fbpx
Michael Peters, az Euronews leköszönő vezérigazgatója.

Hiába kerül Orbán Viktor tanácsadójának fiához az Euronews, a hírcsatorna elnöke nem látja veszélyben a függetlenséget

Michael Peters, a hírcsatorna leköszönő vezérigazgatója, aki az igazgatóság elnöki székéből nem távozik, azt állítja: minden garanciája megvan a szerkesztőség függetlenségének azután is, hogy lezárul a tulajdonosváltás. Urbán Ágnes, a Mérték Médiaelemző Műhely alapítója ezt meglehetősen másképp látja.

Mint arról a Media1 még hétfőn beszámolt, egy múlt heti bejelentés szerint eladják az Euronews csatornát, majd nem sokra rá az is kiderült, hogy egy portugál befektetési cég, az Alpac Capital vásárolja meg a televíziós vállalat részvényeinek 88 százalékát.

Az Alpac ügyvezető igazgatója Pedro Vargas David, aki korábban közös befektetési céget alapított a magyar állami Exim Bankkal, továbbá érdekelt a Jászai Gellért (Mészáros Lőrinc egykori üzlettársa) nevével fémjelzett, a távközlési piacon egyre intenzívebben terjeszkedő 4iG cégben is. (Utóbbi, a 4iG kapcsán egyébként éppen ma, szerdán írtunk arról, hogy versenyhatósági vizsgálat nélkül vásárolhatja meg a magyar DIGI Távközlési Kft.-t, miután Orbán Viktor egy kormányrendelettel beavatkozott a 4iG érdekében, és nemzetstratégiai jelentőségűnek minősítette az ügyletet.)

Kiderült az is, hogy az Euronewst felvásárló Alpac vezetője, Pedro Vargas David édesapja, Mário David jobboldali politikus, Orbán Viktor tanácsadója.

Az Euronews elnöke és leköszönő vezérigazgatója szerint nincs miért aggódni

A Politico tegnap, kedd este megjelent cikke nyomán a magyar Forbes számolt be arról, hogy Michael Peters, a tartalomszolgáltató leköszönő vezérigazgatója (aki ugyanakkor az igazgatóság elnöke marad) azt állítja, nincs veszélyben a Euronews függetlensége. Mint fogalmazott, „a vevő pénzügyi kapcsolatai ellenére” is „100 százalékig biztos abban, hogy üzleti érdekeltségeinek sosem lesz ráhatása az Euronewsra”.

Peters állításait az Euronews több kollégája is megerősítette a Politicónak; biztosak benne, hogy az új tulajdonos az adásvétel véglegesedését követően a szerkesztőség függetlenségét sértetlenül hagyja. Egy másik munkatárs úgy nyilatkozott, Pedro Vargas David egy értekezlet során is megerősítette az alkalmazottaknak, hogy nincs szándékában beavatkozni a szerkesztőségi munkába.

Ennek ellenére, a cég magyarországi története miatt így is „vita tárgya” a helyzet az alkalmazottak körében.

Urbán: „álfüggetlen” médiummá válhat az Euronews

A Politicónak nyilatkozó Urbán Ágnes, a Mérték Médiaelemző Műhely alapító tagja is nyilatkozott, aki szerint a tulajdonosváltás révén az Euronewst egy „álfüggetlen” médiumként hasznosíthatja a magyar állam, a függetlenség látszatát megtartva, de „jóval kevésbé kritikus” hangnemet megütve Magyarországgal és más illiberális demokráciákkal szemben.

Urbán úgy vélekedett, „nincs üzleti racionalitás a felvásárlásban”; logikáját a Közép-európai Sajtó és Média Alapítvány (KESMA) létrehozásához és az általa koordinált csaknem 500 médiaszervezethez hasonlította.

A szakértő szerint az Euronews felvásárlása is egy „politikai befektetés”.

További híreket talál a Media1-en!

Borító: Michael Peters, az Euronews leköszönő vezérigazgatója. Fotó: YouTube / Euronews Albania
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások