fbpx
Orbán Viktor aláírja az ingyenes internetet a digitális oktatásban résztvevőknek

Ingyenes internetet rendelt el Orbán Viktor a digitális oktatásban résztvevőknek

A miniszterelnök jelezte: vitákra számít a vállalatokkal a most elfogadott kormányrendelet miatt, mely a digitális oktatásban résztvevők számára ingyenes internet biztosítására kötelezi a szolgáltatókat.

Orbán Viktor miniszterelnök szombaton a Facebook-oldalán közzétett videóban, egy fali térkép előtt jelentette be, hogy kormányrendeletet írt alá arról, hogy ingyen internetet használhatnak a digitális oktatásban tanulók. A videó meg is örökítette az aláírás pillanatát.

Orbán Viktor azt magyarázta a videóban, hogy a kormányrendelet szó szerint azt mondja, hogy a helyhez kötött internet-hozzáférési szolgáltatás 30 napra ingyenesen vehető igénybe a köznevelésben és a szakképzésben, a nappali rendszerű nevelés-oktatásban és szakmai oktatásban elrendelt tantermen kívüli, digitális munkarendben működő, középfokú iskolával fennálló jogviszonyra tekintettel.

„Ez magyarul annyit jelent, hogy akik digitális oktatásban vesznek részt, és ezért internetet használnak, erre az időszakra ingyen használhatják az internetet” – magyarázta a kormányfő.

Arra Orbán nem tért ki, hogy ez azt is jelenti-e, hogy a kormány átvállalja a szolgáltatók emiatt kieső díjbevételét, vagy a profitorientált magánvállalatoknak a profitjukból kell kigazdálkodniuk ezt, de a miniszterelnök sokat sejtetően úgy fogalmazott: arra számít,

vita lesz ennek kapcsán a cégekkel, most azonban fontos, hogy a családok ezt a segítséget megkapják.

Orbán Viktor a videójában megkérte a diákokat, hogy a digitális oktatást ne tekintsék vakációnak, hanem tanuljanak.

Update 15:33

Hamar reagált a Telekom

Közleményt adott ki szombat délután a Magyar Telekom a miniszterelnöki bejelentést követően. Azt írják, a kormányzat bejelentése alapján a középfokú oktatásban digitális munkarendben részt vevő diákok és családjaik, illetve a középfokú oktatásban digitális munkarendben tanító pedagógusok ingyenes vezetékes internetszolgáltatásban részesülnek 30 napra. Az ingyenes internetre jogosult Telekom ügyfelek a Telekom honlapján (www.telekom.hu), a Flip ügyfelek a Flip honlapján (www.flip.hu) jelezhetik igényüket a 30 nap ingyenes internet szolgáltatásra november 18. és 27. között.

Az igény feladásához Telekom ügyfél esetén egy számlára (a számla bal felső részében található MT ügyfélazonosítóra és folyószámlaszámra), Flip ügyfél esetén szintén egy számlára (a számla jobb felső részében található ügyfélazonosítóra és folyószámlaszámra), valamint az oktatási jogviszonyt bizonyító úgynevezett oktatási azonosítóra lesz szükség.  A 30 nap díjmentesség az ügyfelek decemberben kézhez kapott számláján jelenik meg. A 30 napos ingyenességet az integrált csomagot használó ügyfelek is igénybe tudják venni, mert a számlán az 5% áfa-tartalommal bíró internetszolgáltatás eleve külön tételként jelenik meg.

A Telekom közölte: mindent megtesz azért, hogy a mostani vírushelyzetben is stabil, megbízható vezetékes- és mobilszolgáltatásával segítse a kapcsolattartást, a távmunkát, a távoktatást, valamint a vállalkozások működését. A szolgáltató kiemelten odafigyel hálózata karbantartására, szükség esetén extra kapacitásbővítést hajt végre, ahol lehetséges. Ezen felül mobilnet szolgáltatást igénybe vevő ügyfelei számára ingyenesen – az adatforgalmukat nem terhelően – tesz elérhetővé számos oktatást, tanulást segítő tartalmat.

Csökkent az internet szabadsága, Magyarország is rontott a Freedom House listáján | Media1

Az internet függetlenségét és szabadságát vizsgáló jelentésben a szabad minősítés alsó határa 70 pont volt, Magyarország az előző évi adatokhoz képest egy ponttal rontva, 71 ponttal zárt.

További hírek találhatók a Media1-en! Feliratkozhat napi hírlevelünkre és RSS-csatornánkra, valamint követhet bennünket a Facebookon is, hogy ne maradjon le a legfrissebb történésekről. Ha hozzájárulna a Media1 működéséhez, itt olvashat arról, ezt hogyan teheti meg.

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások