fbpx
Orbán Viktor aláírja az ingyenes internetet a digitális oktatásban résztvevőknek

Nem kompenzálta az Orbán Viktor által elrendelt ingyenes internetért a kormány az internetszolgáltatókat

Van olyan kisebb szolgáltató, amelyik 15 millió forintot vesztett a miniszterelnök által bejelentett intézkedéssel.

Mint arról a Media1 is beszámolt, még 2020 novemberében Orbán Viktor egy világtérkép előtt ülve bejelentette, hogy kormányrendeletet írt alá arról, hogy ingyen internetet használhatnak a digitális oktatásban tanulók egy hónapon át. Ezt később később meghosszabbították.

Arról azonban nem beszélt akkor a miniszterelnök, hogy a kormány átvállalja a szolgáltatók emiatt kieső díjbevételét, csak annyit mondott, hogy „vita” lesz ennek kapcsán a cégekkel.

A jelek szerint a kompenzáció azonban elmaradt. Vagyis magánvállalatokra terhelték rá az ingyenes internet költségeit.

Mint arról az ATV Híradója kedden beszámolt, egy kecskeméti cégnél, a Deltanetnél ez legalább 15 millió forintot kiesést jelentett. Gyurász Zoltán, a cég ügyvezetője úgy nyilatkozott, ezt a pénzt a hálózat fejlesztésére szánt kasszából kellett elvenniük.

2021-ben a kormány külön pályázatot írt ki, hogy az érintettek egyedi támogatási kérelmet nyújthassanak be; ezzel a Deltanet is élt volna, minden szükséges iratot beadtak, ám válaszra sem méltatták őket.

Ökrös Gergely, a Magyar Kábeltelevíziós és Hírközlési Szövetség elnöke elmondta: azt szeretnék elérni, hogy valamilyen célzott pályázatként legalább a legkisebb cégek kapjanak kompenzációt. Az Innovációs és Technológiai Minisztériummal (ITM)) történt eddigi levélváltásaik során azt a választ kapták: bár készült előterjesztés az ügyben, de az a döntés született, miszerint a járvány mindenkitől rendkívüli erőfeszítést igényel, így

„kompenzációra a közös felelősségvállalás jegyében nem kerül sor”.

A kisebb kábelszolgáltatók amúgy sincsenek könnyű helyzetben. Korábban egy levélben Orbán Viktor miniszterelnök segítségét is kérték, ellehetetlenülésüktől tartva.

További híreket talál a Media1-en!

Borító: Orbán Viktor aláírja az ingyenes internetet a digitális oktatásban résztvevőknek. Fotó: Facebook/Orbán Viktor hivatalos oldala
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások