fbpx
Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti és stratégiai államtitkára a Baranya megyei Babarcnál feltárt, leletekben gazdag avar kori temetőről tartott sajtótájékoztatón a pécsi Csontváry Múzeumban 2022. február 18-án.

Megkérdezte egy képviselő a minisztériumot, mikor kompenzálják az internetszolgáltatókat, akiket ingyenes szolgáltatásra kötelezett a kormány

Nunkovics Tibor jobbikos országgyűlési képviselő a járványhelyzet kapcsán 2020 novemberében elrendelt és a főleg kisebb kábelszolgáltatóknak jelentős anyagi kiesést jelentő ingyenes internetszolgáltatás kapcsán arról kérdezte nemrég az Innovációs és Technológiai Minisztériumot (ITM), hogy tervezik-e a szolgáltatók kártalanítását. Schanda Tamás, a minisztérium államtitkára válaszolt ugyan, de megoldás helyett inkább az ellenzéket támadta.

Mint arról a Media1 beszámolt, 2020 novemberében Orbán Viktor bejelentette, hogy kormányrendeletet írt alá arról, hogy ingyen internetet használhatnak a digitális oktatásban tanulók egy hónapon át – az intézkedést később meghosszabbították.

Később azonban kiderült: a szolgáltatók emiatt bekövetkező díjkiesését nem kompenzálták, ami a kisebb szolgáltatókat nehéz helyzetbe hozta. Mint a kábelszolgáltatók képviselői a Media1 podcastjában elmondták, ez komoly problémákat okozott számukra, a kiesett díjbevétel miatt fejlesztéseket kellett elhalasztaniuk, és különböző egyéb problémákat is okozott, hogy ingyen kellett dolgozniuk. Próbáltak a miniszterelnöktől segítséget kérni, de csak még rosszabb lett a helyzetük.

Orbán Viktor aláírja az ingyenes internetet a digitális oktatásban résztvevőknek
Orbán Viktor aláírja az ingyenes internetet a digitális oktatásban résztvevőknek
Fotó: Facebook/Orbán Viktor hivatalos oldala

Egy, a Parlament honlapján elérhető dokumentumból az is kiderül: Nunkovics Tibor jobbikos országgyűlési képviselő január 30-án írásbeli kérdést intézett az innovációért és technológiáért felelős miniszterhez az ügyben, „Mennyit ér a Kormány internet szolgáltatóknak tett szava?” címmel. Ebben arról érdeklődött, miért nem fizeti ki az internetszolgáltatók kiesett díját a kormány.

A honatya kérdését módosítás nélkül közöljük:

„Tisztelt Miniszter Úr!

A lassan két éve kezdődött koronavírus járvány teljes mértékben átalakította az életünket. Fokozatosan sikerült alkalmazkodnunk, így már van időnk értékelni. Az egyik ilyen módja az alkalmazkodásnak a »home office« és online oktatás volt, családos emberként testközelből láttam milyen hatással van mind szülőre, mind gyermekre a kialakult helyzet. És miközben sajnálatos módon rámutatott a hazai oktatás infrastrukturális gondjaira, a magyar hírközlési hálózat jól iskolázott, a szereplők áldozatos munkájának köszönhetően.

Ennek részeként, a Kormány a digitális oktatással érintett családokat segítő intézkedésekről szóló 501/2020. (XI. 14.) Korm. rendeletben írta elő az elektronikus hírközlési szolgáltatást nyújtó vállalkozások számára, hogy ingyenesen biztosítsák a veszélyhelyzet ideje alatt az oktatási tevékenységhez szükséges internet-szolgáltatást. Ennek a szolgáltatók eleget tettek, de az akkor beígért kompenzációnak a Fidesz azóta sem. Egy év elteltével sem kompenzálta az állam azokat az internetszolgáltatókat, amelyektől 2020 őszén azt kérték, hogy tegyék ingyenessé az internetet a diákok számára, ahogy az alapvető tiszteletet sem adják meg nekik legalább azzal, hogy nyíltan vállalják a döntésüket, hogy nem kapnak semmiféle kompenzációt. Az Ön Minisztériuma – válasznak nehezen mondható módon – közölte velük, hogy »kompenzációra a közös felelősségvállalás jegyében nem kerül sor«, de ha nem a fidesznyikek Facebook hirdetéseire szórnák az adófizetők pénzét, akkor talán be is tudnák tartani az ígéreteiket.

Mikor fogja valódi válaszra méltatni a Kormány a szolgáltatókat a koronavírus karanténok alatt nyújtott ingyenes internetszolgáltatás kompenzációja végett, ahogyan mikor fogja vállalni a felelősséget a saját ígéretei miatt? Várható-e, hogy később kártalanítják a szolgáltatókat?

Várom érdemi válaszát!”

Nunkovics Tibor az Országgyűlésben.
Nunkovics Tibor az Országgyűlésben. Fotó: Jobbik / YouTube

Nunkovics kérdésére Schanda Tamás, az ITM államtitkára adott választ, az ellenzéket bírálva – ám érdemi új információ a kisebb szolgáltatók kártalanításáról nem hangzott el:

„Tisztelt Képviselő Úr!

A koronavírus okozta járványhelyzet az egész országot nehéz helyzetbe hozta, és olyan kihívást jelentett, amely rendkívüli erőfeszítéseket igényelt a társadalom és a gazdasági élet minden szereplője részéről. A magyar családok egy teljesen megváltozott helyzetben voltak kénytelenek helytállni a mindennapokban.

A kormány rendeletben írta elő az elektronikus hírközlési szolgáltatást nyújtó vállalkozások számára, hogy ingyenesen biztosítsák a veszélyhelyzet ideje alatt az oktatási tevékenységhez szükséges internet-szolgáltatást.

A járvány jelentős áldozatokat követel mindenkitől, így a terhek közös viselését is. Csak a baloldal – így Ön is – húzta ki magát a védekezés alól. Folyamatosan álhíreket terjesztettek, támadták az egészségügyi dolgozókat, a biztonságos és hatékony oltások ellen hangoltak”.

Hallgassa meg a Media1 Podcast kapcsolódó beszélgetését!

Ahogy hírünk elején már említettük, a kisebb szolgáltatók nehéz helyzete – a fentieken túl is – téma volt a Media1 Podcast januári adásában, melynek vendége volt Kéry Ferenc, a Magyar Kábelkommunikációs Szövetség (MKSZ) elnöke, Ökrös Gergely, a Magyar Kábeltelevíziós és Hírközlési Szövetség (MHKSZ) elnöke és Ballai Ferenc, a Nemzeti Műsorterjesztő Klaszter menedzsere. Az adást ide kattintva tudja visszahallgatni.

További híreket talál a Media1-en! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon és a Twitteren, valamint iratkozzon fel a hírlevelünkre is!

Borító: Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti és stratégiai államtitkára a Baranya megyei Babarcnál feltárt, leletekben gazdag avar kori temetőről tartott sajtótájékoztatón a pécsi Csontváry Múzeumban 2022. február 18-án. Fotó: MTI/Kiss Dániel
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások