fbpx
Majtényi László

Közel 5 milliós sérelemdíj megfizetésére kötelezte a bíróság a PestiSrácokat

Az egyelőre elsőfokú, nem jogerős ítéletben megítélt összeg a lap eddigi történetében rekordnak számít. A pert Majtényi László, az ORTT egykori elnöke, volt adatvédelmi biztos, az ellenzék korábbi köztársaságielnök-jelöltje indította.

Pert nyert Majtényi László egykori adatvédelmi biztos, az Országos Rádió- és Televízió Testület (ORTT) egykori elnöke, az ellenzék korábbi köztársasági elnök jelöltje a PestiSrácok című Fidesz-közeli lap ellen – értesült a Media1. A Fővárosi Törvényszék által meghozott ítéletről egy Facebook-bejegyzés alapján a Huth Gergely főszerkesztette kormányközeli revolverlap weblapján is találtunk információt. A Majtényi számára megítélt 4,8 millió forint összegű sérelemdíj rekordnak számít a PestiSrácok történetében, pedig a PS törzsvendégnek számít a bíróságon, ahol egymás után veszíti a különböző pereket, lásd erről itt.

A 4,8 milliós sérelemdíj mellett egyébként a PestiSrácoknak kell megfizetnie a bírósági eljárás illetékét és a felperes ügyvédi költségeit, így a Majtényiról közölt lejáratás végszámlája 5 millió forintot is meghaladja. Az összeg kifizetése azonban aligha rengetné meg a lapot, hiszen ennek mértéke eltörpül amellett, mennyi közpénzt kapott a Fidesz-közeli revolverlap az elmúlt években.

A PestiSrácok a bíróságot szidalmazza és fellebbez az ítélet ellen

A lapnál egyébként sérelmezik az ítéletet: azt állítják weblapjukon, hogy ők úgymond csak „következtetéseket” közöltek Majtényi múltjával kapcsolatban, és a bírónőt kezdték el a nevét is felemlegetve szidalmazni, mivel szerintük téves ítélet született. Azt is írták, hogy fellebbezni fognak az első fokú, tehát egyelőre nem jogerős törvényszéki ítélet ellen.

A bírósági ítélet szerint a PestiSrácok munkatársa, Mező Gábor valójában „hozzáköltött” Majtényi életrajzához, illetve a lap által említett iratokhoz, vagyis ténybeli valótlanságokat közölt az újság Majtényi László múltjáról és a családjáról.

A per során egyébként szakértők, köztük Ungváry Krisztián történész sem a PestiSrácok számára kedvezően tanúskodtak.

Az Origo is közölte a valótlanságokat, ők jogerősen is pert vesztettek, ellenük végrehajtóra is szüksége volt Majtényinak

A PestiSrácok által közölteket publikálta Majtényi múltjáról az ugyancsak Fidesz-közeli Origo is. Mint arról a Media1 még tavaly júniusban beszámolt, Majtényi ellenük még 2020 októberében szintén bírósági pert nyert, méghozzá jogerősen, és abban a perben a KESMA (Közép-európai Sajtó és Média Alapítvány) érdekeltségébe tartozó lapot a bíróság arra kötelezte, hogy távolítsa el a jogsértő, a „Soros György köztársasági elnökjelöltjének állampárti múltja” című írásban közölt, Majtényi Lászlót és családját lejáratni próbáló valótlanságokat.

A bíróság arra is kötelezte az alperest, hogy adjon megfelelő elégtételt és ennek biztosítson saját költségén megfelelő nyilvánosságot, az Origo azonban nem tett az ítéletnek eleget. Emiatt Majtényi László végrehajtási eljárást indított az Origo ellen, amit a Fővárosi Törvényszék el is rendelt tavaly.

Az Origót a következő szöveg közlésére kötelezték:

„Lapunk valótlan tényeket közölt Dr. Majtényi Lászlóval, Dr. Kárpáti Magdolnával (Majtényi László feleségével) és Derzsi Magdolnával (Majtényi László elhunyt édesanyjával) kapcsolatban. Lapunk ellen indított személyiségi jogi perben a bíróság megállapította, hogy Dr. Majtényi Lászlóval, Dr. Kárpáti Magdolnával és Derzsi Magdolnával kapcsolatban valótlan tényeket állítottunk és ezért a bíróság az ítélet rendelkező részének közzétételére kötelezte lapunkat. Az ítélet ránk vonatkozó rendelkező részét nyilvános elégtételként alább változtatás nélkül közöljük: 2018. június 3. napján a www.origo.hu oldalon „Soros György köztársasági elnökjelöltjének állampárti múltja” címmel közzétett írásában azt a valós tényt, hogy az államszocialista rendszerben készült titkosszolgálati jelentés az I. rendű felperes (Majtényi László) ismerősi köréből egyes személyeket maoistaként, ill. szélsőbaloldaliként ír le, abban a hamis színben tüntette föl, hogy az I. rendű felperes joghallgatóként maoista, szélsőbaloldali csoport tagja volt, valamint, hogy a rendszerváltást megelőzően védettsége, állampárti, állambiztonsági védőhálója volt, a kommunista diktatúra bizalmi köréhez tartozott, azaz a kommunista rendszer kollaboránsa volt, valamint valótlanul híresztelte, hogy az I. rendű felperes édesanyja, Derzsi Magdolna az Államvédelmi Hivatal (ÁVH) hadnagya volt, valamint azt a valós tényt, hogy Derzsi Magdolnát a Rajk László elleni koncepciós per kapcsán indult eljárásban 1950-ben elítélt Major Frigyes rehabilitálásához vezető eljárásban 1955-ben tanúként kihallgatták, abban a hamis színben tüntette föl, hogy Derzsi Magdolna az ÁVH tagjaként részt vett egy, a Rajk-perhez köthető koncepciós eljárásban, továbbá Derzsi Magdolna képmását a jogosult hozzájárulása nélkül használta föl (közölte nyilvánosan).”

Az Origo honlapján ide kattintva érhető el a szöveg.

További híreket talál a Media1-en. Ott vagyunk Facebookon is!

Borító: Majtényi László, a felperes az Origo elleni ítélet kapcsán közzétett fényképén. Fotó: Majtényi László / Facebook / archív
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások