fbpx
László Petra, az N1TV operatőre egy felvételen, amin látszik, hogy megrúgja a menekülő gyereket

Az Alkotmánybíróság szerint jogszerűen nevezte a sajtó „menekülteket felrúgó operatőrnek” László Petrát, az N1TV volt videósát

Az Alkotmánybíróság szerint nem érte sérelem annak az operatőrnek a jogait, akiről 2015-ben a 24.hu és egy másik lap azt írta, hogy felrúgott egy menekültet.

Az Alkotmánybíróság döntéséről elsőként beszámoló hvg.hu felidézte: László Petra azért fordult az Alkotmánybírósághoz, mert miután a Kúria felmentette a garázdaság vádja alól, becsületsértőnek tartotta az őt vádoló újságcikkeket, és az Alaptörvénybe ütközőnek azokat az ítéleteket, amelyek elutasították az ő keresetét a lapok ellen jóhírneve megsértése miatt.

Az Ab Dienes-Oehm Egon vezette tanácsa azonban úgy látta: az újságírók kellő gondossággal jártak el, a kiadójuk ellen indított személyiségi jogi perekben helyesen döntött a bíróság.

Az N1TV egykori operatőre 2015-ben lett ismert, amikor Röszkénél – az akkori képeken, videókon úgy látszott – felrúgott egy szíriai menekült férfit és kisgyerekét.

Az ügyről akkor rengetegen írtak felháborodva, és ez felerősödött, amikor egy év múlva a Lakitelki Filmszemlén Lezsák Sándor, az országgyűlés alelnöke különdíjat adott neki egy „Nemzetidegen” című filmért, amelynek szerkesztője volt – írja a hvg.hu.

Az operatőrnőt jogerősen elítélték garázdaságért, de a Kúria 2018-ban ezt felülvizsgálva felmentette azzal az indoklással, hogy a cselekmény – kihívó közösségellenesség hiányában – nem valósította meg a garázdaság vétségét. Jogtalan, erkölcsileg is helyteleníthető és törvény által szankcionált magatartás volt ugyan, de csak szabálysértésnek tekinthető, az azonban már elévült.

László Petra beperelte a 24.hu hírportált és még egy másik lapot (utóbbi az Ab indoklásából nem derül ki, melyik volt) amiért őt többször – egyéb jelzők mellett – „menekülteket felrúgó operatőrnek” nevezték, mert szerinte bebizonyosodott, hogy ő nem rúgott fel senkit, és a cikkek úgymond megsértették a becsületét, megbélyegezték őt. Ezeket a pereket azonban minden szinten elveszítette.

A Kúria kimondta: a sajtóval szemben csak akkor indokolt eljárni, ha a cikkek szerzői kifejezetten tudatában voltak a sérelmezett közlések valótlanságának, vagy ha a hivatásuk szabályai szerint elvárható lett volna tőlük a tények valóságtartalmának vizsgálata. A sérelmezett közlések azonban széles körben hozzáférhető videó- és képfelvételeken alapultak, amelyekből okszerűen lehetett arra következtetni, hogy az indítványozó valóban elgáncsolta, felrúgta a gyermekével a karján futó férfit. Tehát a lapok kellő gondossággal jártak el, és ezen nem változtat, hogy a büntetőperben a Kúria végül szakértői vizsgálat alapján más következtetésre jutott.

Az Alkotmánybíróság ezt az érvelést fogadta el, vagyis az eljáró bíróságok az alkotmányossági szempontokat felismerve és körültekintően mérlegelve mondták ki, hogy László Petrának a vizsgált cikkek vonatkozásában – mint közéleti vitában, kivételes közszereplői minőségében érintett személynek, vagyis olyannak, aki bár általában nem közszereplő, az adott helyzetben azzá vált – az átlagosnál jobban kellett tűrnie a kritikai megjegyzéseket. Ezért mindkét panaszát elutasították.

Még több hír található a Media1-en. Csatlakozzon hozzánk Facebookon is.

Borító: László Petra, az N1TV operatőre egy felvételen, amin látszik, hogy megrúgja a menekülő gyereket. (Euronews-adáskép)
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások