fbpx
tévé, TV, tévékészülék, bolt, üzlet, televízió, média

Hiába fordultak Orbán Viktorhoz segítségért a kis és közepes magyar kábelszolgáltatók, még rosszabb lett a helyzetük

Közel két éve már annak, hogy a kis és közepes hazai szolgáltatók levelet írtak a kormányfő segítségért kérve. Azonban mint a Media1 podcastjában Kéry Ferenc, a Magyar Kábelkommunikációs Szövetség (MKSZ) elnökének, Ökrös Gergely, a Magyar Kábeltelevíziós és Hírközlési Szövetség (MHKSZ) elnökének és Ballai Ferenc, a Nemzeti Műsorterjesztő Klaszter menedzserének szavaiból kiderült, a helyzet azóta csak tovább romlott.

A Media1 számolt be róla elsőként 2020 májusában, amikor a kis és közepes hazai kkv televíziós és internetes műsorterjesztő távközlési cégek érdekképviseletük útján – nem sokkal a koronavírus-pandémia első hullámának kezdete után – levélben fordultak a miniszterelnökhöz segítségért az ágazatot érintő súlyos problémák miatt. A kis és közepes hazai netes és televíziós műsorterjesztő kábelcégek már addig is komoly gondokkal küzdöttek, de a koronavírus kitörése további nehézségeket okozott számukra, ezért erre hivatkozva az érdekképviseleti szervük különféle kormányzati intézkedések bevezetését sürgette a miniszterelnöknek írt segítségkérő levélben.

Segítség helyett még rosszabb helyzetet teremtett a kormány

Azonban mint a Media1 napokban elkészült legújabb podcastjában elhangzott: a levelet nem követte érdemi kormányzati segítség, sőt ezután történt az a kormányzati intézkedés, amellyel arra kötelezték a kis, közepes és nagy kábelszolgáltatókat egyaránt, hogy egy ideig ingyen szolgáltassák az internetet a COVID-járvány kapcsán. Ez csak tovább rontotta a szolgáltatók helyzetét, főleg a kisebbekét, hiszen a nagyok könnyebben kigazdálkodták az ebből fakadó vesztésegeket, mint a kicsik.

Orbán Viktor aláírja az ingyenes internetet a digitális oktatásban résztvevőknek
Orbán Viktor aláírja a rendeletet, ami ingyenes internetszolgáltatásra kötelezte az internetszolgáltatókat. Fotó: Facebook/Orbán Viktor hivatalos oldala

Az Orbán Viktor kormányfő által 2020-ban először egy hónapra elrendelt, majd később további időszakra meghosszabbított ingyenes internetszolgáltatás ellenértékét  a kormány nem kompenzálta az internetszolgáltatók felé, akiknek ez súlyos bevételkiesést okozott, amit máshonnan kellett elvonniuk.

A szolgáltatók átverve, megkárosítva érzik magukat, amiért ingyen kellett szolgáltatást nyújtaniuk, ráadásul eleinte úgy tudták, kompenzálja majd a szolgáltatás árát a kormány, ami viszont elmaradt. De van más gondjuk is.

A nagy szolgáltatók nagy kedvezményeket kapnak a tévétársaságoktól, a kicsik hátrányból indulnak – a GVH nem lép

A Media1 e heti podcastjában erről is beszélgettünk Kéry Ferenccel, a Magyar Kábelkommunikációs Szövetség (MKSZ) elnökével, Ökrös Gergellyel, a Magyar Kábeltelevíziós és Hírközlési Szövetség (MHKSZ) elnökével és Ballai Ferenccel, a Nemzeti Műsorterjesztő Klaszter menedzserével, de a kábelszolgáltatók képviselői a podcast első felében beszámoltak arról is, hogy milyen nehéz helyzetben tartja a kisebb hazai kábelszolgáltatókat az is, hogy a nagy kábelszolgáltatóknak nagyon jelentős árkedvezményeket biztosítanak a médiaszolgáltatók a tévécsatornáik terjesztési díjából, míg a kisebb kábelszolgáltatók nem kapják meg ugyanezen mértékű nagy kedvezményeket a kábeldíjra. Tehát más összeget kell fizetnie például az RTL Klubért vagy a TV2-ért egy Telekomnak és egy kis helyi, jellemzően vidéki térségben lévő szolgáltatónak.

A kisebb kábelszolgáltatók évekkel ezelőtt a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) eljárását kérték versenytorzítást emlegetve, de a GVH a televíziós műsorterjesztői piac több éve húzódó átfogó ágazati vizsgálatának lezárásaként végül idén januárban, néhány nappal ezelőtt csak egy ajánlást fogalmazott meg, és azt tanácsolta a kis szolgáltatóknak, fogjanak össze a nagyok ellen.

Vagyis a GVH érdemben nem lép fel (nem szankcionál) a televíziós műsorszolgáltatók (például RTL, TV2) gyakorlata ellen, és nem állapított meg jogsértést a kedvezmények kapcsán.

kábel, internet, UTP
Fotó: depositphotos.com / stock

A kisebb szolgáltatók arról beszéltek, hogy a médiaszolgáltatókkal kötött szerződéseikben lévő eltérő feltételek miatt a nagy kábelszolgáltatók (például a Telekom, a DIGI / 4iG, a Vodafone, az Antenna Hungária) könnyebben biztosítanak kedvező árakat előfizetőiknek, mint a kisebb, jellemzően hazai tulajdonú kkv-k. A kisebb szolgáltatók panaszkodtak arra is, hogy problémát okoz számukra a kisebb településeken lévő szakemberhiány, és az is, hogy a nagyobb szolgáltatók elszívják a munkatársaikat.

A Media1 azon felvetésre, hogy azért valamilyen szinten érthető, ha kedvezményeket kapnak azok, akik egyszerre nagy tételben vásárolnak, hiszen az árkedvezmény más piacokon is jellemző ilyen esetben, Ballai Ferenc (Nemzeti Műsorterjesztő Klaszter) azt mondta: itt a kedvezmény mértékével van a gond. Szerinte egészen drasztikus az árkülönbség. Ezzel egyetértett Kéry Ferenc és Ökrös Gergely is.

À la carte

A műsorterjesztő cégek beszéltek a Media1-nek arról is, hogy milyen nehézségeket okoz az, hogy számos kisebb, jellemzően ismétlő tévécsatornát rájuk erőszakolnak a tévétársaságok.

A beszélgetésben egyébként szóba kerültek egyéb, a televíziós piacra vonatkozó kérdések is, például, hogy miért nem válogathatják össze maguknak a tévézők  mint egy À la carte étlapról, hogy milyen tévécsatornákra fizetnek elő, azaz hogy mi kerül a csomagjukba, és amire nincs szükségük, azt miért nem mondhatják le.

A Media1 Podcast Kéry Ferenccel, Ökrös Gergellyel és Ballai Ferenccel készült beszélgetése az alábbi lejátszó segítségével hallgatható meg, valamint 10 rádióban is adásba kerül.

Ajánljuk a heti rendszerességgel jelentkező Media1 Podcast korábbi adásait is.

Csatlakozzon a Media1-hez a Facebookon, valamint iratkozzon fel napi hírlevelünkre is, hogy ne maradjon le a híreinkről akkor sem, ha az algoritmus épp nem mutatná a tartalmainkat! A Media1 podcast adásai elérhetők a Spotify-on, továbbá a Vipcast felületén is.

További hírek találhatók a Media1-en!

Borító: stock / Depositphotos.com
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások