fbpx
A TV2 épületének bejárata a Róna utcában Budapest. Fotó: Ladányi András, Media1

Dührohamot kapott a TV2 Csoport több munkatársa, pocsékul sikerült a keddre kierőszakolt nagy átállás

Hosszú dühös e-mailekben foglalták össze a TV2 Csoport munkatársai, milyen súlyos problémákkal szembesülnek a cégcsoport 14 tévécsatornájának adása szerkesztése közben a többszöri halasztás után kedden végül vezérigazgatói erőszakra bevezetett komplex számítógépes rendszer használata közben. A néhány héttel ezelőtti nagy távozási hullám után a Media1 információi szerint újabb távozások várhatók amiatt, hogy a munkatársak már most szinte óránként műszaki jellegű problémákkal küzdenek.

Mint arról a Media1 korábban beszámolt, február elejére tervezték, majd először február 8-ra, végül február 15-re, tegnapra halasztotta el a TV2 Csoport annak a cseh szoftvernek (MISTV/MIRA) a bevezetését, amelynek itt érhető el a honlapja, és amellyel a hosszú ideje használt Trafik 2.0 nevű, a TV2 igényeihez szabott magyar fejlesztést váltják ki.

Megírtuk azt is, hogy a médiavállalatnál nagy távozásokat is kiváltott már önmagában az átállás előkészítése is: számos adásszerkesztő lépett le, de az akkor a TV2-nél maradók sem találták megfelelőnek a szoftvert a médiavállalat méreteihez, illetve számos olyan hibát és hiányosságot azonosítottak az előzetes tesztidőszak során is, amelyek komoly nehézségeket okozhatnak a 14 TV2-s csatorna szerkesztésekor.

A TV2 megmaradó munkatársai már az átállást megelőzően arról beszéltek lapunknak, hogy ez az átállás olyan, mintha egy Mercedesből vagy BMW-ből vissza kellene ülniük egy középkategóriás autóba, az új szoftver ugyanis jóval kisebb tudású, és olyan alapvető hiányosságai vannak, hogy például hiányzik belőle a control-c, control-v (másolás&beillesztés), vagy hogy nem lehet benne átlátni 14-16 tévécsatorna adásmenetét egyszerre, és sokkal több időt igényel benne a munka. Arról is beszámoltak, hogy a bevezetendő szoftver nyelvét nem lokalizálták, és az átállásra nem készítette fel a cégvezetés a munkatársakat megfelelően, a betanítást a cégvezetés az utolsó pillanatra hagyta.

Többen közel biztosra vették és ezt előre jelezték is, hogy műszaki hibák lesznek. Pavel Stanchev, a bolgár származású vezérigazgató és Vilma Pavlova hr- és üzemeltetési igazgató azonban nem hallgatott a TV2 munkatársaira, és bár többször is arra kényszerült a vezetés, hogy elhalassza az új rendszerre való átállást, végül kedden, február 15-én megtörtént az átállás.

A TV2 vezérlője
A TV2 vezérlője. Fotó: archív

Komoly gondok vannak az új rendszerrel

A Media1 információi szerint az átállás tegnapi megvalósulása még tovább is fokozta a Stanchev és Pavlova alkalmatlanságával kapcsolatos TV2-s véleményeket, és most már többen azok közül is a felmondásukat tervezik, akik eddig még lojálisak voltak a céghez. A Media1 birtokába került számos olyan belső e-mail, amelyben a tegnapi átállás után dühösen komoly problémákról számolnak be.

A munkatársak azért is rögzítik e-mailben a problémákat, mivel attól tartanak, ha a szoftver nem megfelelő működése miatt valami gond támad az adás lebonyolításakor, akkor rajtuk kérik majd ezt számon, amiből bírósági ügy lehet, ha viszont írásos nyoma van annak, hogy jelezték főnökeiknek, hogy a szoftverrel gondok vannak, akkor nincs az a bíróság, amelyik ezek után a TV2-nek adna igazat.

A levelekben arról számolnak be a munkatársak, hogy ami eddig a Trafik nevű szoftverben jól működött, most nem, vagy csak körülményesen. Azt állítják, időnként az új program összevissza tesz be egyes adáselemeket, rosszul számolja az időt, néha 1 perc 30 másodperces tartalmat 3-nak számol, irgalmatlan lassú, véletlenszerűen helyez el ID-kat (azonosítók) blokkon belülre, ami nem látható, amíg ki nem nyitja a szerkesztő az egészet, ezenkívül a rendszer nem veszi át a korhatárokat (Mokka, Meteor, Hírek).
Néha az is előfordul, hogy a rendszer nem jó kópiát hív be, nem tudni mi alapján, illetve nem lehet választani, ami például a Családi titkok lebonyolításánál már okozott is gondot számára. Az Exatlon esetében az fordult elő, hogy az elkészült elemet nem, vagy ki tudja mitől, mégis betette.

Vakrepülés

Az egyik szerkesztő arról is beszámolt, hogy szinte minden órában tapasztalnak gondokat a TV2 Csoport valamelyik csatornájának szerkesztésekor. Van, aki azt írta, hogy elképzelni sem tudja, „mi lesz pénteken, amikor hétfőig össze kellene kukázni ezt a ….halmazt”, és fogalma sincs akkor sem, ha mi történik, ha megint kap egy fél órás hosszabbítást és adás közben át kell szerkeszteni az adást.  Hozzátette, nem biztos benne, hogy ebben a szoftverben képes és hajlandó lesz adásvezetni minimális rutinnal. A levél végén javaslatot fogalmaz meg az illető arra nézve, hogy egy működő szoftverre lenne szükség, például úgy, ahogy eddig is volt. A levele azzal zárul, hogy így nem lehet dolgozni, illetve a Trafik után több mint nyomasztó.

Van olyan munkatárs is, aki levelét úgy írta alá, hogy „további kellemes vakrepülést” kíván.

A levelekben egyébként figyelmeztetik a betegállományban vagy szabadságon lévő munkatársakat is, hogy ne lepődjenek meg, ha visszatérésükkor különféle problémákkal szembesülnek.

A TV2 munkatársai közül volt, aki a Media1-nek azt mondta, Stanchevet azzal lehetne a legjobban megbüntetni, ha neki kellene most beülnie a vezérlőbe adást szerkesztenie. Ez persze aligha fog bekövetkezni, még akkor sem, ha most további munkatársak távozása várható a TV2-től, az ott kialakult helyzet miatt.

További hírek érhetők el a Media1-en. Csatlakozhat hozzánk a Facebookon is.

Borító: A TV2 épületének bejárata a Róna utcában Budapesten. Fotó: Ladányi András, Media1
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások