fbpx
Csak azért is Fidesz / Patrióta Európa Mozgalom Facebook oldala

Csavarosan jutott el a közpénz a kormánypárti Facebook-propagandaoldalt működtető Magyar Polgári Együttműködés Egyesülethez

Csavarosan, a Batthyány Lajos Alapítvány közbeiktatásával 5,8 millió forint közpénz jutott a Miniszterelnöki Kabinetirodától a Patrióta Európa Mozgalom nevű Facebook-oldal működtetésére.

5,8 millió forint támogatást adott 2019-ben a Batthyány Lajos Alapítvány a „Patrióta Európa Mozgalom Facebook-oldalának fejlesztése, működtetése, szerkesztése” címen egy egyesületnek – derítette ki az Átlátszó. A Batthyány Lajos Alapítvány pénze abból származik, hogy 2016 óta összesen több mint 10 milliárd forintot kapott a közpénzből gazdálkodó Miniszterelnöki Kabinetirodától adományként. A propagandaminisztériumnak is becézett Miniszterelnöki Kabinetirodát Rogán Antal vezeti, az intézmény feladata a kormánykommunikáció összehangolása.

Az Átlátszó közadatigényléssel megpróbálta megtudni a részleteket, ezért elkérte a kormányszerv és az alapítvány 2018-2020 között létrejött szerződéseket, és a szerződések minden igazolását, de válaszként csak egy, a Batthyány Lajos Alapítvány által támogatott szervezetek megnevezésű listát kapott, mást nem. A listában azonban ott szerepel a Patrióta Európa Mozgalom oldalára költött pénz.

A lap azt is megtalálta, hogy 2019 október elsején, kevesebb mint két hétre az önkormányzati választásoktól egy kép tűnt fel a Patrióta Európa Mozgalom elnevezésű Facebook-oldalon. A képen egy fiatal nő (az argentin Martina Stoessel színész-énekes, aki a Violetta című tinisorozat címszereplője) egy táblát tart a következő felirattal: „Csak azért is Fidesz”. A kép 2013-as eredetijén még a tinisorozat második évadát reklámozta alig tizenhat évesen.

Csak azért is Fidesz - a Patrióta Mozgalom posztja
Csak azért is Fidesz – a Patrióta Mozgalom posztja. Forrás: Átlátszó

A Patrióta Európa Mozgalom hetente akár több száz, jellemzően máshonnan átvett képet posztol a mintegy 208 ezer követőjének, amivel a magyar facebookos propagandaszájtok élmezőnyéhez tartozik – írja az Átlátszó.

A 444 korábban úgy jellemezte az oldalt: oroszbarát, Fidesz-közeli tartalmakat terjeszt. A Mozgalom oldala a Fidesz-népszerűsítés és a választási mozgósítás mellett változatos, jellemzően a kormánypárt szívének kedvesként ismert, más kommunikációs üzeneteket is rendszeresen posztol. Például ezt a feliratozott képet többször is kirakták 2019-20-ban:

Patrióta Európa Mozgalom posztja
Patrióta Európa Mozgalom posztja / Átlátszó.hu

A Miniszterelnöki Kabinetiroda által megküldött támogatói listából az is kiderül, hogy a Facebook-oldalt a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület működteti, és ők jegyezték be a patriotaeuropa.hu domént is.

Dokumentum a Miniszterelnöki Kabinetiroda által támogatott Batthyány Lajos Alapítványról
Dokumentum a Miniszterelnöki Kabinetiroda által támogatott Batthyány Lajos Alapítványról / Átlátszó.hu

Az egyesületnek világos kötődése van a kormánypárt felé, ugyanis két évtizede ők szervezik Orbán Viktor minden esztendőben megtartott évértékelő beszédeit. Az egyesület elnöke 2019 óta Vízkelety Mariann, az Igazságügyi Minisztérium igazságügyi kapcsolatokért felelős korábbi államtitkára.

A korábban is Fidesz-közelinek számító Batthyány Lajos Alapítvány 2016 óta kapja és osztja tovább az egyre nagyobb adományokat a Miniszterelnöki Kabinetirodától. Mintegy a folyamat betetőzéseként tavaly ősszel a korábban „hétköznapi” alapítványból úgynevezett közérdekű vagyonkezelő alapítványt csinált a parlament.

Azóta már 14-re nőtt az ilyen alapítványok száma, amelyekkel kapcsolatban az a vélekedés: a magyar állam eszközeit ilyen vagyonkezelőkbe menti ki a Fidesz.

Borítókép: Patrióta Európa Mozgalom posztja / Átlátszó.hu
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások