fbpx
tévékampány, tv, tévé, választások

Ennyi politikai reklámideje lesz a kormánynak és a parlamenti frakcióknak a „gyermekvédelmi” népszavazás kapcsán

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) pénteki ülésén döntött a népszavazást kezdeményező kormány és a parlamenti frakciók politikai reklámjainak közzétételére rendelkezésre álló közszolgálati műsoridő felosztásáról.

Mint azt az MTI felidézte, a népszavazásról szóló törvény szerint országos népszavazási kampányidőszakban politikai reklámot a kezdeményezés szervezői, továbbá a kezdeményezés szervezésében részt nem vevő, de országgyűlési képviselőcsoporttal rendelkező pártok tehetnek közzé.

A jogszabály szerint a politikai reklámok közzétételére rendelkezésre álló időtartam 300 perc. A népszavazási kezdeményezés szervezője és a frakciók rendelkezésére álló időtartamot egyenlő arányban kell felosztani.

A népszavazást a kormány kezdeményezte, az Országgyűlésben pedig hét frakció van (Fidesz, KDNP, Jobbik, MSZP, DK, LMP, PM), vagyis a kormány és a hét frakció egyenként – valamennyi kérdés tekintetében összesen

37 perc 30 másodperc időtartamban teheti közzé politikai reklámját az állami Duna Médiaszolgáltató Zrt. lineáris médiaszolgáltatásaiban.

A politikai reklámot a Duna Médiaszolgáltatónak „a legnagyobb éves átlagos közönségaránnyal bíró médiaszolgáltatásaiban” kell közzétennie.

A kormány gyermekvédelminek nevezett népszavazását Áder János köztársasági elnök április 3-ra, a parlamenti választásokkal azonos napra írta ki, és négy kérdést tartalmaz majd.

Mint arról a Media1 a napokban már beszámolt, az állami média a választás közeledtével ismét megalakította a Közmédia Választási Irodát, melynek feladata annak felügyelete, hogy a közmédia valamennyi médiatartalom-szolgáltatása a kampány és a választások ideje alatt is megfeleljen a Közszolgálati Kódex előírásainak és a vonatkozó jogszabályi rendelkezéseknek.

Hogy milyenek a feltételek a közmédiában, azt jól mutatja, hogy épp a napokban tagadta meg az MTI az ellenzék egyik közleményének közzétételét, ami nem egyedi eset, ugyanis rendszeresen nyúl a cenzúra eszközéhez az állami média. A napokban ezenkívül Bende Balázs műsorvezető az M1-en egy műsorban azzal riogatta a nézőket, hogy az ellenzék azt akarja, hogy az emberek éhezzenek és fázzanak, majd felszólította a nézőket, hogy ne hagyják, hogy ez így legyen.

További híreket talál a Media1-en!

Kiemelt fotó: stock / Depositphotos.com
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások