fbpx
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban 2021. december 21-én.

Elvesztette a magyar kormány a jogállamisági perét az Európai Unió Bíróságán

Az Európai Bizottság a magyar médiahelyzet kapcsán is kifogásokat támasztott korábban.

Visszautasította az Európai Unió Bírósága a magyar és a lengyel kormány keresetét, és kimondta, hogy jogszerű az úgynevezett feltételességi mechanizmusról szóló rendelet, amely így alkalmazható – számolt be a 444.

A rendelet lényege, hogy elvehetik az EU-s támogatások szétosztásának jogát azon kormányoktól, amelyek nem tudják garantálni, hogy a pénz annak menjen, akinek azt Európai Unió szánta.

A rendelet szerint ez összefügg a jogállamiság állapotával, ugyanis ahol a helyi intézmények nem lépnek fel a korrupcióval szemben, vagy ahol politikai befolyás alatt működik az igazságszolgáltatás, ott nincsenek meg ezek a garanciák.

Korábban a médiapiacon is azonosított az Európai Bizottság jogállamisági problémákat

Mint arról a Media1 2020 szeptemberében beszámolt, az Európai Bizottság jogállamisági jelentésében a magyar médiahelyzet kapcsán is felsoroltak problémákat: a benne foglaltak szerint megkérdőjelezhető például a Médiatanács függetlensége, és nem biztosított a médiatulajdonosokkal kapcsolatos átláthatóság sem. A médiapluralizmust fenyegető kritikus problémaként nevezték meg a kormánypárti médiaholding, a Közép-európai Sajtó és Média Alapítvány (KESMA) méretét is.

 

További híreket talál a Media1-en! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon, valamint iratkozzon fel a Media1 hírlevelére is!

Borító: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban 2021. december 21-én. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások