fbpx
A Spacecom honlapja.

Orbán Viktorhoz való kötődése miatt egyelőre nem adja el a 4iG-nek a Spacecom céget az izraeli védelmi minisztérium

Aggályok merültek fel Izraelben a 4iG kapcsán.

Halogatja az izraeli kommunikációs minisztérium az izraeli távközlési műholdakat üzemeltető Spacecom eladását a 4iG-nek – számolt be Jerusalem Post nyomán a Telex.

Yoaz Hendel (Új Remény) kommunikációs miniszter még nem írta alá az üzletet, mert a Shin Bet (Izraeli Biztonsági Ügynökség) aggályosnak tartja, hogy egy külföldi érdekelt fél ellenőrizze az Amos kommunikációs műholdakat, amelyeket az izraeli biztonsági szervek is használnak.

Azt is aggályosnak tartják az ügyet jól ismerő források szerint, hogy a 4iG fő részvényesei szorosan kapcsolhatók Orbán Viktor magyar miniszterelnökhöz.

Az Egyesült Államokat is aggasztja

A források azt is állítják, hogy ezek a kapcsolatok az Egyesült Államokat is aggasztják; Washington már felszólalt a magyar miniszterelnök sajtószabadság korlátozására irányuló lépései ellen, és

nem szeretné, ha a magyar miniszterelnök olyan stratégiai-kommunikációs csatornák felett rendelkezne, mint az Amos műholdak.

Egy magyar tisztviselő tagadta, hogy a kormánynak bármi köze lenne az eladáshoz – arra pusztán üzleti ügyként tekint, és nem érdekelt benne.

Mint arról a Media1 is beszámolt, 2021 októberében jelentette bék a Spacom tervezett megvásárlását. Ekkor a 4iG Nyrt. (75 százalék) és az Antenna Hungária Zrt. (25 százalék) közös leányvállalata, a Hungaro DigiTel Kft. (HDT) végleges szerződést kötött a Space-Communication Ltd.-vel (SpaceCom), a társaság 51 százalékos részvénycsomagjának megszerzésére, ám, mint arról januárban korábban már lapunk is hírt adott, a felvásárlás izraeli lapértesülések szerint ellenérzéseket szülhetett az izraeli védelmi minisztériumban.

Nemrég a DIGI magyarországi érdekeltségeit is megvásárolta a Jászai Gellért nevével fémjelzett 4iG, melynek a versenyhatósági vizsgálatokkal sem kellett bajlódnia, miután a magyar kormány nemzetstratégiai jelentőségűvé minősítette a felvásárlást.

Jászai Gellért korábban Mészáros Lőrinc, Orbán Viktor barátjának volt az üzlettársa.

A 4iG terjeszkedéséről is szó esik a Media1 e heti podcastjában, melynek Koi Tamás, a HWSW újságírója a vendége. A beszélgetést hamarosan közzétesszük a Media1.hu oldalon.

További híreket talál a Media1-en! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon, valamint iratkozzon fel a Media1 hírlevelére is!

Borító: a Spacecom honlapja. Fotó: amos-spacecom.com
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

/** * andre clever */