsőként. A lap felidézte, hogy a Media Fundamentum Nonprofit Zrt.-t 2018-ban hozta létre Liszkay Gábor (Orbán Viktor miniszterelnök médiaügyi volt bizalmasa, aki idén nyáron lemondott a KESMA-lapok feletti kontrollt gyakorló Mediaworks Hungary Zrt. és a KESMA éléről.)

A KESMA-hoz manapság mintegy félezer médiamárka tartozik, például Magyarországon az összes megyei napilap, továbbá a Világgazdaság, a Nemzeti Sport, a Magyar Nemzet, a Ripost, a Lokál, az Origo, a HírTV, a Lánchíd Rádió, vagy épp a Retro Rádió.

Annak, hogy a Media Fundamentum Nonprofit Zrt. új tulajdonosa Kertész József Tamás lett, az a jelentősége, hogy a Mészáros Lőrinc felcsúti gázszerelőből lett milliárdos (Orbán Viktor barátjának) ügyvédjeként is ismert jogász nevezheti ki a KESMA kuratóriumának tagjait, és ezen keresztül befolyást gyakorolhat a médiapiac kormánypárti részére.

Mészáros Lőrinc, Felcsút polgármestereként a sajtónak nyilatkozik
Mészáros Lőrinc, Felcsút polgármestereként a sajtónak nyilatkozik

Egyébként Kertész, illetve ügyvédi irodája, a Kertész és Társai Ügyvédi Iroda annak idején már a KESMA bejegyzési folyamatában is segédkezett. Az ügyvédi iroda és Mészáros Lőrinc pedig úgy kapcsolódik össze, hogy ők látták el a gázszerelőből lett milliárdos jogi képviseletét az osztrák közszolgálati tévécsatorna, az ORF ellen.

Az Átlátszó.hu munkatársai – akik azt feltételezik, hogy Kertész csak névlegesen vált tulajdonossá – keresték kérdéseikkel Kertész József Tamást, azonban amikor Kertész titkárságán azt ígérték az újságírónak, hogy kapcsolják az ügyvédet, a hívás megszakadt, majd amikor az újságíró újra próbálkozott, már csak visszahívást ígértek a lap munkatársának, mely visszahívás azóta sem érkezett meg.

Liszkay Gáborról, a Mediaworks/Media Fundamentum Nonprofit Zrt. volt vezetőjéről és távozásáról itt írtunk korábban bővebben.

További hírek olvashatók a Media1.hu-n! Követhet bennünket Facebookon és RSS segítségével is. Feliratkozhat hírlevelünkre is.

Borítókép: Liszkay Gábor, a Media Fundamentum Nonprofit Zrt. volt tulajdonosa az RTL Híradóban
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások