fbpx
újságok, újság

Problémásnak látják a magyarok a hazai sajtószabadság helyzetét

Az Economia által készített régiós felmérésből az is kiderült, hogy a magyarok 7 százaléka szerint nincs is szükség független médiára.

A magyarok többsége szerint ma nem szabad a sajtó Magyarországon, sőt, még romlott is a helyzet az elmúlt években, de a fideszes szavazók kicsit másképp gondolkodnak ezekben a kérdésekben – összegzi a a Telex az őket korábban 200 ezer euróval támogató cseh Economia médiavállalat a Visegrádi Négyekhez tartozó országokban végzett friss felmérését.

A kutatás készítői arra keresték a választ, hogy az emberek mennyire aggódnak a sajtószabadságért, a független újságírásért Magyarországon, Szlovákiában, Lengyelországban és Csehországban.

A magyarok látják a legrosszabbnak a média helyzetét

Mint kiderült, a sajtószabadság és a sajtó függetlenségének megítélése nem azonos a V4-országok között; a sajtószabadságot övező vélemények Csehországban, Lengyelországban és Szlovákiában nagyjából összehasonlíthatók, a felmérés lényegesen alacsonyabb támogatást mutatott ki mind a szerkesztői, újságírói szabadság, önállóság, mind pedig a közszolgálati média függetlenségének területén Magyarországon.

A fideszesek 58 százaléka szerint sajtószabadság van Magyarországon

A felmérés szerint a vizsgált országok közül hazánkban látják leginkább úgy, hogy nincs sajtószabadság, míg legkevésbé a cseheknél.

A magyar megkérdezettek 43 százaléka szerint a sajtó nem szabad Magyarországon, mivel a kormány beleszól az újságírók munkájába.

Itthon külön vizsgálták a fideszes szavazók véleményeit: 58 százalékuk szerint Magyarországon sajtószabadság van, és 15 százalékuk látja úgy, hogy nincs.

Hasonló a helyzet a lengyel kormánypárti szavazók körében is, a csehek legnagyobb pártja, az Andrej Babiš-féle ANO 2011 szavazóinak 39 százaléka szerint van sajtószabadság Csehországban, 33 százalék szerint pedig nincs.

újságok, újság
Újságok egy benzinkút üzletében. Fotó: Ladányi András / Media1

Mind a négy országban sokan úgy érzik, romlott a helyzet az elmúlt években

Valamennyi vizsgált országban úgy látják, az elmúlt öt évben romlott a sajtószabadság helyzete náluk – a lengyelek 55, míg a magyarok 40 százaléka még azt is gondolja, hogy náluk rosszabb a helyzet, mint más közép- és keleti-európai országokban.

Máshogy vélekednek a Fidesz-szavazók: 40 százalékuk mondta azt, hogy szerintük még javult is a helyzet az elmúlt évükben; csak 19 százalékuk szerint romlott.

A lengyeleknél aggódnak leginkább a sajtószabadság miatt

A kutatás szerint a magyarok 48 százaléka aggódik a sajtószabadság helyzete miatt, ami egyezik a csehek és a lengyelek válaszával. Csak a lengyeleknél rosszabb a helyzet; ott 63 százalék ez az arány.

A válaszokat preferencia szerint is vizsgálták.

A fideszesek több mint fele egyáltalán nem aggódik a magyar sajtóhelyzet miatt; ezzel szemben az ellenzéki pártok szavazóinak többsége igen. Hasonló a helyzet a többi V4-es országban is.

cenzúra
Fotó: stock / Depositphotos.com

Fontos-e a független média?

Azt is megmérték, mennyire tartják fontosnak az emberek, hogy az országukban a kormány befolyásától mentes, független média is működjön.

A magyarok 72 százaléka szerint van szükség ilyenre – a másik három vizsgált országban ez az arány 80 százalék felett van.

Ami ennél is érdekesebb, hogy a magyarok 7 százaléka szerint nincs szükség független sajtóra.

A fideszes és jobbikos szavazók ugyanúgy válaszoltak erre a kérdésre: 5-5 százalékuk szerint nem fontos, hogy legyen Magyarországon független sajtó, az MSZP-sek körében pedig 3 százalék ez az arány. Az is kiderült, hogy egyetlen DK- vagy LMP-szavazó sem mondta ezt.

Itthon kevesebben támogatják a szerkesztőségek függetlenségét

A Telex a kutatás nyomán azt is megírta, hogy az emberek többsége szinte mind a négy országban úgy vélik, a sajtóorgánumok tulajdonosainak nem szabad beleszólnia abba, mit írhatnak le az újságírók. Magyarországon ebben a kérdésben is van egy kis eltérés: a megkérdezettek 47 százaléka vélekedik így, míg a másik három vizsgált országban ez átlagban 60 százalék.

A szerkesztőségek teljes autonómiáját is kevesebben támogatják itthon: 55 százaléknyian, szemben a többi V4-es ország bőven 70 százalék feletti eredményével.

A kormány és a közmédia kapcsolata: másképp látják a magyarok

A magyarok 53 százaléka szerint a kormány nem szólhatna bele a közszolgálati média működésébe és műsoraiba. Ez elmarad a régió más országainak eredményeitől, például a csehek 80 százalékától.

A magyar ellenzékiek többsége szerint a kormánynak nincs keresnivalója a közmédia működésében. A kérdésben a fideszesek 35-35 százaléka szavazott az igenre és a nemre is.

M1 híradó
M1 Híradó. Fotó: adáskép

A magyarok 46 százaléka szerint a közmédia nem képviseli, nem mutatja meg az ő politikai nézeteit, miközben mindössze 25 százalék állítja azt, hogy az övét igen. Ugyanez van Szlovákiában és Lengyelországban is.

Megerősítse-e az állam a sajtószabadságot biztosító szabályokat?

A sajtószabadság védelme és a független újságírás támogatása kapcsán mind a négy országban nagyjából egyforma mértékben támogatják azt, hogy az állam erősítse meg a sajtószabadságot és függetlenséget biztosító jogszabályokat.

Azt már kevésbé támogatják, hogy a kormány pénzügyi fronton, például adókedvezményekkel támogassa a médiát: a magyarok 38 százaléka tudná ezt támogatni, ami nagyjából ugyanannyi, mint a cseheknél és a szlovákoknál, egyedül a lengyelek állnak ebben 49 százalékon.

A felmérésből kiderült az is, hogy itthon támogatják a legkevésbé (52 százaléknyian), hogy az Európai Unió büntetéseket vagy szankciókat szabjon ki azon országokra, amelyeknek a kormányai akadályozzák a sajtószabadságot. Ez a vizsgált másik három országban 58 és 63 százalék körül mozog.

Azt is megállapították, hogy az internetes hírportálokról tájékozódó embereknek nagyobb valószínűséggel fontosabb a sajtószabadság. Magyarországon is Lengyelországban a nyomtatott lapokat olvasók tekintenek pozitívan a sajtószabadságra és az újságírói függetlenségre.

Így készült a kutatás

Az országonként reprezentatív, online és telefonos felmérésben február 1-17. között a cseh Median kutatóintézet összesen több mint négyezer embert kérdezett meg, országonként valamennyivel több mint ezret-ezret.

Ha feliratkozik a Media1 Telegram-csatornájára, sosem marad le a híreinkről!

További híreket talál a Media1-en! Csatlakozhat hozzánk a Facebookon és a Twitteren, valamint feliratkozhat a hírlevelünkre is!

Kiemelt fotó: Újságok egy benzinkút üzletében. Fotó: Ladányi András / Media1
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások