fbpx
4iG.

Tovább húzódik a 4iG izraeli műholdcég-vásárlása

Rendkívüli tájékoztatást adott ki tegnap a Budapesti Értéktőzsde honlapján a Jászai Gellért nevével fémjelzett vállalat a tranzakció kapcsán.

Mint arról a Media1 beszámolt, még 2021 októberében bejelentették, hogy a 4iG Nyrt. (75 százalék) és az Antenna Hungária Zrt. (25 százalék) közös leányvállalata, a Hungaro DigiTel Kft. (HDT) végleges szerződést kötött a Space-Communication Ltd.-vel (SpaceCom) ez utóbbi társaság 51 százalékos részvénycsomagjának megszerzésére.

Megírtuk azt is, hogy a műholdas cég felvásárlása januári sajtóértesülések szerint azonban ellenérzéseket szült az izraeli védelmi minisztériumban. Ennek oka, hogy a SpaceCom az izraeli minisztériumoknak és a biztonsági szervezeteknek is nyújt szolgáltatásokat, emiatt pedig tartanak a stratégiai műholdas cég feletti irányítás külföldi kézbe kerülésétől.

Szintén januári hír, hogy azért nem kerülhet egyelőre a 4iG tulajdonába a SpaceCom, mert a Jászai Gellért nevével fémjelzett vállalatnak a fő részvényesei szorosan kapcsolhatók Orbán Viktor magyar miniszterelnökhöz, ami aggasztja az izraeli vezetést, de az Amerikai Egyesült Államokat is.

A Spacecom honlapja.
A Spacecom honlapja. Fotó: amos-spacecom.com

Szerdán az Mfor.hu észrevette a 4iG rendkívüli tájékoztatását a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján. Ebben a vállalat arról adott tájékoztatást, hogy „a Hungaro Digitel Kft. (Vevő), a 4iG és az Antenna Hungária Zrt. leányvállalata, valamint a Space-Communication Ltd. között tavaly október 11-én létrejött, a Space-Communications Ltd. részvényei 51 százalékának megvásárlására vonatkozó szerződés kapcsán” a tegnapi napon egy szerződésmódosítást írtak alá.

Eszerint abban állapodtak meg, hogy február 28-ig meghosszabbítják a zárási feltételek teljesülésének határidejét.

Mint arról lapunk is beszámolt, a 4iG egy másik nagy üzlete, az MVM Net felvásárlása is megakadt az elmúlt időszakban. Ebben az esetben a felek utólag olyan kérdéseket azonosítottak, melyeket a jövőre nézve rendezni szükséges; ám a probléma megoldásában érdekeltek.

A DIGI Távközlési Kft. felvásárlásával már kevesebb probléma volt, miután Orbán Viktor nemzetstratégiai jelentőségűvé minősítette a tranzakciót, így versenyhatósági vizsgálat sem volt szükséges.

Néhány hete jelentették be azt is, hogy a 4iG cégben tulajdonos lesz egy német hadiipari cég, amelynek Magyarországon van fegyvergyára.

Arról, hogy a 4iG hogyan terjeszkedik, nemrég Koi Tamással, a HWSW szakújságíróval beszélgetett Szalay Dániel a Media1 podcastban – a beszélgetés itt hallgatható meg.

További híreket talál a Media1-en! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon, valamint iratkozzon fel a Media1 hírlevelére is!

Kiemelt fotó: Kasza János / Media1
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások