fbpx
Kert Attila, az Euronews magyarországi irodájának vezetője

Hiába kerül Orbán Viktor tanácsadójának fiához az Euronews, a hírcsatorna magyar igazgatója szerint az új tulajdonos nem akar beavatkozni a tartalomba

Kert Attila, az Euronews magyarországi igazgatója egy lapinterjúban azt mondta, az Euronews leendő tulajdonosa nemrég egy online értekezleten bemutatkozott a munkatársaknak, és az ott elhangzottak alapján nincs ok az aggodalomra, nem lesz a csatornából Origo, Index vagy Tények.

Mint arról a Media1 tavaly decemberben már beszámolt, tulajdonost vált az Euronews, és egy portugál befektetési cég, az Alpac Capital vásárolja meg a televíziós vállalat részvényeinek 88 százalékát. Az Alpac ügyvezető igazgatója az a Pedro Vargas David, aki korábban közös befektetési céget alapított a magyar állami Exim Bankkal, továbbá érdekelt a Jászai Gellért (Mészáros Lőrinc egykori üzlettársa) nevével fémjelzett, a távközlési piacon egyre intenzívebben terjeszkedő 4iG cégben is. Megírtuk azt is, hogy az Euronewst felvásárló Alpac vezetője, Pedro Vargas David édesapja, Mário David jobboldali politikus, Orbán Viktor tanácsadója.

Közzétettük azt is, hogy Michael Peters, a hírcsatorna a tulajdonosváltással összefüggésben leköszönő vezérigazgatója, aki a jövőben csak az igazgatóság elnökeként folytatja, azt állította: minden garanciája megvan a szerkesztőség függetlenségének azután is, hogy lezárul a tulajdonosváltás, de idéztük Urbán Ágnest, a Corvinus Egyetem docensét, a Mérték Médiaelemző Műhely alapítóját is, aki ezt meglehetősen másképp látja, és aggodalmát fejezte ki: azt mondta, „álfüggetlen” médiummá válhat az Euronews. Urbán Ágnes nemrég a Media1 podcastjában is beszélt erről.

Magyar igazgató: az Euronewsból nem lesz Origo, Index vagy Tények

A várhatóan 2022 első negyedévében lezáruló felvásárlás kapcsán Kert Attila, az Euronews magyarországi irodájának igazgatója is megszólalt most, és a Kreatív című lapnak kijelentette:

„a tulajdonosváltással kapcsolatban egyetlen tény ismert: az, hogy a portugál befektető vételi ajánlatot tett az Euronewst működtető társaság részvényeinek többségére. Ezenkívül minden más csak spekuláció. Elhiszem, hogy a magyar média, amely sok Pecinát* látott, mindenkit annak néz, de nincs adat, ami ezt alátámasztaná. (…) Az Euronewsból nem lesz sem Origo, sem Index, sem Tények.”

Kert Attila elárulta, hogy a leendő tulajdonos már egy online értekezleten bemutatkozott az Euronews stábjának.

„Ott is elmondta, hogy ez számára üzleti befektetés: az Euronews brandjére épít, abba fektet pénzt. Ez a newsroom szerkesztőségi függetlenségét semmilyen módon nem érinti vagy veszélyezteti – hiszen azzal lerombolná a brandet. Én teszem hozzá, hogy az Euronews függetlensége és szerkesztési elvei nem változnak a tulajdonosokkal. Hasonló aggodalmakat hallottam akkor is, amikor az előző, egyiptomi tulajdonos megjelent, és akkor is, amikor az NBC szerzett részesedést az Euronewsban. A tartalom, a függetlenség és az európai szemlélet azonban egyik alkalommal sem változott. Most sem fog” – számolt be az igazgató.

Más változások is vannak az Euronews háza táján

Mint arról a Media1 már beszámolt, az Európai Bizottságtól érkező támogatások csökkentése miatt költségtakarékossági okokból nemrég lekapcsolták az Euronews műholdas adását. Kert Attila mostani nyilatkozatában megismételte, amiről már a Media1-nek is nyilatkozott ő is, és Caroline Philips, az Euronews nemzetközi kommunikációja is, hogy az adás más módon, például a kábelszolgáltatók hálózatain továbbra is elérhető maradt. Ezt az teszi lehetővé, hogy a műholdas lekapcsolással egyidejűleg átálltak arra, hogy úgynevezett OTT-technológiával (over the top) továbbítják a lineáris műsoraik jelét a kábelszolgáltatókhoz, vagyis ezentúl a kábelszolgáltatókhoz nem műholdon, hanem digitális fájlként jut el az adásjel a műsorterjesztő szolgáltatókhoz. Azt is mondta, hogy az OTT átállásnak különféle egyéb előnyei is vannak, például „az OTT technológiával úgynevezett állineáris csatornák is indíthatóak, amelyek mögött már nem hagyományos szerkesztőség vagy médiavállalat áll. Ebben a felállásban ugyanis akár egy kábelszolgáltató is összeállíthat egy olyan műsorfolyamot, amelybe különböző helyekről vásárolt tartalmakat szerkeszt egymás után. A nézők ettől még nem fogják észrevenni, hogy nem egy hagyományosan előállított tévéadást néznek.”

Kert azt is mondta, az OTT-technológia másik nagy lehetősége, hogy a hirdetések az online piachoz hasonlóan targetálhatóak, tehát adott esetben egy reklámblokkban más és más hirdetések juttathatók el a különböző háztartásokba. Az Euronews egyelőre ezeket az előnyöket még nem használja, a változtatást inkább a digitális tartalomfejlesztés felé ellépő üzleti stratégia indokolta. Bár felmerült, hogy a Euronews magyar kiadása kizárólag online lesz elérhető, de – figyelembe véve, hogy Magyarországon még milyen nagy az igény a lineáris vagy „televíziós” változatra – végül megtartották azt is, tehát a lineáris tévés tartalomszolgáltatás marad a magyar piacon, a fókusz azonban fokozatosan eltolódik a digitális felé.

Néhány hónappal ezelőtt – még a tulajdonosváltás bejelentése előtt – a Media1 podcast vendége volt Kert Attila is – a vele készült teljes beszélgetés itt hallgatható meg.

(* A tulajdonosváltás kapcsán Kert Attila által megemlített Pecina a csalásért elítélt osztrák szélhámos milliárdos, Henrich Pecina, aki néhány évvel ezelőtt megszerezte a Mediaworks céget, majd a teljes céget továbbadta Mészáros Lőrincnek, Orbán Viktor miniszterelnök felcsúti barátjának, aki később felajánlotta a közel félezer médiamárkával rendelkező céget a Fidesz-közeli Közép-európai Sajtó és Média Alapítványnak, azaz a KESMA-nak. Pár nappal azelőtt, hogy Pecina átadta a Mediaworks céget Mészárosnak, a Mediaworks még bezárta Magyarország akkoriban legnagyobb példányszámú pénzért értékesített közéleti napilapját, a Népszabadságot, és a teljes stábot utcára tették.) 

További hírek érhetők el a Media1.hu oldalon. Csatlakozhat hozzánk Facebookon, és feliratkozhat RSS hírfolyamunkra is.

 Borító: Kert Attila, az Euronews magyarországi irodájának vezetője (Fotó: Media1-archívum)
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások