fbpx
euronews

Megint cáfolja az Euronews, hogy megszüntetné a magyar adást

Nyilatkozott Caroline Philips, az Euronews médiakapcsolati vezetője annak az információnak a kapcsán a Media1.hu-nak, ami múlt héten jelent meg egy tévés honlapon az Euronews magyar adásának állítólagos leállításával kapcsolatban.

„Leáll az Euronews magyar adása! November végén elhallgat az Euronews magyar nyelvű adása” – ezt írta tényként néhány nappal ezelőtt a sat-tv-radio.hu elnevezésű honlap. Azt is írták, hogy egyelőre nincs információ arról, hogy az Euronews weboldalának magyar nyelvű hírei is szünetelnek-e. Tudni vélték azt is, hogy az uniós támogatások csökkentésével függ össze a döntés.

Mivel pár hónappal ezelőtt már előfordult, hogy álhír jelent meg a sajtóban arról, hogy megszűnik az Euronews magyar adása (idén februárban egy másik oldal, a broadbandtvnews.com, majd ennek nyomán a crt-tv.com állított ilyet, amit azután Kert Attila, az Euronews magyarországi igazgatója cáfolt meg a Media1-en, és jelezte, hogy az érintett médiumok meg sem keresték őket a hír közzétételét megelőzően, ő maga pedig hiába próbált korrekciót kérni a lapoktól), a Media1 a hír átvétele helyett inkább megkereste a médiavállalatot, van-e a leírtaknak valóságtartalma. Caroline Philips, az Euronews médiakapcsolati vezetője írásos válaszában cáfolta a sat-tv-radio.hu által közölteket.

Az uniós támogatások csökkentése ellenére is marad a magyar adás

Az Euronews médiakapcsolati vezetője arra, hogy igaz-e a hír a leállásról, egyértelmű nemmel felelt meg. Caroline Philips szavai szerint nincs szó leállásról: annyi igaz, hogy az Euronews jelenleg a modelljének átalakításán dolgozik, de olyan formában, hogy az továbbra is lehetővé tegye a közönségének elérését digitálisan és tévékészüléken egyaránt.

Arra, hogy mi az oka a magyar adás „leállításnak”, megismételte, hogy nincs szó leállításról, hanem csak egy átállásról. Hozzátette, hogy az EU-támogatások csökkentése miatt az Euronewsnak valóban felül kellett vizsgálnia a folyamatait, és bizonyos, EU-finanszírozású projektjeit, például a magyar kiadást, de az Euronews a magyar kiadás fontosságára tekintettel úgy döntött, hogy az uniós támogatások csökkenése ellenére is tovább működteti azt. Tekintettel az Euronews pénzügyi korlátaira, a csoportnak összetett döntéseket kell hoznia.

Euronews
Euronews

Arra, hogy az említett honlap úgy tudta, hogy november 30-án kapcsolják le a magyar adást, Caroline Philips azt mondta, november 30-ig biztosan nem várható semmilyen változás, az év végére tervezik a fokozatos átállást.

Arra a kérdésre, hogy hogyan nézhetik majd a magyarok az adást a jövőben, az Euronews sajtókapcsolati vezetője azt mondta, hogy a helyi partnereikkel és a terjesztőkkel azon dolgoznak, hogy egy olyan új folyamatot valósítsanak meg, amely továbbra is lehetővé teszi a magyarok számára az Euronews tartalmainak online és tévés elérését egyaránt.

Marad a magyar iroda is

Kérdeztük azt is, milyen jövő vár az Euronews magyar csapatára, folytathatják-e a munkát.

Caroline Philips azt mondta erre, a teljes csapat folytathatja a munkáját. Megemlítette továbbá azt is, hogy Görögországban is hasonló átálláson dolgoznak.

A Media1 egyébként más forrásból úgy tudja, az említett weblap munkatársa azt érthette félre, hogy az Euronews az eddigi műholdas terjesztésről átáll arra, hogy más technológiával, digitális úton, közvetlenül juttatja el a programjának jelfolyamát a kábelszolgáltatóknak és a többi terjesztőnek. A hírnek tehát annyi alapja van csupán, hogy leáll a drága, nem túl hatékony műholdas terjesztés, de ez csak nagyon szűk kört érint, és az adás a helyi szolgáltatóknál és az interneten továbbra is elérhető lesz magyarul. A műholdas adást egyébként majd csak akkor kapcsolják le, ha már minden kábelszolgáltatóhoz eljutott közvetlenül a digitális jel.

Egyébként néhány héttel ezelőtt Kert Attila, az Euronews magyarországi igazgatója volt a Media1 podcastjának vendége, akivel a csatorna jövőjéről is beszélgettünk – a beszélgetés itt hallgatható meg.

Frissítés 2021.11.30
Fenti hírünk után újabb álhír jelent meg az Euronewsról. Ezúttal a Magyar Telekom közölte azt ügyfeleivel, hogy megszűnik a hírcsatorna magyar adása 2021. december 15-től, de az Euronews ismételten cáfol.

Még több hír található a Media1-en

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások